Hippiene på Matala stranda.


 





På 60 og 70 tallet var Kreta et yndet sted for hippier fra Europa og Amerika. De likte seg på strendene på sørkysten, særlig på steder som Matala Μάταλα, hvor de bodde i hulene på stranda, Sougia Σούγια, Lendas Λέντας , Gavdos Γαύδος og andre steder.
fra Gavdos,



Du har sikkert hørt om dette og kanskje selv vært her den gangen. Nå om dagen går det en serie på gresk statlig tv, ERT, som heter  Η Παραλία, Stranda. Serien kan sees på Ertflix på nettet for dem som forstår gresk. Det er en serie som går fem dager i uken, så det er over 100 episoder vist allerede. Den er spilt inn i Matala og skal være fra 1969 -70. Vi følger en gruppe unge hippier som har kommet fra hele Europa og Amerika for å bo på stranda i hulene og stråhytter. Vi følger også landsbybefolkningen og deres reaksjoner på hippiene. Det var jo en veldig stor forskjell på hvordan folk levde i landsbyene på Kreta da og denne levemåten til disse ungdommene. De som har laget serien fra en gresk bok, har lest seg opp på forholdene slik de var og forholdene under juntaen.  Det oppsto problemer naturligvis og språk var et av dem. De lokale kunne jo ikke engelsk den gangen og hippiene ikke mye gresk. 

I virkeligheten varte denne kolonien på stranda i Matala mange somre og det kom folk hver vår/sommer for å leve ut det enkle livet i paradis som de kalte det. De fleste tok bare en pause fra studier, jobb og karriere, men mange fortsatte å leve slik også etter at de dro hjem fra Kreta. Visste du at Joni Mitchell bodde der på stranda 2 måneder? Da skrev hun sangen Carey som handler om kjæresten Carey som hun møtte der og beskriver Matala. Hun nevner Mermaid kafe, som lå på stranda og er med i serien også. 


Joni og Carey på Kreta 1970,












Siden det var militærjunta i Hellas fra 1967-74, fikk de lokale hjelp fra politiet og juntaen til å fjerne hippiene fra stranda. De var redde for narkotika, men de fant at de bare røykte hasj. De brukte som argument at det var problemer med at de bodde i hulene som var  graver fra romersk tid. Hippiene kom tilbake etter hvert og hver sommer bodde det folk på stranda helt fram til 80-tallet da det dabbet av.











I det hele tatt var strendene her på øya et yndet sted for hippier og jeg ser at de kommer igjen og igjen som gråhårete med de samme vide blomstrete buksene og lange skjørt, skjegg og langt hår. Spesielt legger jeg merke til dem i på Gavdos, Sougia og Paliohora. I Matala, som er blitt en veldig populær landsby for turisme, hadde de rockefestival hver sommer fram til pandemien og var en i fjor og det arrangeres igjen i år. . 










Matala i senere år,

Selv har jeg bare vært der en gang. 

Mange bor på stranda på disse stedene hele ferien, både grekere og utlendinger. Det er nakenstrender hvor folk bor i telt eller øde strender på Gavdos der lærere med hele familien kommer fra Aten og bor hele sommeren, og fra resten av verden for den saks skyld. 

Da jeg kom til Kreta og Sitia på tidlig 80-tallet, møtte jeg mange hippier som var blitt igjen, jobbet litt og leide enkle rom. De kom fra USA, Tyskland, UK, Kanada, Sveits og Østeriket. De aller fleste reiste hjem etter hvert til et normalt liv med jobber og familie.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hjemme igjen.

Nyheter

Siste dagene i mars

Spilia

Aprilsøndag i havna

Nyheter

Imbros ravinen

Småprat

Det greske alfabetet.