Nytt fra Hania.

Havna i morges.
Ja, så regner og blåser det igjen da! Vi hadde ett voldsomt uvær i natt, og det har regnet forholdsvis mye hele dagen. Igjen er det Vest-Kreta som er rammet mest, og så på grunn av allerede ødelagte veier og broer og elver som igjen gikk over sine bredder. Militærbroen i Platanias er stengt av sikkerhetsmessige grunner inntil videre, siden elven igjen har for mye vann. Alle dagens bilder er fra nettet, selv holder jeg meg hjemme!!
broen ved Skine skal repareres, slik er det i dag,

Mange ledinger ble ødelagt av trær og grener og flere steder var uten strøm i morgentimene i dag.
Det blåste voldsom nordavind i hele natt, og her er noen bilder fra fotografen Pavlos Bousis som alltid er ute å knipser bølgene i havna, uansett hvor mye det stormer! Du kan også følge ham på Facebook han de legger ut spektakulære bilder fra havna vår:
https://www.facebook.com/FotoMpouzisChaniaCrete/
Fergene går ikke fra havnene, og vi venter på morgendagen hvor alt skal roe seg ned igjen.
Jeg må fortelle historien om den privatlagde overgangen/broen som noen av innbyggerne i Alikianos bygget natten mellom 22. og 23. mars. De hadde sett seg lei på å måtte kjøre rundt en større omvei for å komme seg ut av landsbyen etter at den stolte gamle broen ved Keritis elva raste sammen en måned før.
På tross av kommunenes og statens forklaringer om at det måtte forberedes nøye før en midletidig militærbro kunne sette opp med sikkerhet, bestemte noen seg for å ta grep og bygge sin egen vei/overgang.
hjemmelaget overgang,
De sementerte, la rør, fyllte igjen med jord, og der lå en ny vei.
Kommunen, ordfører og fylkesmannen gikk i harnisk! Man kan ikke bare lage egen bro uten tillatesle og uten planer!
hissige innbyggere sist helg,
Befolkningen sto bak broen, og politiet og fylkesmannen hadde en rasende landsby på nakken da de kom å tok broen i øyesyn.
Fylkesmannen har anmeldt landbyen for dette, og rettsak og bøter er i vente.
Dette er en usikker overgang, og den kommer til å bli ødelagt og være livsfarlig ved det første regn sa selvfølgelig ekspertene. Folk blåste irritert i myndighetene som grekere har for vane. Vi kan vente på byråkrati og plantegninger sa de.
På torsdag ble veien avsperret av politiet, da værmeldingen lovet regn, og noen timer etterpå var alt rast sammen! Hele landet og resten av øya ler!
veien ble stengt,
og så raste den sammen!dagens bilde av broen,

Det er bestemt at den midlertidige militærbroen skal settes opp før påske og planlagt hvor den kan settes opp med sikkerhet.
stedet hvor militærbroen skal settes opp.Det er tragisk hele situasjonen, virkelig. Det regnes med at det vil ta opp til 3 år før alle veier er igjenoppbygget, katastrofen er større enn først trodd, og de sier at hvert 500 år kommer en slik katastrofe.
Så i dag er det flom, ras osv på de stedene som ble ødelagt sist naturligvis.

Vi håper nå at dette var det siste for denne gangen. Været skal bli bedre fra og med i morgen.
Innbyggerne og de som jobber med turismen i Sougia på Sør-Kysten har vært i byen og klaget over at man må om Paliohora for å komme seg til og fra Sougia. Om en 3 ukers tid begynner sesongen.
Jeg holder dere oppdatert på utviklingen utover.

Kommentarer

  1. Tusen takk for informasjon, Aud. Håper dette var det siste uværet nå...

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, ja, det håper vi alle sammen.

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nytt fra Hania

Nyheter

Hverdag i byen.

Rapport fra siste uke.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Søndagstur rundt Maleme

Tur til Halepa

På tur med Erasmus-program

17. november og dens historie og sanger.