Siste nytt

 


Her går dagene, flere og flere turister kommer, og hotellene fylles langsomt opp. Jeg kjørte nettopp gjennom Platanias og Agia Marina med bussen, og det blir mer og mer liv. Denne sesongen kom sent i gang, og det er nervepirrende for dem som eier og driver noe innenfor turismen å ikke vite. Det er fremdeles hotell som ikke har kunnet åpne på grunn av at reiseselskapene avlyser turer til Kreta. Hotell som har briter som gjester, venter og håper enda.  Cruiseskipene har begynt å komme til Souda med halvfulle båter. Turistene kommer til byen med busser og den første tiden hadde de ikke en gang lov til å kjøpe seg en flaske vann fra kiosken. Jeg tror det har normalisert seg etter at Hellas regnes som grønt. Ikke at jeg forstår at noen kan velge denne typen ferie under en epidemi, men dem om det. Vi har altså kunne gå ute uten munnbind noen uker nå og det kjennes bra. Her kan du se et skjema over nedgangen i turismen i Hellas i fjor: Kreta er nummer 4 på listen, og nedgangen er stor som du ser. Tallene viser 2016-2019 og 2020. Tallene er i tusen. 


Samtidig stiger plutselig smittetallene igjen blant yngre med denne Delta-varianten. Den herjer i aldersgruppen 18-27, og det er nye restriksjoner i barer og på klubber. Det er bare lov med sittende gjester. Dette gjør det vanskelig for barer og klubber, men man tror at nattelivet er en stor fare for Delta-varianten og det er særlig i deler av Aten og på noen av øyene, som Kreta, at viruset sprer seg fort blant de unge. Iraklio og Rethimno har høye tall om dagen, spesielt Rethimno, der smitten fordobler seg veldig fort. Dagens tall fra Kreta er: Iraklio 119 nye tilfeller! Rethimno 89, Hania 18 og Lassithi 15.

 Jeg leser om Ios, hvor mange 18-19 åringer fra Aten var på ferie etter endt skolegang og avgangseksamen. De hadde vært på fester i Aten før de dro, og mange ble syke mens var på øya. de smittet andre, og da det ble tatt tester ved avgang fra fergen i havna Rafina utenfor Aten, fant de 14 positive tester blant tenåringene. Mykonos er også blant øyene hvor mange unge drar for å feste og der smitten er høy om dagen. Regjeringen har nå innført samme regler for reise med ferge til øyene, som med fly: Enten fullvaksinert, negativkoronatest, eller bevis på at en har hatt viruset, ellers blir en nektet adgang til fergene. Dette gjelder også fly til øyene.

Det finnes en mulighet for at det blir gjeninnført påbud om munnbind overalt, hvis smitten fortsatt er stigende. 

Det har for øvrig vært en del skogbranner over hele landet, også på Kreta dessverre. Det er lenge siden det regnet og veldig tørt. Det brant i Apokoronas men det ble slukket raskt. Ellers brant det ved Preveli sør for Rethimno og det ble gjort et stort arbeid for å slukke brannene.










Alle husker da palmene  der brant for en del år siden, og de vil unngå at dette skjer igjen. I følge avisen er brannene slukket nå, men brannvesenet er tilstede så det blusser opp igjen. Her ser du hvor det er ekstra stort brannfare i Hellas i morgen fredag:

oransje er høy brannfare, rød veldig høy.

Når det gjelder været, er det ikke for varmt, men varmt nok midt på dagen. Kveldene er svale og deilige. Selv er jeg i byen noen dager med Tonia og Dexter. Vi snakkes...

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hjemme igjen.

Nyheter

Siste dagene i mars

Spilia

Aprilsøndag i havna

Nyheter

Imbros ravinen

Småprat

Hippiene på Matala stranda.

Det greske alfabetet.