Hellas i fryseren.

 


Hei, på tide med en liten oppdatering herfra. Først av alt: TUSEN, TUSEN TAKK for alle ønsker om god bedring fra så mange av dere! Det varmet og styrket. Det går fint med oss i isolasjon, vi er jo ikke direkte syke, har et varmt hus, hverandre og en hel dyrehage med katter og en hund. Kjedelig blir det ikke. Vi ser på tennis og så på ski i helgen, og er glade vi er i isolasjon akkurat disse kalde stormfulle dagene!

Det snør, regner og blåser over hele landet. Temperaturene ligger på alt fra minusgrader til 7-9 grader. Store deler av landet er nå dekket av snø, også på øyene og helt ned til sjøen mange steder. Uværet heter Elpida, Ελπίδα, det betyr jo håp på gresk, men er også et kvinnenavn. Merkelig å kalle dette for håp! her er noen temperaturer i vår gate i går:

ikke vanlig med 4 grader her i byen,

midt på dagen,


Det er jo vanlig med kalde dager om vinteren og de fleste vintre har vi snø over hele landet i noen dager. Vinter i Hellas betyr ofte kuldegrader i nord, i høyden og på mange steder på fastlandet. Landet har vintersport og det er nokså populært for folk fra Tessaloniki og Aten å stå på slalåm i helgene om vinteren. Men dette uværet er jo ikke hverdagskost. Det har snødd i Aten fra i går og det er fullstendig kaos der. Veier er stengt, bilder står på tvers, og Metro, busser og taxier har problemer med å komme fram. 





7 regioner i landet ble i går bestemt nedstengt. Kreta er blant dem. De andre regionene er: Attikí, Evia, Viotia, Kykladene, Sporadene og Dodekanesene. Dette betyr at alt er stengt, som på søndager, unntatt matbutikker, apotek, bensinstasjoner og helsevesen. Mange steder er man innesnødd og brøyting pågår kontinuerlig. Det meldes om enda kaldere og mer snø og regn i dag og i morgen, så tiltakene forlenges. I tillegg har vi fått kraftig vind. Det har vært strømbrudd over store deler av Aten og på øyene.



strømbrudd pga veltede trær,









Ferjene ligger fast, og folk flest holder seg hjemme. Vi får beskjed om ikke å prøve å kjøre oppover i høyden og generelt ikke kjøre uten grunn. Det er stadig noen som må reddes ut av innesnødde biler eller landsbyer, og det er ikke tilrådelig å ta noen risikofylte turer, da  redning kan behøves. 

Her er selvfølgelig områder som Omalos, Psiloritis med Anogeia, Lassithi-platået og Askyfos nedsnødd og innesnødd, men dette skjer hver vinter og de er forberedt. Mange fyrer med ved, har sitt eget kjøtt og  grønnsaker og noen har aggregat i tilfelle strømbrudd, noen som er veldig vanlig. I byene er folk dårligere forberedt som alltid. Brøytebilene står jo parat i høyden, men trengs de lenger ned, blir det problemer. I Aten har de ikke brøytebiler til alle stengte veier og ting tar tid.

kaos i Aten,




Utenfor Kissamos grunnstøtte et lite tyrkisk lasteskip i morges på grunn av høye bølger, men de lå nære land og fikk øyeblikkelig hjelp. To av de ti mannskapene om bord er på sykehuset. På grunn av at det er fare for olje lekkasje, legges det ut beskyttende nett i tilfelle oljesøl.

 








Her er et bilde Wibeke sendte meg fra sitt hotellrom i morges, snøen ligger på de lavene åsene bak byen.


Selvfølgelig på Akrotiri og på toppene der ute, men skyene ligger lavt. Jeg sitter her i inne i min stue og ser bilder på tv og i avisene, men skulle gjerne vært en runde med kameraet. 

Her er bilder fra Kreta i dag:





 



Kommentarer

  1. Hei😊 Håper formen deres er bedre❤️Er så takknemlig for og lese bloggen din og følge livet på Kreta. Tusen takk. Vennlig hilsen Monica 😊

    SvarSlett
    Svar
    1. Det går bedre tusen takk, hyggelig å høre at du har glede av bloggen min.

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Til minne om Bjørn.

Nyheter

Hjemme igjen.

Aprilsøndag i havna

Spilia

Lafonisios dromos

Siste dagene i mars

Imbros ravinen

Det greske alfabetet.

Småprat