Jule og nyttårsfeiring i Hellas.

Noen tanker og litt informasjon om greske jule og nyttårs skikker og tradisjoner.
Når en tar en reise sånn fra et Hellas i nød til et Norge i overflod med en førjulstid preget av et enormt kjøpepress, gaver, utstyr og mat og kommer tilbake til et Hellas med sultne mennesker og lite gaver må en jo reflektere litt. Hva er riktig julefeiring, hva er overflod og unødvendig? Jeg kan ikke svare, men jeg føler at det har tatt helt av i Norge.
Julepyntet gate i gamlebyen.
Jula feires i roligere former, men med like mye glede og felleskap her. Riktignok har det alltid vært nyttår som har vært viktigst, det var da Agios Vasilis den greske julenissen du kan lese mer om ham i innlegget fra 6.desember som handler om Agios Nikolaos. Men la oss ta det igjen: Denne presten fra Lille Asia som levde rundt år 400 ,som kanskje het Nikolaos, kanskje Vasilis, er modellen både for Santa Claus og den greske versjonen Den hellige Vasilis. Han delte ut gaver til fattige og tegninger av ham som biskop viser han i rød biskopdrakt med hvitt skjegg. I Hellas sier man at han kommer med gaver på nyttårsaften, og første nyttårsdag er navnedagen til alle som heter Vasilis, Vaso eller Vasliki.
Kommunen  har satt båten ved moskeen.
 I Hellas var det tradisjon å pynte en robåt til jul, så i dagens Hellas pyntes både båter og trær, både offentlig og hjemme hos folk.
På juleaftens, nyttårsaftens og 5.januars morgen og formiddag går barna rundt og ringer på hos naboer , venner og familie og synger og spiller triangel til en spesiell julesang som heter Kalanda, denne har nye vers for hver dag. Så får man penger hos de som åpner for en. I landsbyene er det vanlig å gi det man har, her er olivenolje vanlig, som barna så "selger" til foreldrene og får noen slanter til gaver til familien!! Mine døtre har alltid sunget, og de har elsket det!! Du må ha en skål med småpenger klar dagen i forveien, de er ganske tidlig ute!! I dag går mange barn og unge bare i butikkene, så du hører kalanda overalt.Veldig hyggelig skikk.
Umulig å komme fram inne på Agora i dag.
Man feiret fødselen til Jesusbarnet den 25 med svinekjøtt eller geit ettersom hva man hadde og pyntet med en båt i landsbyer og byer og inne hos folk. Så kom den europeiske innflytelsen med juletre og pakker den 25. I dag er det delte meninger om når pakkene skal åpnes, og mange familier har pakkeutdeling på nyttårsaften. Dermed blir nyttår viktigere som familiefest en selve julen.
Om formiddagen på nyttårsaften er byen full av folk som handler inn de siste gavene og det grilles souvlaki på hvert hjørne som du kjøper for en billig penge og spiser stående eller sittende med venner.
Byen er full av souvlakigrillere.

Man tar en pause i handlen med grilling og vin.


Liv og røre over alt, med musikk og mat ute.
Her synges det kretenske folkesanger Risitika,Man  kjøper inn svinekjøtt, geit eller kalkun til det store måltidet som inntas første nyttårsdag med familien. Fylt kalkun er blitt en slager her også, importert fra USA, men her er kalkuner tross alt noe folk har sammen med høner, så du finner lokale kalkuner til salgs alle steder. Dessuten er jo fylle vi bruker kastanjer og pinjekjerner noe vi som vokser her i landet, og altså også er kortreist mat. Det er blitt populært med villsvin i de senere årene, villsvin har de i nord-Hellas.
I Hellas har man noen standard julekaker, de heter melomakarona og kourabiedes.

Nyttårsaften er også tradisjonelt en kveld da familien og nære venner samles og spiller kort til klokka 12. De fleste familier har en spesiell grønn filtduk med julemotiver til dette bruk. Og hele familien spiller om litt penger eller fyrstikker.
Rundt klokka tolv eller dagen etter skjærer man opp vasilopitaen som er en kake med en mynt inne i pakket inn i folie. Den som får mynten er den heldige i året som kommer,minner det om noe? Alle land har sine tradisjoner, men mye har likhetspunkter, som vår julegrøt med mandel i.
Vasilopita tilsalgs overalt.

Hjemme hos oss feirer vi på juleaften, og da har vi gjerne fylt kalkun og gaveutdeling som i Norge, mens alle andre er ute og handler inn. Det er dessuten vanlig å gå ut både på juleaften og på nyttårsaften  etter ett ,klubber og restauranter har åpent og mange særlig unge går ut.
Da jeg kom til Kreta på åttitallet var det helt stille på nyttårsaften siden alle var hjemme og spilte kort, men nå arrangerer kommunene musikk underholdning på torget fram til klokka 12, og deler ut vasilopita, og souvlaki til alle.Litt fyrverkerier er det jo, men ikke sånn som i andre land, lite penger og ny skikk gjør sitt.
Fylt kalkun.
Oppskriften på fylt kalkun, gresk versjon:
En kalkun vaskes og tømmes for innmat.
Fyll:
En halv kilo kjøttdeig eller pølser i småbiter, ris, kokte skrelte kastanjer, pinjekjerner, løk, oregano eller timian,salt, pepper, ett egg og oppbløtt brød+ litt rødvin blandes i en gryte og smakes til, kokes litt først.Dette fylles inni kalkunen og den smøres med smør eller olje iblandet salt og pepper.
Kalkunen stekes etter kilo, en time pr.kilo +en halvtime, og pensles stadig!!
Kali kronia og kali oreksi med  galopoula gemisti!!!!!

Kommentarer

  1. Så hyggelig å lese og se flotte bilder om gode tradisjoner på Kreta.Vi ønsker dere en fin jul.🇬🇷🇸🇯🐈🐕💗

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nyheter

Nyheter

Hverdag i byen.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Tur til Agii Apostoli

Søndagstur rundt Maleme

Rapport fra siste uke.

Tur til Halepa

17. november og dens historie og sanger.