Grønnsaksretter.

Vi fortsetter med flere retter fra tidligere innlegg fra 2013. Vi begynner med briam en deilig grønnssaksrett. Her gjelder den gyldne regel at du bruker det du, eller liker/får tak av grønnsaker. Men hvis du spiser briam på taverna er det garantert grønn paprika, poteter, auberginer, gulrot, løk, zuchiner, tomat og hvitløk. Bruk gjerne en boks med tomater og bland inn, bedre smak enn vinterbleke smakløse tomater! Du skjærer alt dette i skiver, så legger du det lagvis i en form, finskjærer persille og mynte og blander i vann, olje, salt og pepper og stekes på ca 200 grader i 90 minutter eller mer. Det er lurt å snu litt på grønnsakene i formen midtveis i stekingen så det blir jevnt bakt. Kjenn på potetene om de er ferdige før du serverer. Herlig mat med feta og brød om man har feta da.
Når vi serverer sier vi: Kali oreksi ,(som betyr god fordøyelse)Καλή όρεξη  med briam μπριάμ.!!!!!
Alle grønnsakene stekes i ovnen,

nydelig grønnsaksrett,

Har du smakt gresk ertesuppe, revithia? Får du tak i kikerter, så prøv å lage den selv. Du må legge kikkerter, eller gule erter i vann natten over, neste dag koker du dem i det vannet de lå i uten salt. De trenger ca 90 minutter. Mot slutten tilsetter du olje, salt, pepper og sitron ,og koker litt til. Serveres med rå løk, feta og brød og litt rødvin hvis du har!!! Veldig godt å spise kalde også. Καλή όρεξη με ρεβίθια.Kali orexi med revithia.
kikerter vanlig hverdagsrett,
Vi tar med en kjøttrett. Kjøttpudding, greek style med rødbeter kokt med blader og stilker er en fin søndagsmiddag hos oss. Rødbetene kokes med bladene, deles opp i skiver,og man har sitron, olje og litt salt på.
dette er sånn rødbeter selges i Hellas,
Kjøttpuddingen lager jeg sånn: En halv kilo kjøttdeig, en løk, oppbløtt brød, ett egg, litt olje, litt rødvin, blandes godt, til det blir mykt.Pepper, salt, mynte,oregano,hvitløk,paprika pulver,karri og kimino.Dekkes av bacon skiver eller skinkeskiver. Lages som ett brød, og legges midt i formen med poteter rundt. dekkes til med aliminiumsfolie. Potetene krydres med oregano,salt og pepper og formen tilsettes vann og sitron over potetene. Stekes i ovnen i ca en time, ta av folien etter ca 45 min. Rolo sto fourno sto fourno me pantzaria.Ρολό στο φούρνο με παντζάρια.
kjøttpudding med rødbeter,

Spinatris er en god rett som spises til hverdags i de greske hjem, men kan med fordel brukes som tillegg til kjøtt eller fiskeretter.
Du trenger ris,spinat,purre eller vårløk,dill,mynte,olje, salt,pepper og tomat.
Purre eller vårløk freses i olje i en gryte, spinaten blandes inn, enten den er er den fersk eller frossen.Tilsett dill,mynte, tomat og ris ,og la den koke til risen er ferdig!!!Smakes til med salt og pepper. Dette er supermat, siden den kokes i spinatkraften og beholder alle vitaminer og jern fra grønnsakene. Serveres med feta og brød og gjerne en kotelett eller stekt fisk.
Kali oreksi med spanakoriso. Καλή όρεξη με σπανακόρυζο.
spinatris,

Hvis du har vært på taverna med meze i Hellas har du kanskje smak frityrstekt sopp, squash og auberginer? Jeg pleier å steke sopp og vi elsker det. Kjempeenkelt å lage selv og smaker veldig godt.Du skjærer det du skal steke i tynne skiver untatt soppen som stekes hel. Grønnsakene snus i mel, salt og pepper og stekes i mye olje på sterk varme.
Legg dem på et kjøkkenpapir så oljen renner av og server dem varme, dryss gjerne litt oregano eller revet ost over!!
plevrotes sopp 

stekes i pannen,
Kali oreksi med mantiaria tiganita ,stekt sopp. Καλή όρεξη με μανιτάρια τηγανιτά.
I dag, 25.mars 2015 laget jeg en nydelig grønnsakslasange. Jeg brukte sopp, zuccini, løk,hvitløk,tomat, i stedet for kjøttdeig. Kjempegodt, anbefales!!! Bruk gjerne gulrot,spinat ol. alt passer til denne retten. Lykke til!!!!!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nytt fra Hania

Nyheter

Hverdag i byen.

Rapport fra siste uke.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Søndagstur rundt Maleme

Tur til Halepa

På tur med Erasmus-program

17. november og dens historie og sanger.