Nyheter

Blått flagg heises
Hei og god helg fra meg her i gården min i Splantzia. Det blåser en deilig luftig bris, og jeg nyter stillheten her bak kirken. Nede på torget er det fullt av folk som vanlig, og gatemarkedet er i gang på den andre siden. Jeg har fått meg et bad, handlet inn frukt og grønt, og selvsagt gått morgentur med hundene.
Nå leser jeg nyheter på nettet, og tenkte å dele dem med deg.
Dessverre har regn igjen druknet deler av Attiki. Steder som Mandra som flommet over i vinter og telte mange døde, ble igjen utsatt for flom de siste dagene. Det at det regner i store deler av landet i juni, er i seg selv uvanlig og vanskelig. Det hjelper heller ikke jordbruksproduktene med regn på denne tiden av året. Befolkningen klager over mangel på beskyttelse mot flom.

Det som har opptatt oss de siste dagene, er EU toppmøtet i Brussel med agenda flyktningpolitikken , som ikke som forventet. Italia med sin nye statsminister motsatte seg alle forslag og vil ha en jevn fordeling av flyktningene. Han har jo rett i det, men på denne måten ble alle forslag nedstemt og ingen egentlig løsning nådd som kan hjelpe på den dramatiske situasjonen raskt.
Dessuten var land som Ungarn, Bulgaria, Polen, Tsjekkia og Slovakia mot åpne grenser som kjent. Ja, det ble mye snakk og få resultater. Det koker ned til at ingen vil ha flyktningene som forsetter å komme til land som Tyrkia, Hellas og Italia hele tiden, hver dag. Igjen har vi skipet fra hjelpeorganisasjonen Lifeline med emigranter som lå en uke i Middelhavet uten å kunne gå i land noen steder. Tilslutt fikk de tillatelse av EU til å dokke på Malta. Vi har nye druknede denne uken, det vil ingen ende ta.
Den norske ambassadøren Jørn Eugene Gjelstad kom på besøk fra Aten til visefylkesmannen Voulgarakis her om dagen. De hadde et møte sammen med byens skandinaviske konsul, Sirmatenia Paraskaki hvor de diskuterte norsk/gresk samarbeid. Trondheim Tekniske skole og Kretas Polytekniske skole i Hania har et godt samarbeid sa han. Norge har også hjulpet Kreta økonomisk i flere prosjekter som det nye Cretaaqarium i Iraklio, demningen ved Tavronitis, fornybare kilder elektrisitet, kompostfabrikken i Hania og andre EØS prosjekter!
Ambassadøren uttrykte sin forbauselse over at produkter fra Kreta ikke er å finne i Norge, slik man skulle ha forventet. Han håper at det vil hjelpe at Hania fylke vil delta i en matmesse i Oslo. Han møtte også borgemesteren Vamboukas. La oss håpe at flere  produkter fra Kreta kan selges i Norge heretter, og at samarbeidet vil fortsette.
En russisk kvinne la seg på en bademadrass utenfor Rethimno en morgen, og ble funnet av redningsmannskap dagen etter, på den samme madrassen!
Familien så henne siste gang da hun med madrassen under armen gikk på stranda. De ga beskjed på hotellet, da hun ikke dukket opp igjen, og de ikke fant henne på stranda. Hotellet varslet politiet, og letingen startet. De lette både på land og til vanns. Hun ble heldigvis funnet neste morgen flytende på madrassen, i god form men skrekkslagen og uttørket!!
Stakkars menneske!
De blå flaggene er igjen delt ut til de kjente strendene i Hania kommune, 12 denne gangen. Husk det er ikke bare renheten som teller her, men også toalett, parkering osv. Så mange strender uten disse fasilitetene er bedre når det gjelder klart rent vann og rene strender!
Plantanias kommune heiser også de nye blå flaggene i disse dagene.
Øya har vært veldig plaget av mygg de siste årene. Det er kommet en stripete mygg fra Nilen, som formerer seg veldig fort og stikker hele døgnet. Det har vært spørreundersøkelser på gang, og nå har kommunene startet spraying av de verste områdene. Vi håper at problemet kan bli mindre etterhvert. Bruk myggolje hele døgnet hvis du lett blir stukket!
Det private greske flyselskapet Ellinair har satt opp flyruter mellom Hania og Tessaloniki, og dette er kjærkomment etter at Ryan Air trakk seg fullstendig ut i sommer. Rutene starter 1.juli og blir tre ganger i uken. Vi venter på mer....
En siste nyhet: Siden vi har hatt utrolig små mengder med regn i vinter er det tørt, og skogbrannene har startet tidligere enn vanlig.
I går brant 10 mål med mark ved klosteret Metaformosi ved Varipetro. Nonnene i klosteret ble evakuert, og heldigvis ble brannen slukket før flammene nådde klosteret. Når du hører og ser brannbiler og fly på ferien din her, så ikke få panikk. Brannvesenet er på alerten hele sommeren og er på pletten så fort det lar seg gjøre.
Som konen til en pensjonert brannmann, vet jeg alt om dette. Hele sommeren går med til disse utrykningene. Brannmenn og kvinner er helter!!!
PS. Alle bilder er fra de lokale nettavisene.Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nytt fra Hania

Nyheter

Hverdag i byen.

Rapport fra siste uke.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Søndagstur rundt Maleme

Tur til Halepa

På tur med Erasmus-program

17. november og dens historie og sanger.