Minoiske Kidonia.

Funn fra Kastelli, man tror det er slik Kidonia så ut, ved siden av Kastelli i dag.
Hania har vært hovedstad på Kreta i alle tider fram til 70 tallet hvor Iraklio overtok, unntatt i den romerske perioden hvor Gortyna var hovedstad  til den ble ødelagt i 828. Hvis du går rundt i byen og er i havna, så ligger det en bydel oppe på høyden til høyre. Den heter Kastelli i dag.
Kastelli sett fra moloen,
 fra høyden bak ,

og fra Koum Kapi
Dette var byen Kidonia i minoisk periode. De som er med på byvandringene mine blir med opp hit. Dette var også den første byen Hania, som venetianerne bygde. Den ble bygget oppå gamle minoiske Kidonia som ble bygget for omkring 5000 år siden,og de brukte sten som de fant til bymuren som de bygget fra 1620. Hvis du er i havna, så ta en titt på denne indre bymuren med opptil 5000 år gamle stener. Den er i dag under oppussing, og det er utgravninger foran.
deler av den spennende indre bymuren,
Det har ligget en by her i nesten 5000 år,ganske utrolig å tenke på. De bygget her oppe høyt over sjøen, med utsikt og sikkerhet.Jeg har skrevet om Kastelli før,den 25.januar 2014.
Det er 40år siden en svensk/gresk utgravning startet der, på letning etter Kidonia. Det var involvert arkeologer fra Hania,Aten og Sverige. Utgravningene viste spennende funn og beviste det de trodde om denne minoiske byen.Alt som blir funnet finnes på det arkeologiske museet.De har funnet 6 forskjellige lag med bosetning over disse tusner av år.
Den svensk/greske utgravningen på Kastelli,


her kan du lese mer om funnene, og se på en skisse av husene,

her lå byen Kidonia,
Fra 50 tallet fant man rester av minoisk tid rundt om i gamlebyen, og man trodde den eldste delen måtte ligge der oppe. I Splantzia fant man rester overalt, hver gang noe skulle grave etter noe.Byen strakte seg under hele Splantzia. Rart å tenke på at det bodd noen under huset vårt for tusner av år siden!!
Daskalogianni gata på 60 tallet, skulle legge rør, ble stående åpen til alt var utgravd.
I dag er hele Kastelli under i\utgravning og funnene er oppsiktsvekkende og spennende. Danskene har vært med siden 2010.Du kan lese om dette her:http://www.diathens.gr/aktiviteter/det-minoiske-kydonia-khania   , og her:http://svensk-grekiska.sallskapet.dinstudio.se/text1_25.html
For noen uker siden var jeg på markeringen av 40 års jubileet i det arkeologiske museet i Halidon i Hania.
fra markeringen av 40 års jubileet inne på museet,
Det var veldig mye folk,og Erik Hallanger fra Danmark var med som taler. Han viste lysbilder og fortalte fra utgravningene. Jeg pratet med ham etterpå. Etterpå talte Maria Vlazaki, byens arkeologiske sjef, som har vært med siden 80 tallet. Det var veldig spennende og interressant. Mange nye opplysninger fra dagens utgravninger og fortellinger fra 60 tallet og fram til nå. Nå har de funnet bevis på at de brukte både menneske og dyreofringer. Et funn av en kvinneskalle i mange små biter utover et mosaikkgulv skal bevise dette,og vekker internasjoal oppsikt lærte vi.
spennende funn vist på power point,

fra dagens utgravninger ved muren, her ble hodeskallen funnet,
Det vekker oppsikt over hele verden,og jeg liker å tenke på at jeg bor rett vedsiden av dette.
Man regner med at kong Minoos, hvis han da fantes og ikke bare er en myte, bygget byen her nærmest fastlandet. han bygget jo palassene  Knossos ved den gangens Handaka (Iraklio), Festos og Zakros, etter Sitia på østsiden av øya.
Utover i byen har man funnet minoiske gravsteder, du kan se litt av det i parken Irini ke Filias (Vennskap og Freds parken) ved siden av byparken.
fra parken dette er funn fra stedet, å finne på museet,

gravene slik de står i dag,

sånn finner du det, i hjørnet ved Papandreou gata,
Blir du med på en vandring, så lærer du mer, men nå kan du lese om denne perioden og forberede deg i vinter.
fra årets siste vandring på Kastelli.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Siste dagene i mars

Småprat

Spilia

Nyheter

Hjemme igjen.

Hippiene på Matala stranda.

Kathara Deftera i Nea Hora

25. mars Hellas nasjonaldag

Imbros ravinen

Det greske alfabetet.