Tanker fra gården


Jeg tenker på bloggen som snart blir 7 år. Jeg begynte å skrive i november 2013, etter at barna forsvant ut av redet og jeg kjedet meg. Den første spede begynnelse, starten på Facebookgrupper og min egen Facebookside. Jeg hadde mye energi, tid og lyst til å skrive. Jeg ønsket så veldig å informere, å forklare hva Kreta egentlig er! Det var viktig for meg å formidle at Kreta har en spennende historie, både eldgammel og nyere. Politikk, kultur osv., Hellas og Kreta er så mye, mye mer enn bare strender, turiststeder og uteliv.

Jeg kom opp i ganske mange kjedelige situasjoner etter å ha lagt ut bloggen på diverse grupper, og hadde ofte lyst til å gi opp. Jeg er ikke så tøff at jeg ikke bryr meg om hva folk skriver. Med tiden  tok jeg det bedre, og kuttet ut grupper jeg ikke trivdes i.

Mitt Kreta er ikke Platanias eller Agia Marina, Hersonissos eller Malia. Mitt Kreta er fjellturer på flotte stier og E4. Stille ukjente strender i februar, nabolaget mitt, byen og alle dens lyder og lukter. Min manns familie, mine venner og elever. 

Jeg kjenner ofte at jeg lever et liv som dere ikke kjenner eller forstår. Alle leser mine innlegg med sine egne øyne, sett fra deres synspunkt, og da kan jeg virke arrogant eller det kan virke som jeg ser ned på noen. Jeg skriver bloggen for gøy, og så lenge jeg orker. 

Nå i disse vanskelige tider forstår jeg at mange lengter hit, og nyter å lese om hverdagslivet her. Det gleder meg. 

Jeg reagerer på enkelte ting i kommentarer: Det er dette temaet med munnbind. Her har vi altså måttet gå med munnbind i butikker, på kontorer, i banker, osv. Vi har vent oss til dette, og på det første bildet ser du munnbindvasken som henger til tørk. Har alltid en eske med engangsmunnbind stående ved utgangsdøra, og vasker tøymunnbindene ofte. Da Hania ble regnet som utsatt pga. turismen,  måtte vi bruke munnbind også utendørs. Så slapp vi det igjen ettersom smitten ble lavere, og vi regnes som grønt, eller nivå 1 som de bruker her. Noen går selvfølgelig med det på gata nå også, siden de føler seg tryggere da. 


De har delt inn landet i nivåer etter smitte, fra 1 til 4. Det gjelder egne regler for hvert nivå. Da jeg skrev om dette, ble det fult kaos på flere grupper og jeg ble ikke trodd! Mange mente at jeg tok feil, at man må bruke munnbind på gata. Jeg ser også at det er mye feilinformasjon ute på Facebook med hensyn til dette. Flere spør hvor munnbindene er når jeg legger ut bilder fra byen. 

OK, når jeg skriver noe her, kommer det bare fra egen opplevelse, eller lokalavisen, Haniotika Nea på gresk. Altså ingen fake news. Skulle bare ønske å bli trodd. Dessuten synes jeg det er skikkelig kjedelig at folk følger så mye med på om vi bruker munnbind eller ikke, når man ikke selv må bruke det. Jeg vet at i Norge, mitt hjemland er det IKKE påbudt. Vi gjør som vi får beskjed om. 

Etter alt regnværet vi hadde i forrige uke, har temperaturen dalt, og været er mer ustabilt, altså helt normalt høstvær. Vi nyter sola og har funnet fram langermet, omsider! Vi har fremdeles noen turister, barnefamilier fra Tyskland hører jeg, og voksne som tusler rundt i gatene. Byens befolkning er avslappet og nyter en kaffe i sola, eller handler inn. Vi lever som før, men med frykten i bakhodet.

Dessverre er smittetallene veldig høye om dagen her i landet, helt oppe i nesten 2000. Skremmende. Nå er det Tessaloniki og Aten som er på nivå 4, pluss mange mindre byer og fylkene de ligger i. Myndighetene er med rette redde for at det skal bli dårlig med sykehusplasser, og det er innført strenge regler. Personlig foretrekker jeg strenge regler, framfor at hver og en skal avgjøre selv. Dødstallene er steget til over 600.

Det var nasjonaldag på onsdag, uten noe feiring, bare en fridag. Sånn lever vi i disse tider over hele verden. Vi holder pusten og håper at det ikke rammer oss og vår familie.

Takk til alle de som tok seg bryet å skrive noen vennlige ord til familien Rahimi i Iraklio, og ekstra stor takk til dem som hjelper familien!! Det settes stor pris på! Alle monner drar og alle vennlige ord er et klapp på skulderen for dem.

Her hjemme i byen har vi hatt internett-trøbbel denne uken. Det kommer og går, og nå har vi hatt teknikker her. Han fant fuktighet på ledningene ute på husveggen på grunn av alt regnet. Vi må vente på telefonselskapet OTEs teknikker neste uke. Jeg skal prøve å legge dette ut, men ikke sikker jeg følger med etterpå. Får ikke undervist på Skype, men noen elever som bor her, kommer for norskkurs i gården. William følger med.


Denne helgen skal jeg låne ut huset mitt i Maleme til en norsk dame som bor i Agios Nikolaos. Hun kommer med tre venninner. Det setter jeg stor pris på og jeg håper at de får en super helg i Maleme og omegn.

God helg ønskes fra Kreta, med ønske om mindre smitte og gode dager til alle mine lesere. Jeg setter enormt stor pris på at dere kommer med tilbakemeldinger og håper bloggen kan være til nytte også i fremtiden.

Kommentarer

 1. Tusen takk for bloggen din. Jeg bor her, men er ikke så skarp i Gresk ennå, så bloggen din er til stor hjelp. Har også funnet mange flotte steder å gå tur med hundene mine ved hjelp av det du legger ut- Forstår også myyye mer av den greske livsstilen etter at jeg begynte å følge deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig! Nå ble jeg glad. Lykke til videre både for deg selv og hundene dine.

   Slett
 2. Det er veldig fint å høre fra kreta, om dagliglivet og dine betraktninger.
  Det er som å følge i dine fotspor når du forteller.

  SvarSlett
 3. For oss som lengter "hjem" er det alltid deilig å få dine rapporter. Ha en fin vinter. Vi ses så fort det blir mulig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha en god vinter dere også! Takk for respons!

   Slett
 4. Tusen takk Aud. Alltid hyggelig.

  SvarSlett
 5. Tusen takk for alltid hyggelig lesning fra deg,vi liker også å utforske Kreta litt utenfor allfarvei når vi er der,vært over 30 ganger og lengter og håper på tur når alt er «normalt»igjen,om det blir det. God helg fra regn og blåst på Mørekysten:)

  SvarSlett
 6. Takker for fine blogginnlegg om Kreta livet utenfor "turistplassene". Har besøkt nye steder på øya takket være inspirasjon fra deg. Ha en fin vinter,håper på Kreta tur i 2021🇬🇷

  SvarSlett
 7. Hei, takk for oppdateringen, liker å lese det du skriver, flott å kunne følge med når en må holde seg i Norge dette året. Det blir mere og mer bruk avmunnbind i område rundt Oslo, ha en god høst👍😘

  SvarSlett
 8. Tusen takk for kjempefin blogg ! Takket være deg har vi fått mange fine turer på landsbygda feks til Tromarissa .

  SvarSlett
 9. En blog basert på et ekte liv i et gresk miljø er givende, lærerikt og gledelig... Takk for at du skriver og fotograferer og deler

  SvarSlett
 10. Jeg setter også veldig pris på bloggen din. Synes det er spennende og fint å lese om hverdagslivet på Kreta, og får så mange gode tips om turer og steder å utforske. Vi er en familie på 5, og har hatt høstferien vår på Kreta de siste årene. Takket være bloggen din har vi oppdaget steder vi aldri hadde kommet på hadde det ikke vært for deg. Ønsker deg alt godt, og håper du fortsetter å skrive!

  SvarSlett
 11. Takk for at du skriver, Aud😊! Alltid kjekt å lese🤩

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nyheter

Nyheter

Hverdag i byen.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Tur til Agii Apostoli

Søndagstur rundt Maleme

Rapport fra siste uke.

Tur til Halepa

17. november og dens historie og sanger.