Rapport

Tiden går, og vi er halvveis i sommeren 2020. Det føles på en måte som om det er april, så lite folk og så få åpne steder. Her i Maleme har noen av hotellene og enkle rom til leie åpnet de siste dagene, men enda er mye stengt. Det er lite turister å se.

Vi venter langsomt flere, etter som flere og flere land åpner for turisme. Jeg leser at briter muligens kommer etter 1.august. Selvsagt er det sent på sommeren da og de fleste kan ikke reise.
Avisene rapporterer om økte smittetall og det skremmer oss. I første rekke gjelder det på grensene i nord, der mange turister fra Balkan blir testet positive. Grensen til Serbia ble stengt, og det spøker for flere grenser i nord. Det vil si at turister fra disse landene ikke kommer inn, og heller ikke de som kommer kjørende denne veien til Hellas.
Dessuten vurderer regjeringen lokale lock-down, hvis smitten fortsetter å spre seg enkelte steder.
Når det gjelder Kreta, er det foreløpig bare fire turister som har testet positiv, og de er anbragt på spesielle hotell. Alt går bra dem, og paret fra Karpathros som ble innlagt med korona-viruset. De hadde kommet fra Nord-Amerika. Sprøsmålet blir jo hvor mange av dem som ikke blir testet som har covid-19! tallene ger i landet er ikke høye, det var 10 som lå i respirator og ingen døde de siste dagene. Lave tall i for hold til mange andre land, men ingen liker økningen i forekomster av smitte.
Ellers blir ute og spisesteder kontrollert hver dag. Mange har bordene for tett på hverandre, eller servitørene bruker ikke maske.
Mange er bekymret over at ungdommen ser ut til å være lei av smittevern og tenker at de ikke gidder mer.

De vanlige festene som holdes over alt i Hellas om sommeren, panigiri,πανηγύρι blir forbudt foreløpig fram til 31.juli, men mest sannsynlig til etter 15.august.
Vi ønsker turister velkommen, men er fremdeles litt redde og følger med på utviklingen framover.
En annen ting som opptar grekere i disse dagene, er Erdogans regjerings beslutning om at Agia Sofia skal gjøres om fra museum til moske.
Først var jo dette en av de aller største ortodokse kirker i verden, bygget av bysantinerne da Istanbul het Konstantinopel og var gresk. Senere da tyrkerne okkuperte byen og den ble islamsk, ble kirken gjort om til moske. På samme måte som over hele Hellas.
Senere bestemte Kemal Ataturk at det skulle være et museum og nå vil Erdogan atså at det blir moske igjen. Dette har fått gresk ortodokse biskoper,prester, greske politikere og folk flest i harnisk. De mener at dette er en krigserklæring mot Hellas, og situasjonen er nok en gang spent.
Bortsett fra dette, nyter jeg deilige dager her i Maleme og her er bilder fra helgen:


besøk av Katerina og hundene hennes,

Kommentarer

  1. Så bra å få en edruelig oppdatering. Ettersom vi ikke drar t Kreta i år skal vi ha en gresk aften i morra kveld, med barn og kjenninga vi har vært ute med på Kreta. Det blir både moussaka laga frå bunnen, Klefiko, Stifado, Sfakiano og Souvlaki. Har stått på kjøkkenet i heile dag. Og sjølsagt Ouso og anna go-drekka.

    SvarSlett
    Svar
    1. Nyt kvelden og all maten, Kreta er her nok neste år.

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nytt fra Hania

Nyheter

Hverdag i byen.

Rapport fra siste uke.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Søndagstur rundt Maleme

Tur til Halepa

På tur med Erasmus-program

17. november og dens historie og sanger.