Nabolaget vårt

Jeg har før nevnt at jeg bor i Splantzia. Splantzia  er en gammel tyrkisk bydel.Her er det mange smale gater og trange hus i 2 eller 3 etasjer.Få hus har hager eller gårdplasser ,men vi er så heldige å bo i et hus med gård, i to etasjer.Huset ligger i en trang gate,men på forsiden er det åpent og solfylt. Jorgos arvet huset etter sin tante Dimitra. Han bodde her selv da han var helt liten, sammen med tanten og farmoren. Da var det et fattigslig hus med hønsegård og utedo.Huset er bygget av tyrkerene,men bygget på i senere år tror vi.fint gammelt stenhus.
Vi har totalrenovert huset, og det er blitt ugjenkjennelig, funksjonelt og kjempefint.
Vi har ikke angret en dag på at vi flyttet hit! Splantzia var et fattigkvarter da Jorgos vokste opp på 60tallet, det var ikke særlig stas å si at du var fra Splantzia. Han hadde bare ett par sko, men de sultet ikke. Faren var snekker på  møllen i Souda og tjente ikke mye.Familien bodde nede ved torget her i Splantzia,ved siden av kirken. Kirken heter Agios Nikolaos og er byens største kirke. Den er bygget rundt 1320 av Venetzianerene som regjerte her da, som katolsk kirke.Senere ble den moske i 1645, og fikk en minaret bygget på. Etter 1928 har den vært gresk ortodoks.
Den har både kirketårn og minaret, og blir fotografert daglig av ivrige turister. Vi bor bak denne flotte kirken,og har minareten som utsikt fra soverommet, det syns jeg er flott!!
Når man kommer fra  Røa i Oslo så er det å se en minaret fra soverommet eksotisk. Det er stille her oppe bak kirken, men nede på plassen foran kirken er det kafenion, kafeer,taverna og bakeri ,og fullt liv døgnet rundt , sommer som vinter.
Gata vår,vi bor i det 3.huset fra venstre.
Gata vår er smal, flerkultrell og koselig. Det er Kristina fra Italia, som bor her bare halve året. Nasser fra Syria som leier et hus uten strøm! Han sitter mye utenfor huset og snakker høyt å mobilen. Hyggelig mann, men med mye tunge tanker om slekt og venner i hjemlandet. Lenger borte i gaten bor det et eldre ektepar fra Georgia, de er fattige men veldig blide. Jeg er norsk, ett av husene er det en fransk familie som eier, og naboen har sønnen sin med familie i Tyskland. Resten er greske. Bra nabolag, vi passer på hverandre. Idag er Splantzia et populært sted å bo både av fastboende og ferierende. Min søster er en av dem som har kjøpt en ferieleilighet her.Det er 5 minutter til sentrum,Agora,havna og stranda, og vi har gatemarked rett rundt hjørnet hver lørdag.Mer om det på lørdag.

Huset vårt  med gården.

.

Kommentarer

  1. Ååhhh for en idyll å bo i :-) Den gaten har vi vandret i flere ganger. Synes den bydelen er så koselig

    SvarSlett
  2. Veldig fint å bo her ja! Bra nabolag,og bra bydel ,men det viktigste er å trives hjemme!!

    SvarSlett
  3. Vänta nu, är du sammen med Giorgos som kör HD? Giorgos som varit brandman? Och jag känner inte dig? Då måste vi ses snart!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nyheter

Nyheter

Hverdag i byen.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Tur til Agii Apostoli

Søndagstur rundt Maleme

Rapport fra siste uke.

Tur til Halepa

17. november og dens historie og sanger.