Handel og vandel.


Handler du i turistbutikker så respekter de ansatte.

Ingen pruter på gatemarked.
I dag tenkte jeg å snakke litt om noe som alle burde vite noe om, hvordan oppfører man seg på ferie. Jeg mener at alt for mange som reiser ut av Nord -Europa på ferie ikke har peiling på hvordan man oppfører seg. Ta dette som kalles "Syden", hvis vi snakker om sør-Europa, feilen mange gjør er å prute i butikkene, ha en overlegen holdning og klage og forlange.Jeg tror at mange tror det gjelder det samme her som i nord Afrika, at man pruter, men det er ikke vanlig i Hellas å prute, og det er utrolig slitsomt og irriterende.
Fint å handle på marked.
Jeg har jobbet med butikkansatte og hotellansatte, og jeg er sjokkert over det de forteller meg om hvordan turister heller tiden prøver å betale så lite som mulig og kan være direkte uhøflige når de får beskjed om at dette er prisen, den kan ikke forandres. Overalt i Hellas  hvis du handler eller spiser og selv er høflig og kommer igjen, får du som oftest noe ekstra, eller priskutt uten at du ber om det . Grekere vil gjerne at du er fornøyd og selvsagt at du kommer igjen. Ikke alle steder er de like blide og høflige, men det er jo ikke turistene heller!!


Fra Agoraaa, Αγορά.
Det er fint å legger igjen litt tips til servitøren.
 På ferie skal jeg kunne gjøre hva jeg vil, vil jeg ha det billig, nekter jeg å betale prisen ,og prøver å prute, jeg kjefter ut kammerpiker og bartendere som om de var mine tjenere. De som er ansatte innenfor turismen må jo smile til deg og være høflige, ellers mister de jobben og de er utrolig lavt lønnet. De kan ikke sette ned priser som er sjefen har bestemt, og de trenger det tipset folk gidder å legge igjen.Dessverre har alle disse ansatte dårlige erfaringer med nord europeere som skal ha alt så billig som mulig og maser om priser hele tiden. Jeg har jobbet på hotell selv og ble sjokkert over den prutingen som skjedde på priser på frokost, a/c, safe, osv. Mine elever forteller at det er nesten slutt på å tipse  kammerpiker, bartendere osv. Lønnene går ned , arbeidstiden opp og tipsene ned, trist synes jeg. Har det noe med mangel på respekt eller mangel på oppdragelse? Jeg vet ikke. Hvor mye skal du tipse på en taverna, eller en drosje, 10%?  Vel, hvis du er fornøyd med servicen og maten, så gi så mye du har lyst, minimum 10%, hvis det var dårlig service, kan du la være å tipse, og hvis det er eieren som serverer selv er jo ikke tips nødvendig mener nå jeg.
Mange ganger er man ekstra fornøyd med servicen og da er det fint å vise det.


Turister koser seg med gresk mat.


Hvis du tar drosje og har hatt en fin tur med høflig sjåfør og gjerne vil tipse, fint, men du MÅ ikke gi tips til en drosjesjåfør. Bare ikke prøv hele tiden å prute ned priser overalt. Det er jo tragisk når noen som har råd til å reise på ferie til land som er inne i en økonomisk krise holder på sånn.

En annen ting som er et problem er hvordan man kler seg på ferie. Ok, det er varmt, men ville du gått i butikken i bikini hjemme? Ville du gått på gaten eller i byen din i badetøy, med bar overkropp? Det er jo ikke så greit for de som lever, jobber og bor her å finne seg i alt dette. Her en dag så jeg en ung jente som gikk i minibikini her nede i Koum Kapi, forbi alle de lokale kafeene og folks hus, og det synes jeg er respektløst. Eller en finne som skiftet uten håndkle og sto naken i den lokale badetrappen, æsj!!!Er du på en strand nær hovedveien, eller med boliger og butikker er det unødvendig å være toppløs, eller naken for den saks skyld. Det er ikke tilfeldig at som jeg før har nevnt noen steder setter opp skilt om forbud mot toppløst og nudisme, det tar helt av ofte. Litt respekt for de lokale bør man kunne ha. Det å feriere betyr ikke at an må legge igjen hodet hjemme!!!!
Takk for at du hørte på meg!!!

Kommentarer

 1. Hej AUD
  Jeg giver altid drikkepenge til tjener og rengøringsdamerne , og spørg om pris i butikkerne hvis det ikke står på varen.
  Oplever ofte sælgeren siger jeg får en særlig pris ? Så det stemmer ikke helt med hvad du skriver. oplever sælgeren slår om priser når der ikke står noget på varen, jeg går rundt og ser på priser før jeg bestemmer mig, da jeg er nordeuropæere og ikke har penge som skift.
  God opførsel og hver betaler sit må vel være det.

  SvarSlett
 2. Hej AUD
  Jeg giver altid drikkepenge til tjener og rengøringsdamerne , og spørg om pris i butikkerne hvis det ikke står på varen.
  Oplever ofte sælgeren siger jeg får en særlig pris ? Så det stemmer ikke helt med hvad du skriver. oplever sælgeren slår om priser når der ikke står noget på varen, jeg går rundt og ser på priser før jeg bestemmer mig, da jeg er nordeuropæere og ikke har penge som skift.
  God opførsel og hver betaler sit må vel være det.

  SvarSlett
 3. Vi kom i prat med en som drev en butikk i Plaka i Athen. Alt han solgte var billig, og han var klar over at det var alt for billig, men slik var prisen. En dag kom det inn noen tyske turister som seg i mellom avtalte at de skulle presse prisen enda lavere, og de kom med noen skambud på de varene han solgte. Det de ikke visste var at selgeren hadde studert i Tyskland, så han fortalte dem hvor landet lå, og jagde dem ut av butikken.

  SvarSlett
 4. Vanlig folkeskikk gjelder uansett hvilket land man er i.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nyheter

Nyheter

Hverdag i byen.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Tur til Agii Apostoli

Søndagstur rundt Maleme

Rapport fra siste uke.

Tur til Halepa

17. november og dens historie og sanger.