Tanker om flyktningkrisen i Europa.

En liten gutt på flukt,
Jeg tenker på hva slags reaksjoner en krise kan gi. Vi ser populistiske partier og  høyre ekstremister slå seg opp i Europa. Europeiske politikere stenger grenser og bestemmer at flyktninger må levere inn smykker og annet av verdi. Sverige Demokratene, Hrisi Avgi, Marie Le Penn osv øker stadig i popularitet i hele Europa som naturlig er. I Norge er Odins soldater siste nytt på denne fronten. Man spiller på fremmedfrykt og problemene som har tårnet seg opp i Europa og Islamfrykt. Hvert land vil bestemme over sine grenser og ikke ta i mot flere flyktninger. Jeg klarer ikke å la være å tenke på de titusenvis av ulykkelige og desperate flyktninger som tar sjansen på en båttur over havet fra Tyrkia til Hellas.
Du leser om dem hver dag, men her i Hellas er situasjonen helt uholdbar. Siden grensene stenges på Balkan og lenger opp i Europa, er det i øyeblikket 20000 flyktninger , ja du leser riktig tjue tusen,som er strandet i Hellas. Et land uten økonomi, flyktningepolitikk eller resurser eller politisk vilje til å ta i mot denne strømmen. De nye mottakene, også kalt Hot Spots som EU finansierer er bare et stopp på veien nordover, et registreringssenter hvor de kan bli i høyden ett par dager.
frivillige i aksjon i flyktningeleir,

leger fra Hania sette opp legetelt,
Siden er veien og reisen meget usikker. I disse kalde februardager sitter tusenvis ved grensene i kulde og regn uten mat og drikke.
ved en av grensene,
Den positive reaksjonen er solidaritet og frivillig innsats. Vi ser grupper av mennesker som starter hjelpearbeid, som "Dråpen i havet" som en norsk kvinne startet opp. De driver hjelpearbeid på de greske øyene Lesbos og Hios foreløpig. Jeg ønsket å hjelpe, men jeg ser at helsa ikke holder. Hånden min og ryggplagene mine gjør meg dessverre uskikket. "Refugees.gr" hjelper direkte ved alle øyer, leirer og grenser hvor det trengs mat og klær. Fra Hania drar det stadig frivillge grupper,leger, sykepleiere og farmasøyter, organisasjoner og internasjonale hjelpegrupper.De drar til grensene, øyene og flyktningeleirene. Mat, klær, sko og tepper samles inn og nye grupper som #Safe Passage og "Roof For All" som er under UNHCR og har som mål å gi trygg reise og tak over hodet for mennesker på flukt,har startet opp som støttegrupper for reisen videre gjennom Europa. Safe Passage  arrangerer  European March for Refugees Right i hele Europa i dag, som en reaksjon på forholdene for flyktningene.
Roof for All,

Sverige,

Hellas,

og Danmark er med i dag,

Alt dette er private internasjonale initiativ. Flott, sterke mennesker gir av sitt hverdagsliv, gir penger og gjør en forskjell.
"Verdens leger"fra Hellas med frivillige leger om bord i ferjene, 
Krisen er på langt nær over, Midt-Østen ulmer, Gaza, Libanon, Syria er bare noen av de landene som produserer mennesker på flukt. Den norske dikteren Arnulf Øverland skrev i ett av sine dikt: "Du må ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv." Like aktuelt som da han skrev disse ord. Der Spiegel hadde en artikkel om krisen, de sier at siden alle land i Europa bare tenker på seg selv, blir Hellas sittende igjen med flyktningene, helt enig. Man kan si i Nord: Vi har ikke plass til dem her hos oss, vi har ikke ressurser. Jeg kjenner at jeg koker nå, Europeiske politikere har skrevet under på Dublin 11 avtalen. Send flyktningene tilbake til det første land de kom til i Europa. Italia, Spania eller Hellas, bli kvitt dem, vi har ikke plass, eller ressurser til å ha dem, men der nede i Syd-Europa kan de ta seg av dem!! Vet du at situasjonen har nådd bristepunktet for mange av de greske øyene som lever av turisme? De vet ikke hva de skal leve av i år, når ingen turister vil beøke deres øyer siden det er fullt av flyktninger der. Det finnes ingen lys i tunnelen enda, borgerkrigen fortsetter og bombingene fortsetter , politikerne i EU stenger grensene, lager Festningen Europa, og bestemmer hvor mange tusen de skal la slippe inn. Folk blir fremmedfiendtlige og nynazismen øker, MEN mange har våknet opp og gjør det de kan og mer til for å hjelpe. Men er det nok? Hva kan du og jeg gjøre? Påvirke politikken, drive hjelpearbeid, eller gi støtte økonomisk eller materielt? Som en dråpe i havet? Ja vel, men noen får din hjelp og støtte, hvert menneske, hvert barn på flukt får håp. Amnesty International jobber hardt og har stygge tall i sin rapport for 2015. Støtt deres kamp for en bedre flyktningepolitikk i Europa kanskje? Selv tror jeg på Amnestys arbeid,men i dag må vi også gi støtte mer direkte.
er det håp for dette barnet i dagens Europa?

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Da jeg planla reisen til Kreta.

En fredagshilsen fra Hania.

Januartur til Nea Hora

Nyttårshilsen fra Kreta

Noen tanker om tro

Reisen til Kreta del 1

Reisen til Kreta del 2

Romjul i Hania.

Vintertur på strendene

Turer i det grønne