Gresk mat og spisemåte.

Dakos kretensk spesalitet,
Tenkte å ta opp et tema som jeg tror er veldig aktuelt, nemlig spising i Hellas. Hva mener jeg med det? Jo, i Hellas spiser man vanligvis mange småretter, eller meze som det kalles. Dette betyr at det du ser under starters eller aperitiffer i menyen kan spises som hovedmåltid. Hvis du ser grekere spise, fyller de bordet med retter og alle spiser av alt. Det betyr ikke at man ikke bestiller en eller flere hovedretter også, som en moussaka eller pastitsio, men da deler man dem også. En salat eller to må være med. Når måltidet er slutt, deler man regningen i hvor mange man er. vanligvis bestiller vi husets vin og gjerne en av hver. Husk at du kan be om å få smake på vinen og så bestemme hvilken man vil ha.  En mugge med vann må man alltid ha.
typisk mezebord,
Dette gjelder selvsagt typiske tradisjonelle tavernaer og restauranter. Det finnes også steder som kalles mezedopolio eller ozouri , her serveres det kun meze. Du finner alle slags typer salater, dip, og småretter av , grønnsaker, fisk og kjøtt. Fordelen ved denne spisemåten er at du får smakt på mange forskjellige retter og får et fullgodt måltid med mange smaker. På mange steder har man også noe som kalles pikilia ποικιλία  ofte oversatt på engelsk til "varius plate", dette er en blanding av det de har på menyen. Ofte stor det om dette er fisk, grønnsak, ost eller kjøtt primært og det finnes i liten eller stor avhengig av hvor mange man er.
I Hania har vi mange sånne spisesteder, du finner dem på høyre side før og etter moskeen nede i havna, eller oppe i sidegatene og inne på Agora. grunnen til at man legger en papirduk på bordet er at det er lov å søle så mye man vil mens man henter mat fra forskjellige tallerkener. Tøyduker er ingen god ide for denne spisemåten.
Hvis du bestiller en ouzo,skal du få ouzomezes ουζομεζές, altså en liten tallerken med oliven, agurk eller tomat for eksempel. Det samme gjelder øl , vin, kalles krasomezes κρασομεζές, tsikoudia τσικουδιά (raki)osv. Alkohol skal ikke inntas uten litt å tygge på.
Salater er et kapittel for seg selv. Ikke spis bare gresk salat, som forøvrig heter horiatiki χωριάτικη dvs. landsbysalat. det finnes på det fleste menyer et utvalg av salater med lokale ferske råvarer, som avokado, tomater, agurker,osv. Den typiske Kretasalaten har mizithraost μυζήθρα oppå og disse små tørre grove brødbitene i (paximadi, παξιμάδι), kokte poteter, masse lokale grønnsaker og oliven.
typisk gresk salat,

potetsalat,

kretensk salat,
Oster kommer ofte separat, som graviera, γραβιέρα, mizithra, feta eller den lokale osten der man er. Ofte finner du diverse ville grønnsaker på menyen, de kokes og spises som salat med sitron. Om sommeren spiser vi vlita βλήτα, med zucchini (babysquash) og poteter , og om vinteren spiser vi stamnagati på Kreta. Prøv dem , kjempe sunt og godt!!
blita,
Lokale pølser, fritystekte eller bakte poteter hører alltid med, fylte vinblader ντολμαδάκια, eller lokale spesialiteter som fylτe zucchiniblomster ανθούς, keftedakia κεφτεδάκια( kjøttboller), biftekia μπιφτέκια ( kjøttkaker), flojeres φλογέρες ofte kalt rolls i menyen, kan være med kylling, kjøttdeig eller ost,  fava φάβα(mos av gule erter,) osv.osv.
keftedakia,

fava,

flojeres eller bourekakia,
fylte blomster,

dolmadakia ντολμαδάκια,
Listen er lang og hvert sted har sine spesialiteter. Det er vanlig med forskjellige typer grønnsakskaker, eller kroketter som det ofte kalles, som tomat, zucchini, spinat og også ost. Kjempegodt, må prøves!!!!
mest vanlig er denne varianten med zucchini, kolokithokeftedes κολοκυθοκεφτέδες!!!
Hvert sted, hver øy har sine spesialiteter. Hvis du drar utenfor byene og prøver små spisesteder i landbyene finner du lokale småretter som er nedarvet og ikke finnes i kokebøker!!
Hvis du spiser kun på typiske turiststeder og bestiller bare en stor hovedrett til deg selv, har du godt glipp av alt dette spennende i det greske kjøkkenet. Hellas er så mye mer enn gresk salat, kalamarakia καλαμαράκια, tzatziki τζατσίκι,og mousaka μουσσακάς!!!!!
boureki μπουρέκι, en  rett fra Hania,

fylte grønnsaker, gemista γεμιστά
Jeg kjenner mange som driver hotell og restauranter i Platanias, Agia Marina og klager over at gjestene ikke prøver lokaleretter eller vil ha pommes frites ikke greske frityrstekte poteter. Grekerne hater disse dypfryse sakene. En taverna er godtatt hvis den har ferske poteter stekt i olivenolje. Trist å se alle disse Mcaine bilene på vei fra hotell til hotell med frosne pomme frites!!!
Dette bare som en påminnelse om at det kan være mye godt usmakt der ute, selv om ikke stedet har tøyduker og stearinlys og dempet musikk!!!
Lykke til, og send meg en tanke når du finner noe godt du ikke visste fantes!


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nytt fra Hania

Nyheter

Hverdag i byen.

Rapport fra siste uke.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Søndagstur rundt Maleme

Tur til Halepa

På tur med Erasmus-program

17. november og dens historie og sanger.