Gå til hovedinnhold

Flyktninger i Hellas

Jeg hører og leser både greske og norske nyheter hver dag. Jeg leser lokale nyttaviser og ser på Euronews. Dessuten følger jeg Dråpen i Havet på nettet.
Hvem skulle trodd at det var mulig å nekte alle disse flyktningene som daglig ankommer de greske øyene, Italia og Spania å reise videre? For det første er forholdene helt ubeskrivelige, umenneskelige om enn trygge for flyktningene. For det andre er ikke krigen over i Syria, de kan ikke reise hjem igjen. Hjem til hva? Vi ser alle de nye bombingene i Ghouta i Syria, hvor mennesker og blant dem mange barn dør som fluer.
Tall helt uvirkelige for oss. Det er liksom våpenhvile, men 500 er blitt drept det siste døgnet og Tyrkia bomber i vei i kurdisk område i Afrin i Nord-Syria, de sier at våpenhvilen ikke gjelder dem.
fra Afrin i Syria nå,
Samtidig drukner det flyktninger hver dag på vei mot friheten i de iskalde vannet drukner de fort, og få overlever. På vei over fra Tyrkia i Nord-Hellas ved elven Evros, døde to familier med tre barn for noen dager siden. Gummibåten de satt i, gikk rundt, bare to overlevde.
Frontexbåtene er ute og redder menneskeliv, men når de ankommer Europas kyst, venter det dem et nytt helvete. Uvisshet og umenneskelige forhold for både voksne og barn. Strandet der de landet, stengte grenser mot resten av Europa som nekter dem å komme.
Disse menneskene har opplevd grusomheter vi ikke kan forstå siden vi ikke har opplevd krig og bombinger. Vi lager filmer, skriver bøker og snakker om Andre verdenskrig enda. Bombene som falt over London, brenningen av Finnmark, krigens redsler. Men når disse sjelene flykter fra det samme, ser vi på det med andre øyne. De er muslimer, kan være terrorister og vi vil holde Europa rent. Vi er redde, skremte.
Da jeg så Datoen på NRK men Leo Ajkic. Han forteller om sine traumer fra krigen i Bosnia da han var 9 år og måtte rømme. Han forteller i dag med gråt i stemmen om bombene, og det rørte meg veldig. Han forteller om forholdene da de kom til Bergen og livet i Norge som reddet dem. De var heldige, de fikk komme inn i Norge, de fikk et trygt hjem. Hvorfor er det så mange som ikke forstår hva ordet flyktning betyr? man flykter fra noe grusomt, man trenger hjelp!
flyktninger i Paris,
Jeg beundrer alle som kjemper for flyktningene som kom seg unna, FN gjør sitt. Vi har noen hundre flyktninger som bor fast på Kreta nå, men det er ikke nok.
Dråpen i havet rapporterer om de umenneskelige forholdene, støtt dem hvis du kan!
Nok en gang er det frivillige som gjør jobben regjeringen og politikerne i resten av Europa skulle ha gjort. Måten flyktningene som allerede er kommet inn i Skandinavia, blir behandlet på under en hver kritikk. Hjemsending av 18 åringer er et grelt eksempel fra Norge.
All ære til alle frivillige hjelpegrupper, til Amnesty, til alle som roper. Kommer noe til å skje?
Jeg leser og ser på TV hva som skjer der disse desperate menneskene lever. Salg av organer er det siste fra Aten.
I Tessaloniki bor mange inne i muren fra Middelalderen, et vern mot kulden. De har ikke jobb, ingen penger til mat.
Men de europeiske politikerne sier at det er trygt å reise hjem, og ingen er ønsket velkommen. verdens rike organiserte land snur ryggen til flyktningene og Hellas og sier i realiteten: Vi bryr oss ikke!
Ny rapport fra flyktningleir i Nord-Hellas: Winter is not over in Greece! Amber Vandam, our coordinator in Nea Kavala refugee camp reports today:
"With temperatures reaching to -12 degrees, Winter has arrived in Nea Kavala. Our volunteers battled the snow and ice to ensure we were still able to distribute clothes & food, and provide our services to the residents of the camp.
We had to cancel the bike rentals due to the poor conditions, which meant no class or supermarket for many. Whilst the snow seemed beautiful for a short while, realities soon hit when we discovered the water pipes had frozen - no water to the showers or toilets, and only two working for drinking water. The camp was quiet today, as everyone huddled around their heating - my only hope is that the electricity generator does not freeze over..."Selv om ikke politikerne er villige til å gjøre noe, kan vi alle hjelpe til LITT.
dette er en oppfordring fra Dråpen i havet til oss alle fra deres FB gruppe: 
Dråpen i Havet er en frivillig organisasjon uten statsstøtte. Likevel er det vi som står for distribusjon av klær og sko til alle innbyggerne i fastlands Hellas største flyktningleir. I leiren er hele 50% av innbyggerne under 18 år!
FOR Å KLARE DENNE STORE OPPGAVEN VIDERE, TRENGER VI DIN HJELP! Ved å bli fastgiver med 100 kroner i måneden er du med på å sørge for at vi kan drive aktivitetene i leiren videre, og slik at menneskene der får det de trenger av klær, sko og hygieneartikler.
Å bli fastgiver tar deg bare 10 sekunder. Send en sms til 2474 med kodeord: dråpengiverDu kan også lese om det greske paret Katerina og Nikos Katsoris som driver "Home for a Day" på Lesvos her: https://www.homeforaday.gr/home-for-a-day/
De har gjort om en vanlig turist taverna til et sted for alle flyktninger spiser gratis, mens andre betaler, og donerer litt så det blir råd til å kjøpe inn nok mat til alle. Utrolige mennesker.
uten for tavernaen hvor flyktninger spiser gratis,


fra deres frivillige juleforberedelser for flyktninger,


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nytt fra Hania

Nyheter

Hverdag i byen.

Rapport fra siste uke.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Søndagstur rundt Maleme

Tur til Halepa

På tur med Erasmus-program

17. november og dens historie og sanger.