Februartur til Palia Roumata

 


Jeg er så heldig å få dra på turer med folk som er her på ferie og det setter jeg stor pris på. Nå er det jo Tone som er på vinterferie og ønsket en tur. Jeg foreslo Palia Roumata Παλαιά Ρούματα, som jeg liker veldig godt. Det er også praktisk å dra dit fra Maleme Μάλεμε da man tar av fra hovedveien ved Tavronitis Ταυρωνίτης . Tone kom og hentet meg i morges i leiebil. 

Vi hadde tenkt å gå litt og parkerte bilen på landsbyens torg ved den store flotte kirken. Palia Roumata har en liten ravine som heter Valouledo Βαλουλέδο og vi tenkte å prøve oss på den, selv om det går en elv igjennom ravinen om vinteren. Vi tuslet veien opp til der ravinen starter, godt merket hele veien. 















Så startet vi på turen nedover, fullt klar over at vi nok måtte snu der nede i ravinen på grunn av mye vann. Det er jo snøsmelting på gang nå.


Det var helt magisk der nede med elven full av vann grønt og stille. Vi tok en matpause og koste oss i vakre omgivelser. Litt lenger ned kunne vi ikke komme over elven og gikk opp igjen og nedover til landsbyen. Det var overskyet og behagelig temperatur for turgåing.

































Vel nede gikk vi en tur i landsbyen som har eldgamle oliventrær, noen med en park rundt. Trærne er fra minoisk tid og majestetiske og vakre.




 








Du kan lese om turer til Palia Roumata her:https://audoymyr.blogspot.com/2017/10/sndagstur-til-palia-roumata.html

https://audoymyr.blogspot.com/2019/12/palia-roumata.html

Palia Roumata er kjent for å ha en sterk motstandsbevegelse under 2. verdenskrig og mange røde under borgerkrigen. Den kalles "Lille Moskva" på folkemunne. Ganske mange grekere som var kommunister under borgerkrigen etter 2. verdenskrig, rømte til Sovjet. Det lever mange grekere i tidligere russiske stater som Ukraina. Flere av de drepte de siste dagene var greske og det har satt sitt preg på landet. Dessuten bor det mange både russere og ukrainere i Hellas. Det er så tragisk det som skjer i disse dager og timer.  Dette som en parentes til krigen i Ukraina.














Vi spiste på landsbyens taverna der bestemor (kokka), hadde fire barnebarn på besøk. Det var ellers stille, bare to andre gjester. Vi satt ved vedovnen og koste oss med deilig mat, mens barna så på film på tv. Jeg tok ingen bilder der inne i dag, bare koste meg. På søndager er det vanligvis helt stappfullt i vinterhalvåret, men på denne lørdagen var det stille. Besøker du denne store vakre landsbyen, så spis på tavernaen, eller ta en kaffe der.

Tone hadde aldri vært i Ano Vouves Ανω Βούβες.der noen andre eldgamle oliventrær står, så vi dro innom på vei tilbake. Hvilket oliventre som er det eldste på Kreta, Hellas eller i verden, er umulig å si. Disse trærne er fra minoisk tid og sikkert 3000 år gamle regnes det med. 











En deilig dag med en fin biltur, fottur , koselig selskap og god mat. Heldige jeg!!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hjemme igjen.

Siste dagene i mars

Spilia

Aprilsøndag i havna

Nyheter

Småprat

Imbros ravinen

Hippiene på Matala stranda.

Det greske alfabetet.

Kathara Deftera i Nea Hora