Turgåing på Loutro.

På vei til Loutro.
Fra Marmara.
Selvportett.
En av grunnene til at så mange av oss elsker Loutro er at du sitter med naturen i fanget.Ingenting stopper deg fra å ta deg en kort eller lang tur. Den beste tiden for turgåing i Hellas er selvsagt vår og senhøst, men det går fint å gå tidlig eller etter seks på ettermiddagen. Jeg har i alle år foretrukket å gå til og fra Loutro.Turen fra Sfakia tar rundt to timer med bad og pauser, men regn gjerne rikelig med tid hvis du har en buss du skal rekke, for det er dumt å ikke ha tid til å nyte landskapet og ta dukkerter underveis.Bussen fra Hania tar ca en og en halv time,og båten tjue minutter. Det vanligste er at båten går nokså raskt etter at bussen har kommet fram til Sfakia. Dette er den båten som du tar når du har gått Samariaravinen, og i sesongen går den ofte til og fra Agia Roumeli, noen av båtene går bare til og fra Loutro. Det er fint å se Loutro fra båten , ligner litt på Kardemommeby synes nå jeg da!!
En gang jeg dro alene til Loutro og var som vanlig påkledd til å gå , og med bare en sekk fikk vi beskjed underveis at det ikke gikk noen båt siden det blåste så veldig. Gjett om jeg var glad for at jeg var foreberedt til å gå!!!Turen er steinete og i begynnelsen( eller slutten om du kommer fra Loutro) er det ganske bratt, og noen blir litt ukomfotable her, men etterpå er stien grei.
Kronglete i begynnelsen ,sammen med hunder og Katerina.
Steinete sti med selskap av geiter hele veien.

Hyggelig selskap underveis.
Du kommer forbi herlige Glika nera, (ferskvann) også kalt Sweetwater beach.Navnet er etter kildene på stranda, herlig fjellvann på stranda.Hit kan du ta båt fra Loutro, og gå tilbake eller motsatt.Deilig sted med enkel servering. I mange år bodde det to eldre menn fra Aten her i en hule hele sommeren, men jeg har sett dem de siste årene.Dette er ett yndet sted for naturister også.Det er ikke alle på Kreta like begeistret for. Det er ikke alle strender som passer seg og alle disse som ønsker å være nakne på stranda alle steder på Kreta finner ganske ofte skilt hvor det står nudisme forbudt som på Marmara, eller som på Loutro, toppløs bading forbudt.
Ikke alle steder passer for nudisme .Dette er fra Marmara.
De ble lei av å ha alle disse toppløse damene rett oppi tavernaer og hjemmene deres.Syns det er bra, man skal ikke tåle alt av turistene heller,men på Glika Nera er alt lov.
Kirken sett fra sjøen.Her er det familiene fra Loutro er begravet.
Når du er på Loutro kan du ta deg en liten tur rundt fra kaia opp til en ruin av en festning og gå bort til den lille kirken med kirkegården og videre opp til den store festningen og tårnet der oppe, og ned til bukta igjen.En fin ettermiddags runde, flott utsikt,ta med fotoapparat!!!Det har vært stor bebyggelse i området her i tusenvis av år, og rundt 1900 regner de med at det var tusen innbyggere i området.Fram til 60tallet bodde det mange familier på Loutro, og det er disse barna som i dag driver på Loutro.Vanskelig for andre å få tak i noe her, hvis de ikke leier da. Og de fleste som driver noe her er i slekt med hverandre eller har kjent hverandre hele livet.
Festningruinene på toppen.


Neste stopp er Finikas, her er det en fin liten bukt med overnatnings muligheter ,noen tilbringer hele ferien her. Vi pleier å ta en dukkert og en øl, hvis vi tar det som en ettermiddegstur med familie eller venner.
Finikas et idyllisk lite sted på sørkysten.
Hvis du velger å gå videre bortover  er det neste stedet den lille stranda med noen få hus, Likos, dette er et veldig stille sted med rom og mat i fantastiske omgivelser.
Likos

Fra Likosstranda.


















Den lille stranda du kommer til litt lenger bort heter Marmara etter marmorfjellet her.
Flotte fjellformasjoner på stranda.

Her ser du stranda og stien helt bort til Likos og Finikas.
Marmarastranda er elsket av mange både for beliggenheten, det klare vannet og tavernaen som ligger oppe over stranda.Noen drar hit i båt bare for å soise å bade her. Det går også badebåt hit fra Loutro.En fin løsning er å ta båt en vei.Hristostomos som driver utleie og taverna her er kjent for god mat, vedovnsbakt brød og  kjempegod servis.
Tavernaen ligger fint til med flott utsikt.
Marmara.
Det er her Aradernda ravinen kommer ned, så mange stopper opp her for et bad og noe å drikke før de drar videre.
Det beste med disse turene er at du kan bade hele veien, fine små bukter og strender.men husk at det er ingen skygge underveis. Mange går hele veien fra Elafoninissi til Sfakia langs E4 som stien heter .Jeg har gått massevis av turer her langs kysten, men det forteller jeg om andre ganger.
Denne kyststrekningen sett fra høyden ovenfor Finikas.
La oss gå tilbake til Loutro å dusje å ta et herlig kveldsmåltid og en drink bortest på den fine kafeen til Kristina som har alt i drinker, fin musikk og stemning.Det nærmeste du kommer uteliv.
Venter på båten, med Katerina og Gro.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nytt fra Hania

Nyheter

Hverdag i byen.

Rapport fra siste uke.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Søndagstur rundt Maleme

Tur til Halepa

På tur med Erasmus-program

17. november og dens historie og sanger.