Kissamos karneval og kathara deftera.

 


Så er karnevalstiden over og vi er inne i fasten. Denne dagen heter Kathara Deftera Καθαρά Δευτέρα. Vi kan oversette det med rene mandag, Clean Monday på engelsk.  Starten på fasten de førti dagene før påske, kalles Sarakosti Σαρακοστή. Det er vanlig å hilse hverandre med fra i dag: Kali Sarakåsti Καλή Σαρακοστή! Feiringen med drageflying og piknik med sjømat og belgfrukt, grønnsaker, oliven osv. kalles Koulouma Κούλουμα. Her ser du sjømat og annen tradisjonell mat til salgs fra vårt supermarked i Maleme:











Men først, i går var det den store karnevalssøndagen. Hele landet feiret og mange byer hadde stor fest med opptog og party. Vi dro vi til Kissamos Κίσσαμος og overvar karnevalet der. Dette er jo en liten by, og de har et lite opptog. Det var første gang på tre år med feiring her og de var så glade for å være i gang igjen. Gatene var fulle av utkledde voksne og barn. 







Byens barneskoler var med i opptoget, med massevis av barn, foreldre og lærere. De hadde femten grupper i opptoget, fra Kastelli, Hania, Platanias og landsbyene rundt. Jeg hadde stilt meg opp og fotograferte etter hvert som de kom forbi. 

Jeg storkoste meg og håper du vil like bildene og videosnuttene, og føle litt av stemningen og gleden.

her står det: Vag krigen langt vekk, med glede i alles hjerter. 

 

stedets ene barneskole med lærere,







neste barneskole var popkorn,




































det ser ikke ut som om vi blir kvitt smurfene!

siste gruppe, ikke sikker på temaet her!









Det blåste kraftig fra sør/vest og det var en overskyet, men etter årstiden varm dag. Her er noen bilder fra Kastelli bukta også:















I dag var jeg på stranda i formiddag og fikk meg et kaldt bad. Det var noen familier ute med drager, men det var for lite vind i dag.


Vi spiste sjømat som seg hør og bør, men vi er ikke drageflyvere akkurat. Dette gjorde vi hvert år med barna, til de ikke gadd å være med mer. Vi dro alltid ut til Agii Apostoli ΄Αγοι Απόστολι hvor det hvert år under normale omstendigheter, samler seg masse folk. I år var ikke noe unntak. Kommunen inviterer til musikk og mat. Bønnestuing, fasolada, det tradisjonelle brødet lagana λαγάνα og noe som heter halvas χαλβάς og er noe søtt kliss med sesam. Speideren serverte og jeg har lånt bilder fra lokalavisen: 





Også ute på Falasarna Φαλάσαρνα stranda var det mye folk. De var også samlet for å demonstrere mot mulig bygging av store hotellkompleks der ute. Kissamos kommune har stemt i mot, sammen med Hania kommune. Folk flest er i mot dette, men det avgjøres på et høyere plan, siden det er et vernet område. Her er noen bilder fra avisen:




Tilslutt et bilde fra Nea Hora av det største laganabrødet bakt her i byen, (skal ikke spises):

 
Ha en god uke alle sammen!  Καλή εβδομάδα και καλή Σαρακοστή.




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hjemme igjen.

Siste dagene i mars

Spilia

Nyheter

Aprilsøndag i havna

Småprat

Imbros ravinen

Hippiene på Matala stranda.

Kathara Deftera i Nea Hora

Det greske alfabetet.