Dikastiria.

Fin beplantning fra kommunen.

Dikastiria.
Ja, nå har vi jammen gått mye rundt å kikket, og kanskje har jeg utelatt det beste til slutt? Nei, det tror jeg egentlig ikke.Dikastiria er der hvor rettsbygget ligger.Her har vi brede gater og en stor plass som i dag er rundkjøring, med en skulptur av byens store sønn Elefτerios Venezelos.
Med statuen av Venezelos
 Dette bygget ble bygget av den tidens tyrkiske leder i 1895 som tyrkisk militær sykehus. Senere ble det brukt som hovedsete for lederne i den uavhengige Kreta.
Før bilenes tid.
Med sammenslåingen med Hellas i 1913, ble det brukt som rettsal, og det brukes bakre delen som i dag også og hovedbygget er fylketshuset. Et viktig og vakkert bygg. Rett bak har det ligget et forferdelig fengsel ,som heldigvis ble nedlagt da det nye store ved Agia ble åpnet ifjor.Veien bak rettsbygget, med det nedlagte fengselet nedest til venstre.

Rettsbygget.
 Området rundt er naturlig oppkalt etter bygget som ruver i terrenget. Det ble bygget en flott stor gate som Bolari og var de rikes gate, mot sjøen , og en fin bred gate mot Agora som het Dimokratia.
Andreas Papandreou., tidligere Dimokratia.
Bolarigata i gamle dager.
Iroon Politehnion mot sjøen.
 I dag heter disse gatene Iroon Politehnio og Andreas Papandreou. Den første er oppkalt etter studentene  som døde under opprøret ved den Politekniske skole i Aten under juntaen i 1973. De siste etter den store politiker Papandreos. Senere ble mange av de flotte nyklassiske husene i Bolari revet og det ble bygget blokker for de fine langs denne gata. Idag er det riktignok fremdeles regnet som fint å bo her, men det er mange billigere leiligheter eller gamle hus å leie eller kjøpe her.
Gata i dag i all sin prakt.
8. desembergata.
Rundkjøringen med fylketshuset.
Fulle kafeer.
Fine gamle hus rundt plassen.
Kirken synes bak fylketshuset.Parallelt ligger 8. desembergata, med lave gamle hus og trær en stille gate som går opp mot plassen den også.


Plassen heter selvsagt Frihetsplassen, Platia Elefterias. Kommunen gjør en god jobb med beplantning, og plassen regnes som en av landets peneste.
Denne plassen har mange spisesteder og kafeer. Det er mange advokater her som bruker disse stedene også som møte plasser. Selvfølgelig går også alle andre også hit på kafe eller taverna. Det finnes også en protestantisk kirke her,en av byens to. Vi har også en pinsemenighet.Og selvsagt Jehovas Vitner. Jeg var aktiv i en engelsktalende del av kirken i mange år, til den ble oppløst. men den greske har gudstjeneste hver søndag klokka 10.
Den Evangelske kirke i Hania øverst i Papandreougata.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Da jeg planla reisen til Kreta.

En fredagshilsen fra Hania.

Januartur til Nea Hora

Nyttårshilsen fra Kreta

Noen tanker om tro

Reisen til Kreta del 1

Reisen til Kreta del 2

Romjul i Hania.

Vintertur på strendene

Turer i det grønne