Lokale nyheter

Et hjem ødelagt av flommen i Kalamaki.
Det som opptar oss om dagen er naturligvis katastrofen som rammet distriktet på torsdag. Denne dagen da det regnet uavbrutt i 8 timer i hele området rundt byen. Hardest rammet ble hele kysten fra Kolimbari til Hania, da særlig Platanias, Kalamaki og Nea Hora. Alle har sin historie å fortelle, og de fleste jeg hører er helt utrolige. Hva kan sterke vannmasser i timesvis gjøre av skade! Strendene er ugjennkjennelige og folk har mistet mye verdifullt. Naturen vinner over menneskebygde ting igjen og igjen. Vi tror vi kan skape byer og turistmaskiner overalt, men gamle bekker og elver som er tettet, tar tilbake leiene sine, og elver går over sine bredder uavhengig av om vi har bygd like ved siden av.
privatbolig i Kalamaki,

Her tørkes innbo fra hus, biler repareres, hotell og spisesteder rydder opp og tørker det de kan av innbo. Strender er ugjennkjennelige og ordføreren er på befaringer hele tiden og hører på rasende innbyggere som legger skylden på politkerne, som alltid.
ordføreren i Agii Apostoli hvor stranda fikk store skader,
Hvor er flomforbyggelsene som var lovet i vår? Hvorfor rammes vi av flommen hver gang? osv,osv.
I Kalamaki er veldig mange hus ødelagt, butikker har fått alle varene knust og ødelagt av gjørmen og eierne er utslitte og desperate.
Italian Factory Outlet i Kladiso fikk store skader på tøy og sko,
En enslig mor med tre barn fikk hele hjemmet ødelagt og prøver å tørke ut så godt hun kan, kirken og naboene hjelper, men de har mistet omtrent alt.
hele huset tømmes for innbo,

fra kjøkkenet,

vannet er pumpet ut, det stod ca 1.5 meter høyt,
Min elev Stella som jobber på Triton i Hrisi Akti, fortalte meg i dag om hvordan regnet herjet på dette hotellet. De har enda danske og svenske gjester og bortsett fra bassengområdet som ble helt overflommet av gjørme, ble 17 av rommene i første etasje ble overflømmet og gjestene ble flyttet til andre rom. Bassengene kan ikke brukes, da maskinene som varmer og renser vannet er ødelagt og ingen vil bade i kald gjørme. Dette er Stellas bilder fra regnet og etterpå.
fra bassengområdet under regnet, det ene bassenget er bare brun gjørme,

dagen etter,
Stellas bilde fra Hrisi Akti,

på vei hjem så hun dette ,


Veldig mange av hotellene er skadet og eierne har enda ikke oversikt over hvor store skadene er og hva utgiftene kommer på tilslutt.
En bilforhandler på hovedveien ved lyskrysset ved Hrisi Akti, fant bilene igjen ned på stranda fullstendig ødelagte dagen etter. Han har tapt store summer. Alle disse foretningsfolkene har nå slått seg sammen og ber kommunen, bankene og staten om skattelette og rentefrie lån til de kan stå på bena igjen.
Mange biler ble skadet mans eierne var ute på veiene og ble stående i vann lenge. Dimitris fra GS Tours, har fått sin fine nye minibuss som han kjørte oss og alle andre turister rundt i ødelagt av vann, og regner med store utgifter. Bilen var jo ny og han er passe stresset.
fra Nea Hora,
Ellers gikk kveldsløpet av stabelen på lørdag nede i havna, med 700 deltagere. De første 300 løp 10 km og resten 5 km. Det var mange skoleelever med, handikappede og barnefamilier deltok med både mor og far og barna. En del av inntektene gikk til en frivillig hjelpeforening som heter Sinanthropos og hjelper lokale familier, enkelt personer som trenger økonomisk hjelp.
starten av løpet,

frammøtte,


løperne til 5 km venter på start,
mor med to barn ved slutten av løpet,

og rullestolbruker,

Katerina var med og løp 10 km. Her er hun på innspurten i havna, og etterpå med medalje og diplom.
Hun var fornøyd med tiden sin, og løper igjen ved neste anledning!
her kommer Katerina,

med medalje og diplom.
Ellers er Chania Filmfestival inne i sin 2. uke, og jeg tenker med dit i kveld for å se kortfilmer med flyktninger og flukt som tema.
Festvalen har gratis inngang, men innsamling av tørrmat til trengende i byen vår.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nytt fra Hania

Nyheter

Hverdag i byen.

Rapport fra siste uke.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Søndagstur rundt Maleme

Tur til Halepa

På tur med Erasmus-program

17. november og dens historie og sanger.