Nyheter

 

Karnevalet i Kalives  

Det er den store karnevalshelgen her i landet og på Kreta er karnevalet i Rethimno Ρέθυμνο det største. Her blir det fest og kveldsopptog i dag og det offisielle toget i morgen klokka 14.00. Det ventes veldig mye folk, dette er et stort arrangement og folk kommer fra hele landet.










I hele Hellas arrangeres det opptog og fester og det aller største er i Patra Πάτρα. 


På Kreta arrangeres det også store opptog og arrangementer hele helgen i Paliohora Παλιόχωρα, Kissamos Κίσσαμος og Kalives Καλύβες. Det er mye moro for store og små og artig å få med seg, hvis man liker den slags. Hania by har ikke opptog, men søndagen før, 10. i år, var det karneval i Souda Σούδα. Dessuten arrangeres det fester og gøy hele helgen. Søndag er det fest i byparken, Kipos Κήπος. Her i Maleme gjøres det klart til karnevalsfest for barn i kulturhuset og det blir nok mange barn og mye moro der. Mandag er det rene mandag, eller Kathara Deftera Καθαρά Δευτέρα som det heter. Da arrangeres det fester med musikk og mat på mange strender med drageflyvning. I Hania blir det som vanlig rundt Agii Apostoli Άγιοι Απόστολοι.

Hania

Paliohora,

Kissamos

Ellers kommer det veldig mange båter med emigranter, ( ikke alle er flyktninger) til Gavdos og Sør-Kysten nå for tiden. Det er tydeligvis ikke tilfeldig og om ikke daglig, så veldig ofte, kommer de i dårlige båter, helt overfylte. Det vil jo ingen ende ta denne strømmen av mennesker som søker etter et bedre liv i Europa og ender opp i leirer, hvis de da ikke blir sendt rett hjem igjen. Forholdene er uutholdelige i disse leirene og den greske regjeringen er ikke veldig opptatt av saken.


Her i byen letes det nå etter bygninger som kan brukes for dem når de kommer, til det blir bestemt hva som skal skje med hver enkel. Det nedlagte psykiatriske sykehuset er et forslag, leser jeg i avisen.

Ellers kommer det andre i båter hit, litt større og bedre skip, med turister. Dagens skip har 4.072 passasjerer og heter Sun Princess.


 Det er foreslått fire store vindmølleparker i regionen og mange er i mot dette. Jeg er litt usikker, vi trenger jo denne vindkraften, men disse parkene ødelegger vel naturen og dreper fugler? Synes det er et vanskelig tema, kan liksom ikke bli enig med meg selv.  Kreta har jo veldig mye vind... Det er store aksjoner i mot, så det blir nok stoppet. Dessuten er det private aktører, ikke offentlige. Fjellklubben EOS som jeg er med i, skriver i dagens avis at det er forbudt å anlegge disse vindmølleparkene over 1200 moh. og at de vil ødelegge naturen vår. Fjellklubben er også opptatt av at vi trenger fornybar energi, men ikke til en hver pris.


Det ryddes vekk søppel på strendene Elafonisi Ελαφονήσι og Balos Μπάλος i regi av Kissamos Κίσσαμος kommune og det er frivillige som rydder strendene.

I ravinen Kotsifou mellom Rethimno og Plakias, raste det ut kjempestore steiner i veibanen og veien er nå stengt. Heldigvis var det ingen biler der akkurat da raset skjedde!!


En hyggelig og litt overraskende nyhet. Det finnes en liste med de  25 beste desserter/kaker med ost i verden  og der kom den kjempegode Sfakiani pita Σφακιανή πίτα  på 3.plass!! Den er helt lokal for Hania, Sfakia regionen og er kjempegod. Prøv den neste gang du besøker området.

.

Ellers pusses det opp på hotellene her omkring for tiden og tavernaene gjøres det forberedelser til sesongen. Norwegian starter opp med direktefly til Kreta allerede den 23. mars og det ventes grupper nedover i forbindelse med påsken i Europa. Gresk påske faller i begynnelsen av mai, 1. påskedag 5.mai stor forskjell i år.

 God helg ønskes alle fra oss i Uglehuset. Καλό Σαββατκύριακο.

 


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hjemme igjen.

Nyheter

Siste dagene i mars

Spilia

Aprilsøndag i havna

Nyheter

Imbros ravinen

Småprat

Hippiene på Matala stranda.

Det greske alfabetet.