Mikis Theodorakis er død

 


Så er Hellas store komponist og frihetsforkjemper, Mikis Theodorakis død, 96 år gammel. Han døde i går og allerede er det store problemer rundt begravelsen hans. Familien vil at skal begraves i Aten, mens han selv hadde vært hos advokat og skrevet tydelig hvor han skulle begraves, og hvilket begravelsesbyrå som skulle brukes. En av medarbeiderne hans, som visste om dette, gjorde familien oppmerksom på det. De nektet, de vil bestemme selv. Dermed ble det en rettslig avgjørelse at Mikis selv bestemmer hvor og hvordan han skal begraves! Hanias ordfører har publisert et brev fra 2013 hvor Mikis ber den daværende ordfører om å bli begravet her, på hans fars fødested, Galatas utenfor Hania. Der er hele familien begravet, far, mor og bror. Hania kommune og foreningen Mikis Theodorakis har holdt av en plass til hans grav på kirkegården der. Han ville bli sendt med fergen til Kreta. 

Han blir liggende tre dager i en kirke i Aten, så folket kan ta avskjed med sitt store idol. Begravelsen blir 12. september her i Galatas. Hvis noe endrer seg, skriver jeg om det.

Bortsett fra å være musiker var han også politiker i perioder og gikk fra venstre til høyre og tilbake til venstre. 

Alle konserter og forestillinger er avlyst over hele landet som tegn på respekt for den store komponisten. Theodorakis var kjent både i inn og utland og spilte en stor rolle under militærjuntaen 1967-1974. Han var en av dem som kjempet mot fascistene og ble fengslet og senere utvist fra landet. All hans musikk og sanger var forbudt, men ble derfor enda mer elsket av folket. I eksil jobbet han hardt for at verden skulle få øynene opp for tilstanden i Hellas og å få støtte til kampen mot generalene. Han, Maria Fanrandouri, og Melina Merkuri og flere andre grekere i eksil holdt konserter over hele Europa. Sangene de sang da, ble verdenskjente, og er den dag i dag den mest elskede greske musikken. Tekstene er sterke og er ofte skrevet av greske diktere. 


Alle lærer sangene hans på skolen, og musikken blir spilt hele tiden. 


Her er innspilling fra den første konserten hans etter at juntaen falt i 74. Den er fra musikkstykket Mauthausen med sterke tekster fra en ung greker Jakovos Kabanellis som overlevde konsentrasjonsleiren Mauthausen:


 

Selvfølgelig er også filmmusikken til Zorba the Greek, mest kjent over hele verden. Før det på 60-tallet skrev han musikk til flere greske filmer hvor Melina Merkouri spilte hovedrollen og sang. 

"Mikis er ikke død, han lever videre i sin musikk", er budskapet i dag. Ingen kommer noen gang til å glemme denne giganten. Han skrev, dirigerte og kommenterte til sin død. De siste årene satt han i rullestol, men reiste likevel rundt og overvar konserter med musikken sin. 

Dette er to videoer fra hans aller siste gang han dirigerte i 2017:

Her i byen kom han til åpningen av et teater i hans navn for noen år siden, hans siste besøk i byen.

Hva slags forhold hadde han så til Hania? Familien reiste rundt, faren var lærer, og de bodde på øya Hios

i hans barndom, men under krigen bodde familien noen år i farens barndomshjem i Galatas. Her skrev broren Jannis en tekst om Hania, og Mikis laget musikk til. Sangen heter Ομορφη πόλη, Omorfi poli- vakker by.


han skrev ikke bare musikk til sanger og filmmusikk, men også orkesterverker. I Hellas finnes det mange små og store Mikis Theodorakis orkestrere som bare spiller hans musikk, og utallige kor som synger hans sanger.

Her er en video med finske Arja Sajionmaa i Trondheim i 1992:


Leter du på You Tube, finner du utallige innspillinger.
Fred over hans minne, må sangene og musikken hans leve videre, og gjøre menneskene bedre og klokere.


Kommentarer

 1. Så trist, flott, rørende og kjærlighetsfylt, Aud. Alt på en gang. Mange minner kom strømmende 🥰

  SvarSlett
  Svar
  1. Trist at han døde, men hans musikk lever videre.

   Slett
 2. Kan bare si meg enig med kommentaren over. Du skriver så vakkert.
  Takk. Så får vi håpe at hans ønske blir oppfylt.At han får vile på Kreta....
  Han vil leve videre i musikken
  RIP Mikis Teodorakis. Himlen har fått en ny stjerne❤️

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, han blir begravet her på torsdag.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Helg i byen

Rapport fra siste uke.

Oppdatering

Siste nytt

Septembertur til Loutro.

En tur langs stranda

Lørdagstur i havna

Mine turer rundt Loutro

Hjemme igjen.