Hellas åpnes opp igjen.

Nå har vi endelig fått sikre opplysninger om med hvilke trinn landet åpnes opp igjen. Statsministeren Mitsotakis holdt en tale og etterpå kom mange ministere med opplysninger. Jeg har sett hele pressekonferansen på tv og kan garantere for det jeg skriver her. Det er bare gode nyheter!
Trinn 1: 4. mai slutter portforbudet!!!!!!!!!!! Sms til 13033 gjelder ikke lenger.
Det blir allikevel ikke tillatt å reise ut av fylket, dvs, man får bot hvis man blir stoppet, og det vil fortsatt ikke være tillatt å reise til øyene.
Mindre forretninger, bortsett fra dagligvarebutikker  som har vært åpne hele tiden, frisørsalonger, osv åpner samme dag.
Det blir selvfølgelig de samme regler som gjelder nå, at det bare kan være 4-5 personer samtidig i lokalet, eller flere hvis butikken er større. Store kjeder vil sannsynligvis ikke åpne før i juni.
Små bedrifter og fabrikker vil åpne igjen, men kontorene vil fortsette med hjemmekontor.
Sykehusene går tilbake til vanlig rytme, med polikliniske avdelinger, operasjoner og andre inngrep og behandlinger som har vært utsatt.
Vi får bade og drive med idrett under åpen himmel, uten at mange samles på samme sted.
Vi må ha maske på når vi er innendørs, dvs, sykehus, legekontor, offentlig transport, taxi, osv. i butikker hvis vi blir bedt om det.
Trinn 2: 11. mai åpner videregående, først avgangsklassene, med strenge regler, senere litt etter litt de yngre elevene, og barnehager fram til 1.juni.
Det vil bli mobile testsentre hvor alle kan bli testet for viruset covid-19.
Trinn 3: Hotell som er helårsåpne, vil åpne 1. juni, hvis alt går bra. Da åpner også kafeer og restauranter /tavernaer. Det vil blir regler som at det bare kan sitte 4 personer pr bord, og bare utendørsservering.
Pr i dag er tallene i Hellas veldig lave, og hver smittet smitter i gjennomsnitt 0,5 personer. 2 nye dødsfall i dag. Antall døde er pr i dag 138, antall testede som har testet positive 2661 og antall i respirator 43.
En del av de nye tilfellene er i flyktningleirer og asylmottak. Vi håper alle at dette vil holdes nede og at ingen dør. Alle steder med smitte er selvsagt i karantene. mennesker i risikogrupper er flyttet til andre steder og blir tatt vare på, men det er jo helt umenneskelige forhold i leirene. Hellas har bedt Europa om hjelp med enslige mindreårige , men det er lite hjelp å få. Jeg er veldig skuffet over Norges politikere som sier nei, og håper de vil snu. Støtt kampen om å få barn fra Moria-leiren til Norge hvis du kan!
Få av disse barna har fått reise til andre europeiske land.Vil noen flere land hente barn fra Moria-leiren?
 Hvis tallene på smittede og døde fortsetter å synke vil landet langsomt finne en ny rytme, men med strenge regler om avstand mellom mennesker. På Kreta har vi ikke hatt noen nye smittede på 1 måned, og bare 1 død, helt i begynnelsen. Så lenge øya er beskyttet mot smitte utenfra vil vi være smittefrie, enn så lenge. Det vil ikke si at det er andre regler som gjelder her, og folk er veldig flinke til å holde avstand og holde høy håndhygiene.
Trinn 4: I juli vil utendørskinoer kunne åpne. Høyst sannsynlig vil ingen store idrettsarrangementer, konserter eller festivaler bli holdt denne sommeren.
Trinn 5: Åpning av turisme. Ingen vet helt sikkert når turisthotellene kan åpne igjen, men planen er for juli. Her er det mange ting som spiller inn. Utviklingen av viruset i Hellas, felles regler for Europa, åpne flyruter fra land hvor det tillates reise ut av landet. Dessuten er det usikkert hvordan det blir med hotell som leies av store charterselskaper, vil de selge reiser i sommer? Altså: INGEN VET, INGEN KAN SVARE!!!
Håpet og ønsket er at turismen så smått kan komme igang igjen midt i juli, men det er altså ett håp og ønske. Alt dere leser er foreløpige planer og ønsker og det spekuleres så mye. Jeg liker ikke å skrive eller love noe som kanskje ikke stemmer. Jeg får mange spørsmål hver dag.
Vi har bestilt bomullsmasker på nettet og må vel bare venne oss til å bruke dem etter hvert.
Jeg vet hvor mange dere er som lengter og drømmer og spør annen hver dag: Når åpner turisthotellene? Svaret er ikke før juli og bare hvis hvert enkelt land starter opp med flyvninger til Hellas og Kreta. Det må bli internasjonal enighet om nye regler om bord i flyene og på flyplassene, og dette kan ta sin tid. Vi må bare være tålmodige og se tiden an. Selv skulle jeg vært i Roma 8. mai og i Norge fra 12.-19.
Nå kan jeg bare lengte etter mine og håpe, men altså jeg kan dra til Maleme fra mandag igjen, og bade i badetrappen og på den nå øde stranda i Maleme! Noe er jo det!
PS: jeg har bare brukt bilder fra nettaviser i dag.

Kommentarer

 1. Tak skal du have Aud - bedre end ingenting :-)

  SvarSlett
 2. Befriende med saklig informasjon her, i motsetning til de hundrevis av mer eller mindre utrolige spekulasjoner på ulike Face-grupper - der "alle" vet alt mye mer og bedre enn andre. Takker!!!! :-)
  Mvh Torstein - hus i Pigi

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg blir så lei av alle disse som vet, når ingen vet. Takk for gode ord!

   Slett
 3. Tak for god information, Aud. Du er vores udsendte skandinav :-)

  SvarSlett
 4. Veldig bra at du oppdaterer selv om jeg får en god del info fra min dame på fastlandet, men bedere å lese ting og tang på norsk - tro og håper på flytrafikk innen midten av Juni - noe jeg tror vil skje siden Norske myndigheter slakker mer og mer på kravene og har satt restriksjoner for flyreiser. Alt må være bra innen utgangen av September da jeg selv skal flytte til Hellas :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. innen september er alt helt sikkert bra, men kanskje ikke helt som før. Restriksjoner vil det nok være lenge. Lykke til!

   Slett
  2. Takk for det :-) Har du noen veldig gode råd for hva jeg bør sørge for før jeg flytter? Har lest alt du har skrevet og notert meg dette :-)

   Slett
 5. Takk for infoen din. Veldig greit å bli oppdatert fra noen som er der.

  SvarSlett
 6. Tusen takk for saklig og nyttig informasjon, og ikke minst den fine bloggen din ����

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, veldig hyggelig å høre.

   Slett
 7. Tusen takk Aud, pressekonferanser er gull verdt å få høre fra. Vi har jo hus i Kamasiana og er veldig takknemlig for bloggen din, vi har også kontakt med firmaet som etterser huset, og en nabojente som er flyttet til Tavronitis (artig for hun vokste opp med mine barn her i Fana Bergen, bare 500 meter unna, nå bor hun altså ca. 2 km unna huset vårt i Kamisiana!). De skulle ha giftet seg i år og driver en taverna (Proimos i Gerani). Begge deler er satt på vent.

  I Norge er holdningen fra myndighetene at det skal være Norgesferie i år. Det betyr at myndighetene anbefaler å begrense fritidsreiser innlands og utlands. For utalandsreiser betyr det karantene på 14 dager ved retur, og man får IKKE sykepenger for karenstid så lenge myndighetene anbefaler å ikke reise ut av landet. Også reiseforsikringen vil ha begrensninger uten at jeg i detalj vet hvilke. Dette vil gi turismen på Kreta ytterligere problemer tenker jeg. Om vi får reise i år vites ikke, om det vil gå fly og om vi i det hele tatt kan gjøre det ut fra Norske myndigheters anbefalinger og holdning, det er jo lokale ønsker i Norge også, om å verne om lokal turisme. Er også litt usikker på hvordan vi karakteriseres når vi har Gresk skattenummer og eiendom, vi leverer jo selvangivelse og betaler eiendomsskatt i Hellas. Selv kaller vi oss for «turister-viderekommen», for det er jo turister vi er. Uansett, som alle andre vet vi lite. Sommeren blir nok å stelle i hagen mellom bygene i bergensvær, så tar vi det som et pluss om vi får en tur på ettersommeren eller høsten.
  Takk igjen for både nyttig og informativ blogg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Olav.
   Tusen takk. Det er jo det som er hele temaet, hva hvert enkelt land bestemmer, og hvordan det utvikler seg. Det er tidlig enda. Alle som har egen bolig i Hellas, er jo i en annen kategori som ikke behøver å tenke på å leie noe. Det blir spennende å se hvordan alt dette utvikler seg. Profeter er det veldig mange av, og jeg blir lei av alt maset om når de kan komme. Vi håper vel mest på å holde hele øya smittefri. Ha en fortsatt god vår i Bergen.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nytt fra Hania

Nyheter

Hverdag i byen.

Rapport fra siste uke.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Søndagstur rundt Maleme

Tur til Halepa

På tur med Erasmus-program

17. november og dens historie og sanger.