6.januar Theofania eller Ta Fota

Mange båter følger med på sermonien,her med en flott regnbue.
Enda en helligdag føyer seg inn i rekken av jule og nyttårs helligdager. 6.januar har allikevel ikke noe med julen å gjøre.Denne dagen minnes vi Jesu dåp i Jordan av døperen Johannes.Dette gjør at skoleferien alltid varer til 7.januar. Over hele Hellas, uannsett hvor lite sted og hvor langt det er fra sjøen, så feires denne dagen med at den høyeste presten i rang i kirken, kaster et kors uti vann, og noen hopper uti og "redder" korset. Hvis det er, sjø, en elv eller et vann i nærheten gjøres det der, hvis ikke, i byens vannreservoar.
Her i byen gjøres det naturlig nok i havna, og på strendene rundt omkring.
Store og små båter følger med.

Korset er bundet fast i et bånd må jeg ta med, så det ikke forsvinner!! De som gjerne vil prøve å fange korset stiller i badetøy, og står klare når presten sier de riktige ordene og korset kastes uti. Den som klarer å få tak i korset, tar det med opp til presten, og blir velsignet for det nye året.
Klare til å hoppe.
Det hoppes uti i jakten på korset, med prestene som følger med.
Hvem ble den heldige? Alle følger spent med.
Velsignelse av korset og den heldige.
I Hania er det store greier, med fylkets biskop, despotis som det heter, (herav ordet despot),militærkorps, alle politikere osv.en stor prosesjon til og fra domkirken i Halidon gata.
Prosesjonen forlater havna.
Militære står klare til å ta den imot ved Domkirken.
Prestene ankommer Despotis med krone på hodet.
I dag var det som vanlig fult av folk i havna, og det er jo den dagen i året da det er mest folk i havna faktisk, det overgår  de mest travle dagene rundt 15. august når gresk sommerferie er på topp. Bare så du vet at byens befolkning elsker og bruker havna hele året.Og det er alltid mange kafeer som er åpne hele året og er stort sett fulle. 6.januar er de overfylte hvis været holder.Denne feiringen kalles Ta Fota, eller Theofania som vil si lysene eller Guds opplysning. Dette fordi dåpen regnes som det øyeblikket man blir oplyst av Gud, eller altså ser lyset. Alle som heter Fotis,Fotini ,Theofanis,Theofania,Fanis,Fani,har navnedag i dag. Mens jeg laget middag ringte det på, det var vår lokale prest som kom for å velsigne huset, jeg sa neitakk, siden jeg ikke tror på dette og ikke vil gi de pengene presten venter seg etter velsignelsen av huset. Jorgos ble litt sjokkert over at jeg sa nei, det hadde ikke han turt.Jeg har liten respekt for greske prester ,de er altfor opptatt av penger. Hvis man vil ha huset velsignet spør man presten om han vil komme, man blir ikke tvunget til det!

Etterat prosesjonen har passert.

Fulle kafeer over hele havna.

Ekstremt mye folk i havna i dag.
Små båter men mye lyd, her med trompeter, humøret på topp!!
Etter sermonien en tur i havna, båten står der enda.
Dagens blogg blir i bilder, for dette beskrives best i bilder. Bildene er fra i dag, og noen fra 2012, fordi jeg så dårlig selve korskastingen i år siden det var så utrolig mye folk i dag!!
Båtene legger til i båthavna etterpå.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hjemme igjen.

Siste dagene i mars

Spilia

Aprilsøndag i havna

Nyheter

Småprat

Imbros ravinen

Hippiene på Matala stranda.

Det greske alfabetet.

Kathara Deftera i Nea Hora