200 års jubileum for 25. mars 1821

 I går feiret Hellas 200 siden frigjøringskampen mot Ottomanene. Den feires hvert år med parader med skolebarn, forskjellige, dansegrupper, Røde Kors,  og litt militære. I Aten og Tessaloniki pleier det bare være militærparade på selve dagen, og for skolebarn dagen før. 

Charles og presidenten Sakelarolpoulou,

I år, som altså er ett veldig viktig jubileum, ble det dårlig med feiring. Ingen parader, bare kransenedlegginger og flaggheising med musikk og taler over hele landet.

fra Santorini,

fra Tessaloniki

Firkas, Hania i går formiddag,

 I Aten var det litt jubileumsfeiring med viktige gjester fra andre land. De hadde en jubileumsparade i sentrum av byen, men folket måtte holde seg hjemme.  Blant de inviterte var prins Charles og Camilla. Charles holdt tale der han nevnte sine greske aner, hans far Phillip var  gresk prins, med tyske og britiske røtter. Selv vokste han ikke opp i Hellas, og snakker ikke gresk, Phillip altså.

Charles taler til grekerne,Ledere fra hele verden sendte hilsener, blant dem Makron, Erna Solberg og dronning Elisabeth. Hele dagen var dette det store temaet på tv, og siden alle satt hjemme i regnet, så mange feiringen og talene fra sofakroken.
Det er tredje nasjonal feiring uten parader, her i landet feires jo også 28. oktober på samme måte som 25. mars. Trist synes mange både voksne og barn.

Hellas var jo under tyrkisk herredømme, eller slaveri, som de sier her i landet i hundrevis av år, fra rundt 1500  på fastlandet, og fra 1669. I 1821, startet et opprør, uten støtte fra utlandet. Både kvinner og menn deltok i denne kampen, og de mest kjente er  general Kålåkåtrånis, Κολοκοτρώνης og kvinnen  Laskarina.  Bobolina Μπουμπουλίνα.Fastlands Hellas ble fri, men mange av øyene som Kreta, ble ikke fri før på slutten av 1800-tallet.

Mange hovedsteder over hele verden har blå og hvit belysning på viktige bygninger som støtte for den greske frihetskampen den gangen. Jeg leser at belysningen av Holmenkollen, som var planlagt, ikke ble godkjent.

fra Sydney i går,

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nytt fra Hania

Nyheter

Hverdag i byen.

Rapport fra siste uke.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Søndagstur rundt Maleme

Tur til Halepa

På tur med Erasmus-program

17. november og dens historie og sanger.