August og feiringer.


 Det nærmer seg 15. august, den store feiringen midt på sommeren. På gresk sier man Dekapendavgostå, Δεκαπεντάυγουστο. En av de viktigste feiringene i den ortodokse kirken. De feirer jomfru Marias død. Vi som er protestanter har jo ikke noe spesielt forhold til Maria, Jesu mor, og forstår ikke hvor viktig hun er for katolikker og ortodokse. Denne feiringen faller jo på sommeren og sommerferien blir lagt opp etter den. Naturlig nok er august fellesferie måneden og de fleste kontorer og bedrifter stenger noen dager, så de ansatte kan reise hjem og feire, eller dra på ferie andre steder. Selve dagen er alt stengt, unntatt turistbutikker og spise/utesteder.

Det er flere som feirer navnedag den 15. august, gifte Mariaer, Μαρία, Marios, Μαριός, Panagiota, Παναγιώτα, Panagiotis, Παναγιώτης, Despina, Δέσποινα, flere greske ukjente navn og alle kallenavn utfra disse navnene. Jeg har skrevet om denne dagen i mange av mine innlegg tidligere. år. https://audoymyr.blogspot.com/2014/08/15august-og-feiringen-av-den.html

https://audoymyr.blogspot.com/2015/08/helligdag-og-regnvr.html


Rundt om i hele landet er det små og store feiringer, kalt jiorti γιορτή eller panigiri πανηγύρι. Man finner et produkt som vin eller druer, og lager en fest rundt det i landsbyen, med sang og musikk fra lokale grupper som spiller tradisjonell musikk, det vi i Norge kaller folkemusikk. Dette har ikke noe turistpreg, det er for lokalbefolkningen og tilreisende. Rundt om i Maleme har det hengt plakater i hele august for sånne arrangementer.



I går var det for eksempel boureki-fest i nabolandsbyen Vlaheronitissa, Βλαχερωνίτισσα, Min datter Michelle var der. 

















Jorgos er ikke stor fan av slike fester og vi har aldri pleid å dra, dessuten er vi ikke så glad i denne musikken eller å drikke og spise masse. Alene gidder jeg ikke dra, så noen egne opplevelser har jeg ikke. Det foregår mye i byen også, konserter og teater nesten hver dag i august. Det finnes også diverse festivaler rundt om med forskjellig type musikk.

Jeg legger ved noen bilder fra en mye etterlengtet tur i nærområdet her. Nå kan jeg spise noen bjørnebær, en drue her, en fiken der, appelsiner og mandariner henger modne på trærne. Her er noen bilder fra turen : 




fikentre,


fiken,

enda et fikentre

bjørnebærbusk i blomst,























Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hippiene på Matala stranda.

Kathara Deftera i Nea Hora

Rapport fra Maleme

Siste dagene i februar.

Småprat

Nyheter

Elefterna- Margarites

Tur rundt Kamisiana

Nyheter

Søndagstur med Platanias kommune.