Nippos- Vafes- Tzitzifies-Fres

 


I dag var det tur med fjellklubben EOS med start fra Nippos Νίππος og slutt på torget i Fres Φρές, med "kopi pita", κοπή πίτα. Dette er en gresk tradisjon fra nyttår og utover, hvor man har en kake, type formkake med en mynt i. Den som får mynten, er den heldige det året som kommer. Alle familier gjør dette nyttårsaften eller 1. nyttårsdag, mens foreninger, klubber, arbeidssteder osv., forsetter ut januar. Her er noen innlegg fra tidligere år med EOS og kopi pita:

https://audoymyr.blogspot.com/2017/01/kopi-pita-med-fjellklubben.html

https://audoymyr.blogspot.com/2015/01/pa-tur-til-askifos-med-fjellklubben.html

Det var strålende vær, en ny rute og lett tur, ca. 9 km i lett terreng og vi startet ut med tre busser!! Jeg hadde jo ikke vært med på turer med dem på flere år før jeg ble med på tur i november, og dette var andre turen denne vinteren. Alle gode gamle turgåere fra den lokale fjellklubben EOS Hania ΕΟΣ Χανίων, var med, pluss masse nye ansikter, barn og unge. For en gjeng! Vi startet ut fra landsbyen Nippos og gikk en av de nye rutene til Apokoronas Αποκόρωνας kommune, rute 4. Sist jeg var med, gikk vi deler av rute 1. Les her:https://audoymyr.blogspot.com/2022/11/pa-tur-med-fjellklubben-eos.html

Jeg tok noen bilder av merkingen, ikke så veldig bra, gjelder å følge med hele tiden, men går man uten merking, er det bare å gå litt tilbake til man finner merkingen igjen. Rød og hvit:
Stavros viser merkingen på stolper,Her noen bilder fra turen mellom Nippos og Vafes Βαφές:


Vi tok en pause der til hele gruppen var samlet, før vi fortsatte mot Tzitzifies Τζιτζιφιές. Nydelig tur i nydelig landskap:


Kostas hadde med sag for å rydde stien litt for et tre som sperret stien,Når man kommer til kirkegården i begynnelsen av landsbyen, går man gjennom den, ned forbi kirken til bilveien. Så videre nedover bilveien til merkingen begynner igjen til venstre. Her går veien ned til en kilde med en spring hvor vannet renner ut hele tiden, under flotte platantrær, og så oppover til landsbyen, her må man følge godt med, hvor man svinger ut av landsbyen igjen! Så er det bare en halvtimes tur igjen. På torget i Fres var det full fres med mange EOS medlemmer og venner som hadde kommet med egne biler. Torget ble med ett stappfullt av glade, fargerike personer! Maria og Vangelis har flyttet over i nye større og bedre lokaler ved torget, og de fløy rundt, serverte og tok opp bestillinger. Jeg fikk en klem av Maria, men hun var veldig stresset. Ble ingen bilder av dem denne gangen.


Den kjempestore flotte kaken, eller vasilopita Βασιλόπιτα som den kalles. Alle fikk hvert sitt stykke og så var det loddtrekning, vi hadde alle fått hvert vårt lodd på bussen. Jeg vant som vanlig ingenting! Jeg hadde avtalt med Jorgos at han og Choco skulle komme og hente meg. 


Det var jo koselig, han kjente mange der og gikk litt rundt og pratet med folk. Jeg tok med Choco på en tur utenfor landsbyen og så kjørte vi rett hjem til Maleme! En deilig dag med en fin tur, koselige folk, god kake og god stemning.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Da jeg planla reisen til Kreta.

En fredagshilsen fra Hania.

Januartur til Nea Hora

Nyttårshilsen fra Kreta

Noen tanker om tro

Reisen til Kreta del 1

Reisen til Kreta del 2

Romjul i Hania.

Vintertur på strendene

Turer i det grønne