Kampen om Kreta og feiringen av den.

Du har kanskje aldri hørt om Kampen om Kreta som fant sted under den 2.verdenskrig? Dette var en del av krigen hvor australske, britiske og new zealandske soldater ble satt i land på Kreta med båter fra Afrika for å hjelpe Kreta med å jage vekk de tyske soldatene som var på vei til på øya. De skulle komme bare med fallskjermer, og Tyskland sendte 22.700 soldater med 1.370 fly og 70 skip. De allierte hadde satt iland 31.500 soldater og det var 11.500 greske soldater involvert.
Fra kampene ved Souda.
De største kampene fant sted den 20.mai 1941, på den lille militære flyplassen på Maleme hvor tyske fallskjermsoldater landet mens da allierte soldatene ventet med våpnene klare.
Ved Maleme.

Tyske fallskjermsoldater lander.






Her landet de tyske fallskjermsoldatene.


Et maleri av kampene.
Ved Maleme, ligger den tyske gravlunden og der er det stor feiring hvert år.
Fra den tyske gravlunden i går.
I år var statsministeren og presidenten ventet som vanlig. Det er feiring ved Maleme, Kolimbari hvor det er en støtte over de falne, og i nærheten av Souda hvor de australske, britiske og new zealandske soldatene som falt under kampene ligger begravet. Pluss i havna og flere andre steder på øya. Det er konserter og teater forestillinger,taler og mer.
Fra den britiske gravlunden ved Souda.
Det var også mange lokale menn med i disse kampene, de holdt til oppe i fjellene hvor de bodde i huler slik greske geriljaer alltid har gjort.
Lokale med i kampen.
Hvis du har lest boka Øya av Victoria Hislop, har du lest litt om dette. Greske menn (og ofte unge kvinner)som tok til fjells og gjemte seg og kjempet med hjelp av briter osv. Mange ble tatt til fange av tyskerne i disse første dager.
Greske krigsfanger.
Dessverre måtte de allierte som ikke ble drept flykte tilbake til Nord-Afrika. Mange oppholdt seg på Preveli klosteret på sørkysten mens de ventet på skyss over havet. Det finnes historier om unge jenter som forelsket seg i disse unge soldatene som var kommet for å hjelpe. De ble jo ofte skjult hjemme hos familier oppe i fjellene. Noen ganger kommer noen av disse veteranene tilbake i forbindelse med feiringene som foregår hvert år,og besøker da disse familiene. Hvert år blir dette feiret fra 20.-23. mai med stor festivitas. Hva feieres egentlig? At tyskerne vant, at så mange døde?
Veteraner fra årets feiring.

Skole elever og soldater.

Eller at dette var den største invasjon fra luften noensinne, som ble stoppet av allierte og greske militære og motstandsfolk? Det siste selvsagt. Tyskerne vant, men de ble stoppet og fikk ikke så mange soldater på Kreta som de hadde planlagt. Hvorfor var dette viktig for de britiske? Fordi Kreta ligger så strategisk til mellom Europa og Afrika,og de hadde tatt over i Nord-Afrika og kunne seile over til Kreta derifra. De prøvde å stoppe en invasjon av Afrika også. Alt dette kan du lese om på Wikpedia, eller se på Marinemuseet her i byen , som har en egen etasje bare med dette temaet.




Tilbake til årets feiring. Hvert år blir altså veteraner invitert og det er tre-fire dagers feiringer.
Gamle veteraner hilser på hverandre.
Tyske, britiske,australske og new zealandske kommer. Litt merkelig men veldig rørende å se disse etterhvert VELDIG gamle mennene og deres familier her så mange år etterpå.
I år snakket den tyske ambassadøren om dagens kamp mot fascismen og rasismen i Europa da han var tilstede på den tyske gravlunden.Uansett, alt dette er et åpent sår, selv 73 år etter, men ny-nazismen blomstrer, ikke lett å forstå.
I forbindelse med alt dette ble havna bombet av Luftwaffe og mange historiske bygg i gamlebyen, pluss hele bydeler forsvant ved bombingene. Dette snakker vi om og ser på byvandringene.
Fra bombingen av Hania.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Til minne om Bjørn.

Nyheter

Hjemme igjen.

Aprilsøndag i havna

Spilia

Lafonisios dromos

Siste dagene i mars

Imbros ravinen

Det greske alfabetet.

Småprat