Nyheter fra Kreta

Dexter bader,

I går var jeg på nyhetene til TV2 igjen, jeg skulle svare på noen spørsmål i forbindelse med at Kreta var blitt oransje. Jeg var med klokka 08, og trodde det var det, men ble informert av venner om at det gikk utover dagen. Hyggelig å være litt til nytte da.
bilde tatt av Torgeir Brørby,

Til de siste nyhetene, som da vil handle om denne smitten som sprer seg på Kreta om dagen. Det har vist seg at det er en voldsom spredning blant barn og unge i disse dager, og at det sannsynligvis ikke er Deltavarianten som er ansvarlig for økningen, men heller uforsiktighet blant barn og unge som var innestengt hele vinteren og våren, med lite eller ingen direkte kontakt med andre i samme alder. Nå har de ferie, og da glemmer de, eller gidder ikke lenger ta forholdsregler. Det er varmt, sommer og sol, strand og kafeliv og mange finner seg en ny kjæreste. Slik spres viruset dessverre ekstremt fort.
 Her i byen kommer mye av smitten de siste dagene fra en sommerleir for barn oppe på Akrotiri. Den måtte stenge etter at noen barn ble syke og det viste seg å være covid 19. Så ble flere og flere barn og voksne syke. Hellas har mange sånne leirer som drives av kommunene og er veldig billige for foreldrene. Dette er en stor hjelp i den 3 måneders lange sommerferien. I år som leirene åpnet, har det vært utbrudd mange steder i landet, med nedstenging av leirene. 

Rart at man tør å sende barna på leir hvor de sover og spiser sammen med andre hele tiden! På sånne steder sprer smitten seg veldig fort. 
Nye smittetilfeller i går var: 
Vaksinerte på Kreta pr. mandag 12.: 532.250 
Vaksinerte på Kreta mandag 12.: 6.459. 
kø til gratis rapid test på rådhuset,

Rapid test samme dag: samme dag: 16 barn gjennomsnittsalder 11 år og i Rethimno 26 positive rapidtester, gjennomsnittsalder 22 år. 
Nye smittetilfeller på Kreta i går: Iraklio-114, Lassithi-12, Rethimno-84 og Hania-42. I hele landet- 
2 065. Husk på at det dør noen av covid hver dag, og antall døde er nå 12 802. Tragisk.
 

Statsministeren holdt ny tale. Regjeringen har bestemt nye regler fra fredag:
Det skal være mulig å servere gjester på kafeer og spisesteder, innendørs fra fredag. MEN man må være fullvaksinert! Her er spørsmålet om dette blir overholdt av de ansatte ved spisestedene. Mange unge blir vaksinert i disse dager og de ser at de må være vaksinert for å få seg jobb, og sitte innendørs med venner på kafe. I Hellas åpner de for vaksinering av ulike alderstrinn, og man må selv gå inn på siden til staten og bestille tid for vaksinasjonen. Dette gjør at de som ikke ønsker det, eller ikke tør, unngår det helt enkelt ved å ikke gjøre noe selv. Man blir altså ikke innkalt til vaksinering her i landet. I øyeblikket er den nedre grensen på 18 år, men snart kan yngre også vaksinere seg. På Kreta har de startet en dør til dør vaksinering av dem som gjerne vil vaksineres, men som ikke kommer seg til vaksinasjonsstedet. 
Det samme gjelder for kino, kun for vaksinerte, (utekino for alle). Klubber, barer, innendørs konserter og teater.
Det blir påbudt å vaksinere seg for ansatte på eldre og sykehjem, helsepersonell, og alle i forsvaret skal ha mulighet til å bli vaksinert der de er stasjonert.
 
Det er skremmende å se hvor fort det sprer seg, men på den andre siden tror jeg turister kan føle seg nokså trygge. Og husk på at det ikke er forbudt å gå med munnbind ute, bare tillatt å la det være hvis man ønsker det. Kanskje lurt å bruke det hvis man oppholder seg nær andre ute. Ellers begynner det å ligne litt på vanlig sommer her, til og med Det lille toget startet opp i går. Ikke mye interesse, lite barn på ferie i år. Nå som Kreta er blitt oransje må jo mange i karantene etter ferie her. Vi får bare håpe det ikke blir rødt! Er man fullvaksinert, slipper man karantene ved hjemkomst uansett. 
Jeg ser at flere land som selv er røde, ikke tillater reise hit. Hotell som samarbeider med briter har enda ikke åpnet. Stor usikkerhet blant dem som driver med turisme, ingen kan slappe helt av i sommer heller. Vi har yngstejenta Tonia med Dexter på besøk her i Maleme, og koser oss. Her er bilder fra i går :


Og en liten video fra hagen.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nyheter

Nyheter

Hverdag i byen.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Tur til Agii Apostoli

Søndagstur rundt Maleme

Rapport fra siste uke.

Tur til Halepa

17. november og dens historie og sanger.