Gresk barnedåp

 


I går var jeg invitert i barnedåp, Paris Katerinas sønn, skulle være gudfar. Det heter nonnos νοννός eller nonna νοννά hvis det er en kvinne. Det er en stor ære og forpliktelse å være gudfar/gudmor, og en får et bånd til barnet resten av livet. Pris hadde kjøpt klær og et gullkors til den lille. Den lille Odisseas Οδυσσέας skulle døpes i den lille kirken oppe på halvøya i Agii Apostoli. Det var en ekstra varm dag og dåpen skulle foregå ute. Heldigvis er det trær der dåpen skulle foregå og en liten bris. Jeg var invitert som venn av Paris familie, gudfar eller gudmor kan også invitere venner og familie til dåpen. Katerina har fått et snev av korona for tredje gang, ingen symptomer men hun jobber på et eldresenter og blir testet hver uke. Hun måtte være hjemme til alle i familiens store sorg. Jeg dro dit, fotograferte og filmet litt og koste meg. Jeg har kjent Paris fra han var tre og føler meg som familie. Jeg har fått tillatelse fra både gudfar og foreldre til å bruke bildene her i bloggen. Lille Odisseas er to år og begynte å gråte som de aller fleste barn i greske barnedåper. Her er noen bilder fra selve dåpen utenfor kirken:
en stolt gudfar før dåpen,

klærne til dåpsbarnet etter selve dåpen,

pyntet og klart,

presten snakker med dåpsbarnet før selve dåpen,
etter en tur i døpefonten,den lille får de nye klærne på,

opp på gudfars arm for velsignelse,
fotografering etter dåpen,

Og her kommer noen videosnutter fra ritualet: 

Etter selve dåpen var det fest på en kafe med hoppeslott der vi fikk god mat og drikke og alt det som følger med en klassisk dåp i Hellas. Spesielle kaker, armbånd og noen som heter konfetti. Det var musikk fra DJ og både barn og voksne koste seg.

Familiene til dåpsbarnet har aner fra den greske delen av Tyrkia ved Svartehavet, som heter Pondus. De kalles pondiere og har sterke bånd til sin egen kultur. Denne folkegruppen ble tvangsflyttet til Hellas i 1922 under den store folkeutvekslingen. I år har de 100 års markering. Veldig spesiell musikk, gøy å både høre musikken og se dem danse! Særlig besteforeldrene var ivrige og veldig flinke!  En liten smak her:

familiene til dåpsbarnet danset masse,


Nå pakker jeg kofferten og er klar for ferie i Norge. Så dette blir siste innlegg på en stund. Når jeg er tilbake er barnebarna med og da får vi se hvor mye jeg rekker å skrive. Ha det bra til vi snakkes!!

Kommentarer

  1. Interessant å lese om greske dåpsritualer, takk igjen for at du deler. Vi ønsker deg en riktig god ferie i Norge, og så gleder vi oss til fortsettelsen av bloggen når høsten faller på.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Da jeg planla reisen til Kreta.

En fredagshilsen fra Hania.

Januartur til Nea Hora

Nyttårshilsen fra Kreta

Noen tanker om tro

Reisen til Kreta del 1

Reisen til Kreta del 2

Romjul i Hania.

Vintertur på strendene

Turer i det grønne