Rapport fra Hania og Maleme.

 


Det regner og er kaldere, det snør i andre deler av landet, og selvfølgelig i fjellene her på øya. Altså normalt for årstiden, vi er jo tross alt i januar nå. Skolen startet opp igjen i dag, med selvtesting av både elever og lærere. Mange foreldre er naturlig nok skeptiske til å la barna gå på skolen, med så mye smitte som der er om dagen. På byens sykehus er kapasiteten nesten sprengt på covid-avdelingene, og 4 barn er innlagt med covid-19. Naturlig nok gikk tallene ned litt de siste dagene, siden det var to helligdager, både torsdag og søndag, og mindre testing i helgen. Det var 321 smittetilfeller fra skolene i byen, både lærere og elever er regnet med. For at en klasse eller skole skal stenge ned, må det være 51% smittede. Nå som skolene har begynt og alle elever i hele landet tester seg, er jeg sikker på at tallene stiger. 

Det tragiske er alle de døde. Vi har lært å leve med munnbind, men nå er det nye munnbind vi må kjøpe og det er alle så glade for. Vi lever med bruken av koronapass, og det trenger vi for det meste, handling alle steder unntatt matbutikker og apotek, spisesteder, kino, helsestudio osv. Eller negativ test. Men nå sier de at koronapasset ikke er gyldig 7 måneder etter andre dose. Da blir det rødt. Dette gjør det nødvendig å ta tredje dose, hvis man da ikke vil teste seg hele tiden. På Kreta er ca. 65 % av befolkningen vaksinert, det holder ikke med denne nye varianten. Jeg kjenner meg tryggere når jeg er i Maleme i helgen, eller hjemme her i byen. Har ikke så lyst til å gå på kino om dagen, selv om det går gode filmer, jeg er trippelvaksinert og alle bruker munnbind. Da sitter jeg heller hjemme, eller går en tur utenfor byen. Nye 641 smittede i dag, høyeste pr.100.000 i hele landet.

Jeg hadde en fin tur med Katerina, Moka og Wibeke på torsdag formiddag. Vi gikk ut til Halepa, der Wibeke og jeg badet. Været var strålende og det var nesten vindstille.













 

Det var jo Theofania, eller Ta Fota som dagen også kalles, men velsigningen av vannet nede i havna var avlyst. Det ble gjort mange andre steder rundt omkring med mindre folk. Her ser dere en helt lokal seremoni som vi tilfeldigvis så slutten av. En kvinne kom opp av vannet med korset i kjole og strømpebukser! Ellers var det nok av reportasjer i avisene.


Så dro jeg ut til Maleme med Jorgos på fredag og hadde en avslappende helg med vekslende vær. Det ble noen turer både med og uten Jack, og her er noen bilder fra helgen:









ikke alle hytter er like store og fine


etter regnet,






Denne uken blir kald og fuktig og det vil nok falle mye snø på toppene regner vi med.

I år som i fjor, ble det ikke noe Santa Run i Hania, men de hvilte seg ikke de som arrangerer dette. De hadde en ny ide, bli julenisse. Og her er alle sekkene med gaver til barn og unge som enten er fattige eller syke, eller bor på institusjoner. De samlet inn masse gaver og her har de laget en artig video med alle sekkene:https://www.youtube.com/watch?v=0t-2gxYpREc

Det var meningen at gavene skulle bli levert ut rundt nyttår, men de ventet til de hadde fått fylt alle sekkene de hadde laget til formålet. Flott tiltak! 



Den gamle markedshallen Agoraaa, Αγορά skal omsider pusses opp, særlig taket må repareres og butikkene flyttes foreløpig til området rundt Agora. Arbeidene begynte i dag.

butikkene ryddes ut,

Dessuten er arbeidene med å oppgradere byparken Kiipos Κήπος begynt og disse arbeidene er det meningen at skal bli ferdig en gang på høsten. 



Kommentarer

 1. Jag är i Chania ett par dagar och jag undrar om du vet att hela gamla saluhallen, Agora är stängt eller är vissa affärer öppna. Alltså att dom restaurerar allt eftersom.
  Birgitta från Umeå

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er det for tidlig å vite. Det har ikke kommet noe informasjon, men sannsynligvis blir det avlyst.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Første uke i januar

Romjulshilsen

Nyheter

Regnværsdager i byen.

På tur til et vinterlig Omalos

Søndagstur rundt Maleme

Hilsen fra helgen i Maleme

Jule og nyttårsfeiring i Hellas.

37 år med juleminner