En dag med oliven og olivenolje


Som jeg skrev sist, så skulle jeg på tur i går. Her kommer rapport fra dagen. Arrangementet var arrangert av en organisasjon som for de fire olivendyrkende fylkene på Kreta. De jobber med alt som har med oliven, olivenolje og produksjon å gjøre. Det var Nikos Mihelakis Νίκος Μιχελάκης, en eldre tidligere agronom og doktor i lanbruk, som hadde vært den som hadde ideen og planla det hele. Han sa han var 95!!
 Nikos Mihelakis forteller,

Vi startet ut fra busstasjonen på morgenen og ble kjørt til landsbyen Vatolakkos Βατόλακκος, utenfor Hania. Det er omtrent en halv times kjøring fra byen. Her kjørte vi til et  eldgammel oliventre utenfor landsbyen. Mange hadde ankommet i egne biler til stedet. De fleste valgte egne biler, vi var bare 22 som ble med bussen.







det var oliven på treet!







De kaller treet Det opphøyede treet, det betyr at det var et hellig tre for landsbybefolkningen. På engelsk kaller de det Elevated tree. Treet står i en appelsinlund. I hele dette området er jo appelsin og sitrondyrking. Hvis man vil se treet, kan man følge skilter fra torget i landsbyen til høyre fra torget og så til venstre bort til treet.

 Vi fikk historien fortalt om treet og hvordan kommunen fikk overtatt det av eierne og på denne måten er det fredet. De regner med at det er ca. 2000 år gammelt. Det finnes veldig mange slike gamle trær på Kreta fikk vi vite, og de har funnet 100, men på grunn av problemer med eierskap, uvilje til å la kommunene overta, osv. , er det bare 14 som er bevart og som er skiltet. I Hania har vi tre, ett i Palia Roumata Παλιά Ρούματα, ett i Ano Vouves Άνω Βούβες og dette i Vatolakkos. Jeg har også sett ett i nærheten av  Margarites Μαργαρίτες sør for Rethimno Ρέθυμνο. I gamle dager brukte landsbyen disse trærne, de hadde rundt 15 i denne landsbyen, som hellige steder, hvor de kom med prest, ikoner og lys i hulrommet. Det var to prester til stedet, som nikket gjenkjennende og fortalte litt de også. Siden de fjernet oliventrærne til fordel for sitrusfrukt for mange år siden i disse områdene, forsvant også de eldgamle.

Så kjørte bussjåføren oss til landsbyen, under vanskelige forhold. En smal vei, med avokado og appelsintrær på begge sider, så vidt bussen kom seg fram.




 







Noen bilder fra Vatolakkos:


Det neste stedet vi besøkte var et privatdrevet lite museum i landsbyen. Eieren har samlet, sammen med sin avdøde far, objekter over 30 år! Møbler, verktøy, innbo og oljepresse. Utenfor husene står en rakibrenner og en åpen vedovn. Verdt et besøk, men man må ringe og avtale for å få se, dessverre. Jeg håper de finner en løsning å kan holde åpent noen timer i sesongen. Man kan ringe og be dem åpne for en. Her er informasjon: 0030 6976363636.

zHer er noen inntrykk fra museet:





slike brukte de også i minoisk tid,






















Så ble vi fraktet videre til landsbyen Skine Σκινέ hvor det skulle være foredrag og utdelinger av utmerkelser til bedrifter som hedret oliven og olivenolje. 





Det var hilsener fra politikere og medlemmer av organisasjonen og taler om oliventurisme i framtiden, matlaging på minoisk tid og oliventreet i kunsten. Det var mye bra som ble sagt, blant annet: Ingen vet framtiden til turismen på Kreta siden det kan bli veldig dyrt å fly om noen år, siden man vil prøve å stoppe all unødvendig flyving på grunn av forurensningen, ekstra skatt pr flyvning. Olivenoljen er det sunneste man kan spise av fettstoffer og i riktige mengder styrker det hjertet. Dagens barn og unge i Hellas har dessverre stor prosent av overvektige, meget bekymringsverdig. Man må gå tilbake til kretadietten. Lokal alternativ turisme bør være basert på å tilby lokal mat og drikke, og turer til lokale små bedrifter og steder av lokal betydning. Dagens strandturisme er feil siden den ikke tilbyr turistene den lokale fargen, maten og gjestfriheten. Jeg er helt enig der.

Så var det utdeling av plaketter og diplomer. De ga også plakett til Anoskeli Ανώσκελι der jeg pleier å dra med norske turister med Dag Aasbø Travel. Hyggelig møte med dem!! De har veldig god olje og vin. 

jentene fra Anoskeli med premien,

Vi fikk også høre at minoerne for 5000 år siden brukte oliven i kostholdet og laget olje. De grillet også kjøtt på spidd, soulvlakien er altså eldgammel!! 











Etter dette kjørte vi til den botaniske parken, hvor vi fikk være med på olivenoljesmaking og fikk masse deilig mat basert på olivenolje. 

området sett ovenfra,
















fra olivensmaking,




Ved olivenoljesmakingen, lærte vi hvordan vi skiller god, bra og mindre bra olivenolje og at ALL mat bør lages bare med olivenolje, ikke solsikkeolje og andre typer olje. Oljen blir IKKE ødelagt under steking eller fritering, og de andre oljene er bare fettstoffer, og inneholder ikke næringsstoffer kroppen trenger som olivenoljen gjør. Hun ble meget ivrig og nesten sint når noen spurte om man ikke skal fritere bare med solsikkeolje. NEI, dette er en myte sa hun, ikke hør på dette! Men i greske oppskrifter tilsettes oljen mot slutten av koketiden, og friter olje bør filtreres hvis den skal brukes igjen. Personlig bruker jeg bare olivenolje. 

Du kan tro at vi koste oss og alt dette var gratis. De mange politikerne, hotelleiere, turistguider og eiere av små reisebyråer og vanlig folk, diskuterte ivrig under måltidet. 







frukt fra parken,

Mette og fornøyde kjørte vi hjem mens mørket senket seg. jeg var sliten, men fornøyd. Jeg håper at dere også er fornøyde med rapporten og bildene mine!

Fortsatt god helg til alle i sør og nord, øst og vest!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hjemme igjen.

Nyheter

Siste dagene i mars

Spilia

Aprilsøndag i havna

Nyheter

Imbros ravinen

Småprat

Hippiene på Matala stranda.

Det greske alfabetet.