Romjul i Hania.


Jeg har levd her nede i Hellas, nærmere bestemt på Kreta i 40 år nå og har vendt meg til livet her. Da vi kom til Kreta, bodde vi i Sitia de første 5 årene. Der var julen heller kjedelig og stille og nyttårsaften var det ingen å se ute og ingen fyrverkerier. Vi feiret sammen med venner fra mange europeiske land og hadde fine rolige juler. Du kan lese mer her: https://audoymyr.blogspot.com/2020/12/37-ar-med-juleminner.html 

Etter at vi flyttet til Hania, ble det livligere, mer aktiviteter og i begynnelsen var vi med på den svensk/greske foreningens lucia-feiring og internasjonale julebasarer. Så ble jeg kjent med Jorgos, men han hadde ikke noen juletradisjoner. De feiret svært begrenset hos dem og svigermor laget middag 1. juledag, men ikke noe spesiell mat. Hun bakte de klassiske julekakene, melomakarona μελομακάρονα, men ellers pyntet hun ikke og ga ikke gaver. Jorgos er altså etter 32 år, enda ikke blitt noe spesielt glad i julen. Men søsteren hans og hennes døtre og barnebarn, feirer nyttårsaften med gaver under juletreet.

I dag har grekerne forandret julefeiringen til å vare lenger, begynne tidligere. Pynting av hus og gater skjer i stor grad og begynner tidligere enn før. MEN, de pynter også båter, som var gresk juletradisjon. Det pyntes både tre og båter. Dessuten feires nyttårsaften på en annen måte, dvs. gavene deles ut på nyttårsaften tradisjonelt i Hellas. Det er vanlig fra gammelt av å vente på midnatt med kortspill i hjemmene. I dag gjøres begge deler, i noen familier 1. juledag og i andre familier på nyttårsaften. Amerikanske julesanger synges i gresk oversettelse, men de tradisjonelle julesangene, kalanda κάλντα synges over hele landet med forskjellige tekster og melodier. Nyttårsaften er det arrangement i regi av kommunen fra klokka 22, med musikk og sang, med noen fyrverkerier til slutt klokka tolv. Men etter fem-ti minutter er det meste over.












I romjulen er det fremdeles gavekjøping, og det er mange arrangementer på gang for store og små her i byen. Juleverksteder, teater, sang og musikk for barn og unge. Kommunen har lagt opp til arrangementer hver dag fram til 6. januar. Fine konserter og teater for alle aldre. Det er mye folk ute om kveldene og det er karusell og radiobiler ved juletreet i havna. 





Inne på fotballstadion er det julelandsby med leker for barn, julenisse og juletre. Hver kveld i romjulen er folk ute og treffer venner eller familie. Halidon og havna er full av folk og utestedene er fulle. I år er været bra og kveldene er lune, fint å være ute. Det var Santa Run dag den 26. Da samlet det seg mye folk i havna til sang og musikk og innsamling av sekkene som var fylt opp med gaver til barn som trenger det. Det er blitt en forandring i og med at kommunen har overtatt arrangementet og selve Santa Run prosjektet har forandret seg. Nå er det samling med musikk og leker, ikke tog som før. Det var vellykket i år, jeg var ikke med, blitt for gammel for den typen musikk og bråk.















I morgen formiddag blir det synging i gatene igjen og det kommer til å være mye folk ute, på de siste innkjøpene og kafebesøk. 

Selv drar jeg til Maleme i morgen og blir over nyttår der ute.

Καλή χρονιά kali hronia, godt nyttår fra oss her.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hippiene på Matala stranda.

Kathara Deftera i Nea Hora

Rapport fra Maleme

Siste dagene i februar.

Småprat

Nyheter

Elefterna- Margarites

Tur rundt Kamisiana

Nyheter

Søndagstur med Platanias kommune.