Siste nytt

Militæret på plass i Platanias med en Baily-bro i morges.
Stormen er over og vi puster lettet ut. Sola skinner ikke enda, men det verste er forbi og øya slikker sine mange sår. Flyene lander og tar av som normalt, og fergene er i gang igjen.
I går kom de to første militærbroene, type Baily, til Souda.
dette er en Baily-bro,


12 lastebiler med materiale til 2 broer,
Den ene skal erstatte broen i Platanias, og arbeidene startet i morges. Militæret er plass, og denne foreløpige løsningen settes opp, så folk kan komme seg over broen, og ikke behøver å kjøre lange omveier rundt.
slik så det ut i morges,
den gamle Plaka-broen
Når det gjelder broen i Alikianos, skal det settes opp en foreløpig militærbro der også ved siden av den gamle, men broen skal bygges opp igjen. Det finnes en gammel stenbro fra 1866, som heter Plakabroen på fastlandet, den raste sammen og blir bygget opp igjen.
Tegningene og beregningene fra dette, skal brukes til å bygge opp igjen denne gamle stenbroen i Alikianos sier ministeren ble fløyet inn med et Super Puma helikopter på mandag. Han sto for oppbygningen av Plakabroen, og sier at det vil ta omtrent 2 måneder før den står ferdig! 
Historikken er som følger: I første omgang ble jo Hania fylke regnet som kriserammet etter forrige storm den 13. februar, og man har jo jobbet med å redde broen i 10 dager før den raste sammen ved siste storm på søndag, så man var forberedt på dette.
den sammenraste broen,

Den Albanske forening i Hania, har sendt inn et forslag om at de vil være med å bygge opp igjen broen frivillig! De fleste er jo murere, og de vil gjerne hjelpe, Dette rører og gjør inntrykk her i byen, så mye som albanerne har godt igjennom både i hjemlandet, og som innvandrere her! Flott. Veinettet er i en sørgelig forfatning og den siste store ødeleggelsen er ved Kourtaliotiko ravinen sør for Rethimno, på vei til Plakias. Her er deler av veien rast helt ut, og det er farlig å ferdes der.
I Sfakia raste en stor sten ut i havneområdet i går, osv.osv.
Kourtaliotiko i går,De utallige landsbyene som er isolerte, områder uten vann og telefon er jo den mest tragiske oppsummeringen av stormen. Hele Platanias kommune, som jo strekker seg nesten helt opp til fjellene, og  hele området rundt Kissamos er hardest rammet. Staten vil gi 10 millioner til veioppbyggingen i første omgang. Dette er første prioritet, da folk må kunne komme seg til arbeidet, til drivhusene sine, sauer og geiter, lege, sykehus, osv, på skole.
Mannen som ble tatt av elven ved Embrosneros, ble funnet død i går ved Georgioupolis! Bilen ble jo funnet legger oppe langs elveleiet, men selv tok strømmen han med helt til havet. Han etterlater seg en enke og fem barn, tragisk!
stor leteaksjon er over,

bilen hans,
Jeg kjenner at jeg blir provosert av visse som skriver under innleggene mine om hvordan det skal gå med deres egne ferieplaner, om de kommer seg til Elafonisi, eller om stranda er ryddet til de kommer. Jada, det ordner seg nok, men det er jo først og fremst en levende øy dette, men masse små landsbyer hvor folk klorer seg fast. Det er det viktigste nå.
Skadene nede i havna er som vanlig, de kan repareres, og blekner i forhold til ødelagte broer og veier. Allikevel, her er gårsdagens bilder:


opprydning på Remezo kafeen,
Kommentarer

 1. Dette har ikke Kreterene fortjent. Kjenner jeg får vont i brystet når jeg ser bildene og leser om hva som har hendt. Bra staten har bevilget penger og hjelp til å bygge opp noe av ødeleggelsene, men liv som har gått tapt kan ingen gjøre noe med dessverre.
  Dette er virkelig trist.

  SvarSlett
 2. Jeg var der, reuste hjem i går, og kan bekrefte at dette er noe annet enn til og med stiv kuling på vestlandet. Vannmengden er helt annerledes enn vi er vant til i Norge. Gamlebyen har stått i mange nok år til å klare seg nå også, men der vedlikeholdet er dårlig kommer vannet inn.
  Enig i din kommentar om kommentarene. Hensynsløst.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette var unormalt, håper bare at det ikke blir normalt etter hvert.

   Slett
 3. Viktigere enn noen gang og feriere der og legge igjen litt penger,om jeg får litt dårligere standar p.g.a. ødeleggelser så overlever jeg det,viktigste er og hjelpe det vi kan.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig. Jeg tror ikke at standarden synker på grunn av dette.

   Slett
 4. De er stolte og arbeidssomme mennesker, og de klarer å gjøre veier i stand igjen. Det som har fascinert meg litt når jeg har reist langs hovedveiene er at det er veldig dype grøfter ved siden av veiene for å kunne ta i mot store regnskyll, men dette har nok vært i overkant.
  Jeg meldte med en av de lokale i Kissamos, og han sa: Everything are going to be fixed, and we still smile.

  SvarSlett
  Svar
  1. det verste er alle menneskene som er isolerte og venter på vei igjen. Arbeidet er i gang!!

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Da jeg planla reisen til Kreta.

En fredagshilsen fra Hania.

Januartur til Nea Hora

Nyttårshilsen fra Kreta

Noen tanker om tro

Reisen til Kreta del 1

Reisen til Kreta del 2

Romjul i Hania.

Vintertur på strendene

Turer i det grønne