Lissos-SougiaSom jeg skrev i siste innlegg fra Sougia, så tok jeg båten til Lissos og gikk tilbake til Sougia.
Lissos stranda,
Jeg har ofte gått denne turen begge veier, og vil gjerne anbefale det. Denne gangen endte jeg opp med å ta båten en vei. Det hadde jeg ikke planlagt, men den kom og la til, og jeg tenkte: Hvorfor ikke ta båten bort? Det var en veldig varm dag. Jeg vil beskrive turen, og fortelle litt om Lissos og E4 turveien.
havna i Sougia

helt borterst i bukten
ombord i båten,

vi legger Sougia bak oss,

det spesielle Sougia vannmerket

vakker kyst

Yannis kjører videre,
Fiskebåten Yannis tar 5 euro og turen tar 15 minutter. Jeg nøt turen, båten er veldig liten og enkel. På turen ser man Sougia forsvinne, vannmerket på fjellet langs kysten, som man regner med at skriver seg fra et stort jordsjelv som hevet øya her. Lissos var havnen til byen Eliros i antikkens, romersk og siden bysantinsk Kreta. Den ble anlagt rundt 325 f. Kr. Her lå et tempel til Asklipios med sine varme helsebringende kilder. man kom fra hele Kreta for å bli friske. Det bodde på det meste 30.000 mennesker i området!!!
opplysnings plansje,

gamle Lissos,
I dag er det liten strand, ruiner etter byen Lissos, sten og søyler, et bysantinsk kapell og et mosaikkgulv i Asklipios tempelet.
stranda,

kildevann,

oleander og andre busker,

det ny renoverte bysantinske kapellet,

eldgammelt oliventre,

søyler og sten fra antikken,

mosikkgulvet i Asklipioet,

Vakkert stille sted med masse historie, trær, oleanderbusker, vann og benker. Sjøen er krystallklar og området er fredet.
Du møter andre turgåere med sekker, støvler og staver. Alle hilser som skikk og bruk er. Om våren er det spesielt mange turgåere langs kysten her som går turveien E4 som går hele veien fra Kastelli til Kato Zakros på Øst Kreta. Husk at fjellvett reglene gjelder her også. Gå helst ikke alene, gi beskjed om hvor du går, ingen skam å snu, osv. Hør på de lokale og værmeldingen!!
Når du følger denne turveien, er det veldig viktig å følge de svart/gulemerkene malt på sten og E4 skiltene på trær. Følg nøye med, og går man i følge, ikke glem dere med prat!! Lett å følge et geitetråkk istedet for. Gå tilbake til merket sti!!! Det er ofte malt piler på fjellet også.
viktig og følge merkene,


her malt på fjellet,
Turen mellom Sougia og Lissos er veldig grei å gå og tar ca 1 1/2 time. Vil du oppleve en ravine men ikke har kondisjon eller helse til å gå de lange ravinene, er dette ravinen (kløften) for deg. Kort og forholdsvis lett å gå. Du kan starte fra Sougia og ta veien opp fra den lille havna som ligger helt i enden av Sougiabukta.
her starter turen,

kart og info,
Her finner du denne plansjen: Turveien går til Paleohora og tar over 7 timer.
Fordelen med denne ruten er at du kan bade underveis, stoppe på som strender å hvile og bade.
Turen til Lissos byr på denne vakre ravinen, ca 30 minutter, oppoverklatring der ravinen slutter til man når et platå.
fin ravine,

mye vegetasjon,

med bratte fjellvegger,
Man går et stykke oppe på platået, før man ser Lissosstranda der nede, og begynner nedturen. Ta med vann, bruk hatt og gå med gode sko. Joggesko holder for turen til Lissos, skal du lenger fjellstøvler!!
oppover i ravinen,

krystallklart vann,

fra turen,

huler overalt,


oppe på platået,

E4 merke oppe på platået,

Lissos langt der nede

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nyheter

Nyheter

Hverdag i byen.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Tur til Agii Apostoli

Søndagstur rundt Maleme

Rapport fra siste uke.

Tur til Halepa

17. november og dens historie og sanger.