17.november gresk merkedag.

Mye vind i dag.
Søndag med mye vind, men oppholdsvær. I dag hadde jeg planlagt kalvestifado etter ønske fra Ellen som har feriehus litt lenger nedi veien her. Hun ville gjerne lære hvordan man koker stifado. Jeg liker å lage maten, fotografere den, og så beskrive den, så altså stifado i dag. Kjøttet skal koke lenge, så jeg satte over kjøttet og forberedte meg på en tur med fotoapparatet i havna. Dette likte Jorgos dårlig, en gang brannmann, alltid brannmann. Han har jo rett så klart, han har sett tusenvis av nedbrente kjøkken fordi noen gikk fra maten på platen, eller glemte en plate  med en tom gryte på. Ok, jeg er ikke demens ennå, kan hende om en 10-15 år at jeg må passes på.Vel, han sjekket at alt var ok, og det var det!! Så jeg tok en sving i havna med fotoapparatet, resultatet her:
Bølgene slår opp over havna.

Pass opp, bølgen kommer.

Mye folk i havna i dag, endelig søndag tid for kafebesøk med venner.

























Veldig irriterende med disse moderne kameraene du, hvor du stadig må ha ladet batteriet og huske å sette kortet inn igjen! Jeg knipser ivei, og ups, tom for batteri!!Så irriterende, men tenkte jeg, jeg har jo telefonen!! tar noen bilder...Tomt for batteri, ja,ja, jeg er ikke demens ennå men...... 


ELEFTERIA, frihet, det viktigste i livet.
I dag er det den 17.november, en viktig merkedag i Hellas. Detter gjelder nyere historie, 1973 militærjuntaen hadde holdt på å fengsle og torturere venstrevridde, komunister, og kunstnere siden 17 april 1973. De store kunstnerne hadde rømt landet, Theodorakis, Melina Merkouri og mange fler, politikere som Andreas Papandreou med familie som jo bodde i Sverige. Landet lå under en tung hånd, det var jo en bølge med juntaer i Portugal,Spania, Argentina, Chile, Hellas og andre land. Ble de støttet av CIA, sikkert, de ble iallefall støttet av Europas kongehus!!! Her i landet var dronning Frederika og hennes sønn kong Konstanin med danske Anne Marie, sterke støttespillere og  dessverre biskopene.
Tanks i gatene.

Barikadert inngangsport til Politeknion
Studentene gjorde opprør i november 1973. De nektet å stille opp til undervisningen, okkuperte den Politekniske skolen i Aten og hang opp ulovelige plakater med ordene FRIHET BRØD OG UTDANNELSE . ELEFTERIA ,  frihet et forbudt ord under juntaen. De barrikaderte porten til skolen, og laget barrikader i gata utenfor. De var innspirert av ungdomsopprøret i Paris mai 1960. De hadde en radiostasjon inne på skolen, som de selv hadde laget, og sendte ut programmer hele tiden.Etter tre dager kom militære tanks, og rev ned barrikaden. Studentene gikk da frivillig ut av skolen en bakvei, der venter militære og skjøt alt som rørte seg. Mange av dem rømte inn i nærliggende hus, og gjemte seg på takene. Militære skjøt mot disse husene i flere dager. Det er uvisst hvor mange som ble drept, opp til 23 er offisielle tall men det er like mange som aldri ble funnet, regn selv ut. Vi snakker om studenter og vanlige folk på gata og i boligblokkene. Blant de døde var en norsk student som var i Aten som turist, Toril Margrethe Engeland 22år, drept av skudd på gaten.
Tanksen på vei inn.
Dette var begynnelsen til slutten for Papadopoulos junta som falt i februar 1974.De som overlevde Politeknion som det heter på gresk er i dag rundt 60 og mange av dem er politikere som er blitt mer og mer høyrevridde. Alle husker hvor de var den 17.november 1973, Jorgos var inne på brannmannskolen i Aten ikke langt fra, men det var forbudt å gå ut, og de var redde.
Dagen feires med kransenedleggelse på minnestøtten på stedet i Aten, og rundt om i landet.Alle skoler er stengt og alle barn kan alle detaljer om dette. Minner om Peking i 1989 og 22 juli i Norge, hvor så mange unge blir meiet ned. I mange år nå har det vært store opptøyer på denne dagen av anarkister som benyttet seg av denne dagen. I år er det 40 års jubileum, men heldigvis uten noe større bråk. 

Stifadoen ble kjempegod. Her er oppskriften: En kilo ( halvparten hvis det er 3 som skal spise)kalve eller storfekjøtt i biter, en kilo små løk, 4-5 tomater eller en boks, litt hvit eller rød vin,litt eddik, tre laubærblad,10 hele allehåndekuler, en kanelstang, noen hel nellikker ,salt og pepper. Kjøttet brunes i olivenolje i en kjele fyll på vann, ikke mer en at det dekker kjøttet, kokes i en halvtimes tid. Mens kjøttet kokes legges løken i kokende vann i noen minutter. (etterpå skrelles de mye lettere). Løken ,tomat,nellikk, kanelstang, allehånde, vin og eddik, salt og pepper. Kokes til kjøttet er mørt og sausen er blitt tykk, ca 1 1/2 time. Ikke rør rundt, da går løken i oppløsning!! Allehånde, kanel, laurbær og nellik fjernes. Serveres med ris eller frityrstekte poteter.
Stifado med poteter.
Kali orexi med stifado mousahriou. Kanin stifado lages på samme måte, men trenger mindre koketid!!


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hippiene på Matala stranda.

Kathara Deftera i Nea Hora

Rapport fra Maleme

Siste dagene i februar.

Småprat

Nyheter

Elefterna- Margarites

Tur rundt Kamisiana

Nyheter

Søndagstur med Platanias kommune.