Lokale nyheter

 

Fra minnesgudstjensten til Mikis Theodorakis

Hei igjen og god søndag. Jeg har hatt det travelt i det siste og har egentlig nok å skrive om på den personlige fronten, men føler jeg må ta andre nyheter først.

I går var det minnegudstjeneste for Mikis Theodorakis i Galatas. Det er vanlig i den greskortodokse kirke med minnegudstjeneste 40 dager etter at noen er døde. Dvs. etter gudstjenesten på morgenen søndagen som faller nærmest førti dager, står det et bilde av den døde+ et brett med forbokstavene i noe søtt forrest i kirken og familien sitter ved siden av. Mot slutten av gudstjenesten foregår så denne minnestunden ved at presten leser opp navnet på den døde( eller de døde dersom det gjelder flere) i en seremoni. Man tror at sjelen for fred først førti dager etter døden, knyttet til Jesu død og opptagelse til himmelen etter førti dager. begravelsen skjer som oftest med en gang noen dør, og ikke alle rekker hjem til begravelsen, men til førtidager som det kalles, kommer de alle.  Dette gjøres også ofte etter tre måneder, seks måneder, ni måneder og etter ett år. Noen holder det gående hvert år på årsdagen. 

Men altså, i går var det Mikis tur. Han fikk en egen minnegudstjeneste på en lørdag. På forhånd hadde hans datter Margarita gitt uttrykk for at hun tvilte på om hun kunne komme til sin høyt elskede fars minnestund i Galatas. Hun er bitter over å bli overkjørt i hennes ønske om selv å bestemme hvor han skulle begraves, og uttrykker sorg over å måtte dele sorgen over en far med en hel verden og et helt land. Hun ville hatt graven nær og kunnet besøke den når hun selv ønsket og hadde råd til det, men selv valgte altså hennes far Kreta og Galatas. Her er bilder fra kirken i går:

Mikis datter Margarita,

Tragedien som rammet Kreta med det store jordskjelvet og alle etterskjelvene i Arkalohori, Iraklio, fortsetter. Landsbyen sank fra 14-20 cm, og de fleste husene er ikke beboelige. Alle de som ikke har familie eller venner å bo hos, har bodd i telt. Typen militærtelt slike som flyktningene bor i. Mat, klær, tepper osv. samles inn hver dag og sendes dit.

I disse dager ankommer containerhjem de kan flytte inn i til boligene blir reparert og de kan flytte hjem. 


Foreløpig har vi varmt og tørt vær, men det kan komme regn og kaldere vær når som helst nå så det haster å få dem ut av teltene. Mange er eldre og sliter under forholdene og sorgen over å ikke kunne flytte hjem igjen. De aller fleste vil kunne fortsette å bo i husene en dag, men noen mistet alt. Staten vil gi kompensasjon, men når det blir og hvor mye, vet ingen. Byråkratiets kvern maler langsomt her i landet.

Ellers har vi en god del turisme enda. Dette merkes i byene der det er fullt av turister over alt og særlig på sør-kysten er det er fullt overalt. September og oktober har vist deg å være veldig bra for turismen, dog ikke masseturismen. Folk har kjøpt billetter og reist ned nå på høsten og det merkes. Min venninne Helen kom med sin venn fra Sveits på en impuls og dro til Sougia for å bli der noen dager. De fikk med stor vanskelighet et rom for to netter, og måtte reise tilbake til Hania før de hadde planlagt. De rapporterte om fulle båter fra Agia Roumeli og tre fulle busser til Hania. 

Koronatallene fortsetter å ligge lavt her på øya, og flere og flere vaksinerer seg. Fra og med i går, har vaksinerte full frihet ved kinobesøk, konserter, teater, og kafe/restaurantbesøk innendørs, uvaksinerte må fremvise negativ test. Men munnbind er fremdeles påbudt innendørs for alle. De uvaksinerte må teste seg for å gå på jobb og skole en til to ganger i uka.


Dette vil gjøre det mer attraktivt å vaksinere seg. Tredje dose blir nå satt på personer over 60 og syke, og nå kan også de over 50 melde seg til vaksinering. Selv tar jeg min tredje dose i november. Vi håper på en god høst og vinter uten flere restriksjoner og uten lock down.


Fortsatt god søndag og ha en fin ny uke. Jeg kommer tilbake med rapport fra Imbros- tur og annet.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Jordskjelv på Kreta

Oktobertanker

Tur til Georgoupoli og Argiroupoli

Paliohora i oktober

På tur til Kolimbari

Imbros ravinen

Tur i Gamlebyen med Erasmus utveksling

Nyheter

Byvandring med voksenopplæring