Gresk økonomi

Jeg har tenkt å stikke hånden inn i vepsebolet som heter gresk økonomi. Bare mine tanker, ingen analyse eller tabeller, dem finner du hundrevis av på nettet. Vær så god å les!!
Denne uken var det offisielt slutt på den vanskelige perioden med 3 store hjelpepakker fra EU, som kalles mnimonio her i landet. Et nytt ord vi har hørt daglig i 8 år. Statsministeren gikk ut med et offisielt utsagn fra øya Ithaki.
Tsipras på Ithaki,
 Er så den økonomiske krisen endelig over? Jeg vet ikke, vi får se...
De siste 8 årene har landet slitt med økonomien og folk flest har hatt en tøff tid. Landet er nå offisielt ute av krisen, den siste hjelpepakken, nr. 4, skal visst ha andre vilkår, MEN fremdeles blir økonomien og dermed også mye av politikken styrt utenfra. Endelig de stramme rammene rundt bankene også kalt capital controls over, og man kan altså disponere sine egne sparepenger, ha mer enn ett bankkort, overføre penger til utlandet osv. Bankkrisen er over, landet står litt sterkere økonomisk, men enda på gyngende grunn. Noen har tjent masse på dette. Utenlandske banker, tyske banker?
Situasjonen for befolkningen er fremdeles vanskelig. Siden folk ikke har penger til å handle for, blir butikker og små bedrifter lukket daglig, og flere blir arbeidsledige. Lite penger kommer inn til staten og kommunene, så momsen stiger på alt. Dyrt er det for mannen i gata å leve på dagens lønninger og pensjoner.
Jeg får spørsmål nesten daglig om gresk økonomi. Når avisene i en eget land ikke skriver om temaet, betyr det jo ikke at krisen er over for en hver greker. Jeg leser og hører at grekerne har seg selv å takke, har levd over evne, som man reder så ligger man, osv.
Provoserende. Hvor mange har vel ikke lånt til over pipa, og er blitt gjeldsslaver i alle verdens land? Hvordan ville du likt å få nedsatt lønn eller pensjon etter at du hadde tatt lån og så ikke klart å forsørge familien din? Norske pensjonister blir også opprørte når noen rører pensjonene og de ikke går opp i forhold til prisøkningen på medisiner og mat. Selvfølgelig!! Alle lever i sitt eget lille liv, sin egen lille økonomi! En som lever over evne i Norge, kan ha dårligere råd i hverdagen enn en greker som ikke skylder noen noe og har full oversikt og lavt forbruk. At forbruket står i forhold til inntekt. men hvor langt ned kan forbruket gå? Det er spørsmålet tror jeg.

Hvis du spør en som sitter på en kafe med en kopp, hva han mener om krisen, hjelpepakkene og dagens regjering, vil svare variere i forhold til hvor personen står politisk og økonomisk selv. Grekere generelt klager alltid på den politikken de ikke selv står for, det er en hobby å diskutere politikk. Politiske diskusjoner er en del av hverdagen her, og den kan bli meget høylytt og krass. Når for eksempel noen gamle pensjonister sitter sammen og drikker kaffe eller en vin, vil de være enige om at politikerne er håpløse, at alt er noe dritt, og at de har seg selv å skylde, siden de velger politikerne som styrer.
Folk flest har dårlig økonomi, lønninger og pensjoner synker hele tiden, og dette ser ut til å fortsette. Av tall vil jeg bare nevne mine nære naboer, venner og familie, som lever på et minimum. Min manns pensjon raser ned hele tiden, men jeg sper på med litt euro fra dere deltagere på mine turer, og litt norskundervisnging, så vi klarer oss fint, men han liker det ikke. Han betaler skatter og utgifter som ahn har gjort hele sitt liv, men ser lite av alt det han har betalt inn. Men kan det nytte å klage? nei, han spiller tavli, drikker kaffe og prøver å være positiv. Men hadde vi bare hatt hans inntekt, hadde det vært hardt. Vi har ikke noe lån, og jeg har min trygd, vi klager ikke!
Min svigerinne og mine nieser lever på fattigdommens grense, siden svoger Spiros døde og etterlot et stort lån, sliter min svigerinne Katerina med å betale ned denne gjelden, og niesene mine jobber i butikker og tjener skikkelig dårlig begge to. Rafaella venter nå barn nummer to, og mannen har tre jobber. heldigvis har svigerforeldrene en taverna og hjelper dem.
Min gode venninne Katerina, som fikk seg ny jobb som hjelpepleier på en privatklinikk, tjener 650 euro i måneden! Hun er utdannet og har full jobb. Hvordan skal hun klare seg? Jo hun har en lav husleie, dvs at hun måtte leie seg inn i et dårlig hus da hun ble hevet ut her i Splantzia. Hun klarer så vidt å betale strømmen, så hun har en avtale med kraftverket og betaler 100 euro annenhver måned. Utrolig mange greske husholdninger har en sånn avtale. Hun lever ellers så billig hun kan, bruker lite penger på mat, og kjøper selvsagt aldri klær eller møbler, det arver hun av oss rundt henne. Hun er stolt og liker ikke å ta i mot penger, så vi finner måter å hjelpe henne på. Sønnen hennes Paris er ferdig utdannet tennistrener, og tjener rundt 500 euro i måneden, men nå er han i det militære, og da er det bare utgifter....
Mine naboer er fattige pensjonister lever på 450 euro, og som handler inn på gatemarkedet hver uke, lever av bønner, linser, svinekjøtt( veldig billig), frukt og grønt som horta. De kjøper billig lokal vin og bruker ingenting på seg selv. Men de sulter ikke, og de fleste holder motet oppe ved hjelp av gode venner, familie og naboer ikke minst! De føler seg urettferdig behandlet fordi de har arbeidet et langt liv og betalt inn penger hver måned til pensjonen, som så blir kuttet hele tiden.
De som er i arbeidslivet i mange år allerede, ser lønningene minke år etter år, og tviler på at de får noen pensjon, og de unge er desperate. De får ikke jobb, selv om de har høy utdannelse, og får de jobb, er lønningene så lave (fra 500-800 euro), at de må bo hjemme hos mor og far. Mange unge drar til utlandet og prøver en bedre framtid et annet sted, med tungt hjerte! Særlig de høyt utdannede prøver lykken utenfor Hellas. Synd for landet og ungdommen.
noen tigger, jeg er sulten sier plakaten,
Generelt snakker jeg, ikke sant? Dette gjelder jo ikke absolutt alle.
Ferier er for folk flest å sette seg inn i bilen å kjøre til slekt eller venner på besøk. Men det synes de er ok, siden de bor i verdens beste ferieland!!
En dag på en idyllisk strand hjelper som kjent på humøret!
Ja, du ser folk på kafeer og tavernaer, men de lever ute mer enn vi gjør i nord, de drikker en kopp kaffe med venner og kikker på folk. Ungdommen kjøper en øl, en karaffel ouzo og spiser litt meze og sitter i timevis med det. Men de aller, aller fleste er hjemme, dem ser du ikke!!
Solidariteten er stor mellom folk, og det å være fattig er vanlig. Suppekjøkken, mat og klesinnsamlinger og økonomisk hjelp fra frivillige grupper, blir det bare flere og flere av.
Grekerne har overlevd harde tider, okkupasjoner, juntaer, krig, sult og borgerkriger og gir ikke så lett opp!
Kelneren som smilende serverer deg, har kanskje en lang utdannelse, men tar denne jobben mens han venter. Håper på litt driks, for lønnen er spinkel, og har ikke jobb i vintermånedene. Da går han på arbeidsledighet 400 euro i måneden. Men han har en jobb, det er det viktigste akkurat nå, så han smiler!! Alle vil helst se at de går lysere tider i møte, ingen dør av sult, de hjemløse får mat, men kan man håpe om å ikke behøve å bekymre seg dag og natt om penger?
Samhold og solidaritet er viktig når landet nå langsomt reiser seg fra krisen. Langsomt.....





Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Dødsulykke i Samaria ravinen.

Nyheter

Oppdateringer

Rapport fra helgen

Septembertur til Falasarna

Maleme- Manoliopoulo- Loutraki- Maleme

Småprat

Loutro

Rapport fra den siste tiden

Gode råd for en bedre ferie på Kreta.