Nyheter

Noen nyheter er det på tide å gi dere. Parlamentet i Hellas Vouli Βουλή ,stemte over om avtalen som ble underskrevet ved innsjøen Prespes, Πρέσπες i sommer mellom  Hellas  og  FYROM skulle godkjennes. Den ble godkjent av dem for noen uker siden. Det var stor spenning rundt resultatet, og mange dagers diskusjon på forhånd. Det ble 153 stemmer for og 148 mot.
Dette er jo resultatet av en 28 år lang politisk "krig" hvor Hellas har nektet dem å kalle seg noe med Makedonia i . Nå har altså vår unge statsminister og deres unge statsminister blitt enige om et kompromiss hvor de får kalle seg Nord-Makedonia, men ikke makedonere eller at språket deres er makedonsk. Selvfølgelig er det stor opposisjon mot dette, men det blir veldig nasjonalistisk og heldigvis unngikk vi større problemer med naboene!
unge politikere og ny avtale,
Ømtålelig tema dette med navnet Makedonia, og vanskelig å forstå for noen utenfor Balkan.
I et demokrati må man respektere en avstemning i parlamentet som avgjørende og nå håper jeg at det snart blir stille om dette. Patriotisme er bra, nasjonalisme veldig negativt.
Bøndene har for vane å ta til veiene med traktorer på denne tiden av året, de blokkerer hovedveiene over hele landet for å fremme sine krav innen landbrukspolitikken. De stiller seg som alltid opp litt utenfor Hania før Kalives der det kalles Megala Horafia. Foreløpig blokkerer de veien bare 15 minutter om dagen, men det kan fort økes.

I nabobyen Rethimno er nå forberedelsene til karnevalet inne i sine siste dager, da åpningfesten skal gå av stabelen den 15. februar. Selve karnevalopptoget skal gå den 10. mars.
Hovedveien fra Hania til Kissamos har vært stengt ved Stalos i nesten en måned på grunn av et ras. Nå ser det ut som om de snart kan åpne veien igjen. Den blir ryddet, men flere stener og mye jord raser ut ved hvert kraftige regnvær, sås de må også sikre området. Vi har jo fått store mengder med nedbør hittil i vinter, noe som er bra for øya, men byr på utfordringer og problemer rundt om på øyas veinett. Sånn er det når vi mennesker bygger ut veier og fyller igjen elver og blir overrasket over at nedbør kan være så ødeleggende.
Kaia i Agia Roumeli har også merket stormene i vinter, og må utbedres snart, skal båtene kunne legge til der fra påsketider.
På Gavdos ble en eldre dame syk og et militærhelikopter fløy fra Aten og hentet henne til sykehuset i Hania. Vi håper at hun blir frisk og rask snart! Gavdos er jo en liten øy med få innbyggere og det kan være vanskelig å komme seg derfra på vinteren med vinterstormene. Allikevel velger folk å bo der hele året, og det er til og med barneskole med en lærer og de har egen lege. Tøffe unge familier klorer seg fast, det synes jeg er flott, ikke bare de eldre som har levd der hele livet.
Her i Gamlebyen er arbeidene med den bysantinske muren i full gang, og arkeologene finner mange ødeleggelser av muren som ble brukt til husbygging rundt 1900. Det er spennende å følge utviklingen. Her er dagens bilde:

Fortsatt god uke til deg der du enn måtte befinne deg. I iskalde Nord, i Sør eller i nedsnødde byer og tettsteder. Anyway, ha det bra! Ja sou, Γεια σου.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nytt fra Hania

Nyheter

Hverdag i byen.

Rapport fra siste uke.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Søndagstur rundt Maleme

Tur til Halepa

På tur med Erasmus-program

17. november og dens historie og sanger.