Ny dag, ny regjering og nye muligheter.

Ja,da er valget over for denne gangen.Byen ser akkurat ut som igår, bare at det henger lister over kandidater og valglokaler utenfor Agora enda.

Folk er skuffet eller glade ettersom de hat stemt og hva det håper på. men alle håper på noe godt. Bare det at få tror lenger at noen gresk politiker kan redde landet.
Nye tider, men blir de bedre?

Tsipras med seier i går kveld i Aten,
 Spennende var det jo, og veldig spesielt at Siriza vant. Det er første gangen de har vunnet et valg i Hellas. Før var det jo alltid enten Pasok eller Nea Dimokratia som vant hvert valg. I de senere årene har det  dukket opp mange nye partier og folk har mistet troen på disse to partiene siden de føler seg forrådt av dem. Særlig har dette gått utover Pasok,som får skylda for krisen og gjelden til EU.
Det som er skummelt er at Hrisi Avgi (Gyllent Daggry)fikk like mye stemmer som sist,og får 17 plasser i parlamentet Vouli igjen.
resultatene klokka 21.25,
Her er resultatene slik de ble tilslutt:
SIRIZA(jeg skriver det sånn, siden det er sånn det uttales,ikke Syriza, på gresk skrives det Σύριζα ΣΥΡΙΖΑ med store bokstaver.  37%     150 plasser
ND Nea Dimokratia:                28%     76 plasser
Hrisi Avgi :                            6.3%    17 plasser
Potami                                    6 %     17 plasser
KKE Europakommunistene:      5.4%   15 plasser
AN.EL:                                  4.7%    13 plasser
PASOK                                  4.7%    13 plasser

Tradisjonelt har kommunistene hatt mange flere stemmer og at Pasok er nederst blandt partiene som får inn representanter i Vouli er ganske sjokkerende.Papandreos nye parti fikk nesten ingen stemmer.
På Kreta som tradisjonelt har vært Pasok dominert,har Siriza som første parti etterfulgt av N.D. Fra Hamia er det første gang på lenge at ikke ND har fått noen representanter.
valgloklokale i Hania,

til Agia Roumeli ble valg ansatte fløyet inn med helikopter,
Fra  Hania er det valgt fire representanter til Vouli, tre fra Siriza og en fra Potami, det var deres leder.
Stavros Theodorakis med partiet To  Potami (Elva)
Potami er ett nytt parti, som mange har troen på.De heller over på venstresiden og er opptatt av miljøet. Deres leder heter Stavros Theodorakis og hans slekt kommer fra Hania, som Mikis Theodorakis også.Han er journalist og har laget veldig mange gode dokumenterprogram på tv, Han sto på listen i Hania ble valgt inn til Vouli som Hanias representant.Det var bare 4% som stemte på H.A., mens 43% stemte på Siriza,28% på N.D.og 12% stemte på Potami
lokale resultater,
Spennende tider med en 40 år gammel statsminister, men han har ikke nok stemmer til å få hele parlamentet,og han er på jakt etter samarbeidspartnere.Vi får se hvem det blir og hva som skjer.
Tsipras hos presidenten i dag for å få klarsignal til å lage ny regjering,
EU og Tyskland sier klart ifra at ingen ryker ut hverken av EU eller eurosonen.
Fagre ord og løfter har vi hørt før, men nye koster koster kanskje bedre?
Det var tilløp til slåssing utenfor valglokalene i Keratsini i går mellom Hrisi Avgi tilhengere og Siriza og kommunister.Typisk, skulle tro de var hooligans disse nynazistene,hva politikk,fotball??

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nyheter

Nyheter

Hverdag i byen.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Tur til Agii Apostoli

Søndagstur rundt Maleme

Rapport fra siste uke.

Tur til Halepa

17. november og dens historie og sanger.