Jule og nyttårsfeiring i Hellas.
Når en tar en reise sånn fra et Hellas i nød til et Norge i overflod med en førjulstid preget av et enormt kjøpepress, gaver, utstyr og mat og kommer tilbake til et Hellas med sultne mennesker og lite gaver må en jo reflektere litt. Hva er riktig julefeiring, hva er overflod og unødvendig? Jeg kan ikke svare, men jeg føler at det har tatt helt av i Norge.
Julepyntet gate i gamlebyen. |
Kommunen har satt båten ved moskeen. |
På juleaftens, nyttårsaftens og 5.januars morgen og formiddag går barna rundt og ringer på hos naboer , venner og familie og synger og spiller triangel til en spesiell julesang som heter Kalanda, denne har nye vers for hver dag. Så får man penger hos de som åpner for en. I landsbyene er det vanlig å gi det man har, her er olivenolje vanlig, som barna så "selger" til foreldrene og får noen slanter til gaver til familien!! Mine døtre har alltid sunget, og de har elsket det!! Du må ha en skål med småpenger klar dagen i forveien, de er ganske tidlig ute!! I dag går mange barn og unge bare i butikkene, så du hører kalanda overalt.Veldig hyggelig skikk.
Umulig å komme fram inne på Agora i dag. |
Om formiddagen på nyttårsaften er byen full av folk som handler inn de siste gavene og det grilles souvlaki på hvert hjørne som du kjøper for en billig penge og spiser stående eller sittende med venner.
Byen er full av souvlakigrillere. |
Man tar en pause i handlen med grilling og vin. |
Liv og røre over alt, med musikk og mat ute. |
Her synges det kretenske folkesanger Risitika, |
Man kjøper inn svinekjøtt, geit eller kalkun til det store måltidet som inntas første nyttårsdag med familien. Fylt kalkun er blitt en slager her også, importert fra USA, men her er kalkuner tross alt noe folk har sammen med høner, så du finner lokale kalkuner til salgs alle steder. Dessuten er jo fylle vi bruker kastanjer og pinjekjerner noe vi som vokser her i landet, og altså også er kortreist mat. Det er blitt populært med villsvin i de senere årene, villsvin har de i nord-Hellas.
I Hellas har man noen standard julekaker, de heter melomakarona og kourabiedes.
Nyttårsaften er også tradisjonelt en kveld da familien og nære venner samles og spiller kort til klokka 12. De fleste familier har en spesiell grønn filtduk med julemotiver til dette bruk. Og hele familien spiller om litt penger eller fyrstikker.
Rundt klokka tolv eller dagen etter skjærer man opp vasilopitaen som er en kake med en mynt inne i pakket inn i folie. Den som får mynten er den heldige i året som kommer,minner det om noe? Alle land har sine tradisjoner, men mye har likhetspunkter, som vår julegrøt med mandel i.
Vasilopita tilsalgs overalt. |
Da jeg kom til Kreta på åttitallet var det helt stille på nyttårsaften siden alle var hjemme og spilte kort, men nå arrangerer kommunene musikk underholdning på torget fram til klokka 12, og deler ut vasilopita, og souvlaki til alle.Litt fyrverkerier er det jo, men ikke sånn som i andre land, lite penger og ny skikk gjør sitt.
Fylt kalkun. |
En kalkun vaskes og tømmes for innmat.
Fyll:
En halv kilo kjøttdeig eller pølser i småbiter, ris, kokte skrelte kastanjer, pinjekjerner, løk, oregano eller timian,salt, pepper, ett egg og oppbløtt brød+ litt rødvin blandes i en gryte og smakes til, kokes litt først.Dette fylles inni kalkunen og den smøres med smør eller olje iblandet salt og pepper.
Kalkunen stekes etter kilo, en time pr.kilo +en halvtime, og pensles stadig!!
Kali kronia og kali oreksi med galopoula gemisti!!!!!
Så hyggelig å lese og se flotte bilder om gode tradisjoner på Kreta.Vi ønsker dere en fin jul.🇬🇷🇸🇯🐈🐕💗
SvarSlett