Synagogen og det jødiske samfunnet i Hania.

Synagogen i dag.
Visste du at Hania har en synagoge som er åpen og fungerer? Ikke fordi at det bor så mange jøder i byen, men den ble restaurert i 1999 og blir brukt til bønn og samlinger.Den regnes som en av verdens eldste eksisterende synagoger og ble derfor restaurert.
Synagogen i bruk før krigen.
I 2010 ble den påsatt og nesten brent ned, og gamle bøker og papirer brant opp. Brannen ble satt på av soldater fra den amerikanske basen og et par tyskere. I flere år ble den bevoktet, men nå står vakthuset der tomt, og det har vært stille heldigvis. Alle må få ha sin tro i fred uansett hva vi mener om Israels politikk!!!!Det er mulig å besøke synagogen som turist.
Flott synagoge.

Renovert,men gammelt.
Selv har jeg vært inne i synagogen, som jeg også går i den katolske kirken i halidon til jul, og deltar i den evangeliske kirken ved Dikastiria. For meg er alle gudshus nettopp det, jeg liker ikke at vi er delt opp i diverse kirker og forsamlinger.Selv er jeg vokst opp med ett ben i Statskirken og ett ben i Den Norske Frikirke ,Vestre Frikirke ved Bislett.Dette har nok preget meg, og jeg føler ikke at jeg hører til noe sted, men at Gud er overalt og det spiller ikke så stor rolle hva slags kirkesamfunn.Men jeg er ikke til henger av noen for å si det sånn.
Jeg har vært med på en minnestund i denne flotte nyoppussede synagogen, for å minnes tragedien som skjedde den 9.juni 1944, da hele det jødiske samfunnet ble utryddet.
En av de rike jødiske familiene i Hania.
La oss se litt på dette samfunnet på Kreta. Det sies at det har bodd jøder her siden før Kristus. Og i Hania iallefall i den gamle byen Kydon, som jeg skrev om i innlegget om bydelen Kastelli. Dette var jo hovedstaden, og det bodde jøder her. Senere gikk tallene opp og ned, og det var Hania som hadde flest jødiske innbyggere.De fleste var handelsmenn og mange produserte honning og olivenolje. Da krigen brøt ut var det to synagoger i byen, men den ene ble ødelagt under de tyske bombingene i mai 1941, som så mange andre hus og bygninger.
Her ble jødene plassert.
Den synagogen som ble stående het Etz-Hayyim og er fra ca 1400. den var opprinnelig en katolsk kirke bygget av Venezianerne og ble gitt i gave til jødene av tyrkerne! Siden da var den i bruk og man regner med at det var fra 800-370 jøder på Kreta i løpet av disse 400 årene.
Jødene hadde sitt kvarter rundt synagogen , men de rike bodde ute i Halepa. Det var ingen problemer mellom de kristne og jødene her, heller ikke mellom dem og muslimene som bodde i Splantzia. Menneskene levde side om side tok seg av familiene sine og pratet med naboen.

Det jødiske kvarteret i den kristne delen av byen.
Hvis du leser Tråden av Victoria Hislop , så tar hun opp dette temaet fra Tessaloniki.
Den 20.mai 1944, (tyskerne vant kampen om Kreta, og alle de allierte soldatene hadde flyktet fra øya i mai 41) arresterte man alle jøder samtidig.De fikk 45 minutter på seg til å pakke.Menn, kvinner og barn, det regnes med at de var 314 i Hania og de ble sendt til en arbeidsleir i Iraklio først.Her ble de til 7.juni da de sammen med greske og italienske krigsfanger gikk ombord i båten Tanais. De ble stuet sammen og båten seilte den 8.. Båten sank 9.juni utenfor Milos,og alle ombord omkom også de sjøfolkene. Det har kommet fram i de senere år at den ble torpedert av den britiske marinen!!! I alle år har man naturligvis trodd at båten ble senket av tyskerne.

Den nye skulpturen til minne om alle de omkomne.

Betalt og bestilt av det jødiske samunnet.

Skulpturen står på hjørnet nedenfor hotell Kriti.


Vi har nettopp fått en ny skulptur til minne om ofrene i dette havariet, sent men godt.Den er bestilt og betalt av det jødiske samfunnet i Tessaloniki og Amerika. Jeg syns det er tøft at man har satt den opp i disse ny-nazist tider,men forløpig har den stått i fred.Kondilaki om vinteren.
Du finner synagogen og det jødiske kvarteret i Kondilaki gata parallelt med Halidon, til høyre ved To Hania tavernaen. Her inne i denne lille gata ligger synagogen , To Hani , tavernaen hvor vi hadde vår bryllupsfest en gang i det forrige århundre, og ved siden av ligger sommerbaren Synagogi.

I denne sidegata ligger synagogen.


Baren med samme navn ,ligger ved siden av inngangen.
Fra det gamle jødiske kvarteret.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nytt fra Hania

Nyheter

Hverdag i byen.

Rapport fra siste uke.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Søndagstur rundt Maleme

Tur til Halepa

På tur med Erasmus-program

17. november og dens historie og sanger.