Småprat


 Sist gang skrev jeg fra en barnedåp jeg var i. Mange kommenterte det litt brutale i disse greske barnedåpene. Jeg er så enig. Det er unødvendig lange ritualer med masse lesing på et gammelgresk som ingen forstår, med et barn som skal holdes og som som oftes gråter hele tiden. Dessuten er det med et nakent barn blitt litt uetisk og mange reagerer. Noen presten er mer humane og korter ned ritualene og prater med barna og gjør det litt mer menneskelig og hyggelig for de små. Denne presten var gammel og holdt seg helt til boken og det trakk ut veldig. Han hadde døpt bruden, dåpsbarnets mor og var rørt over å døpe hennes barn. Dessuten holdt han en tale på slutten hvor han sa at det er viktig at de unge føder mange barn, så ikke den greske rasen dør ut!! Jeg er ikke rasist, men de andre er snart flere enn oss sa han!! Jeg kjente at jeg ble skikkelig sint! Vi vil ikke ha nye ideer, det gamle skal ikke forandres på. Nye ideer er bare med på å ødelegge.

 De grekerne jeg var sammen med, var skikkelig sinte etterpå. Og en bestemor sa at heldigvis skal ikke hennes barnebarn døpes, men bare få navn. Det er jo akkurat dette presten er redd for. De unge vil ikke gifte seg i kirken og døpe barna sine like ofte som før og det gjør prestene redde. Ikke lett å få noe forandring på den gresk ortodokse kirken, den er helt inngrodd i ritualer og seremonier og livredd for noe nytt og mer moderne. Dessverre, det eneste de oppnår, er at de unge snur dem ryggen.

Det nærmer seg slutten av oktober og her er det varmt og fint vær og lite vind om dagen. Jeg nyter deilige morgenbad med nesten vindstille og tenker at jeg må benytte meg av det så lenge det varer.


Når jeg kan, går jeg på filmfestivalen. Jeg nyter å sitte der å se mange korte og lange filmer fra hele verden, både dokumentar og og andre filmer. I dag har jeg tenkt meg dit igjen. Festivalen slutter på søndag og er veldig populær blant folk i byen. De får skuespillere og filmskapere til å komme og presentere filmene sine og svare på spørsmål fra publikum.



Byen er som vanlig full av cruiseskipturister på formiddagene og det er fremdeles barnefamilier her på høstferie. Denne uken er nok den siste for de mange charterturene hit. Kanskje litt neste uke også. Generelt har Hania og Kreta, hatt en veldig god sesong leser jeg i avisen. Det har vi jo merket. De ansatte i turistbransjen eller i butikker og på spisesteder og barer begynner å bli utålmodige etter å få litt fri nå. 




På lørdag er det nasjonaldag, Ohi-dagen, og det er trommer å høre fra flere skolegårder her i bydelen. De øver til lørdagens parade. Den starter klokken 12 og går hele Papandreou gata ned mot Agora. Alle byens skoler stiller, pluss dansegrupper og organisasjoner, Røde Kors og militæret.

Jeg ser ikke fram til at vi skal skru klokkene tilbake til vintertid igjen!! Kan vi ikke slippe dette snart? Nå blir det mørkt rundt 18.30 her og lyst rundt 07. Det blir så trist når det blir mørkt fra 17 tiden! Jeg vet, i Norge er det mye, mye verre. Leo våkner rundt 06.30 og jeg gleder meg IKKE til at det fra søndag av blir 05.30!! Nei takk, jeg vil sove lenger jeg!!

Han har funnet seg godt til rette med Cookie og kattene i byen, men kattene til Jorgos i Uglehuset er mer skvetne og nærmer seg ikke Leo. Her ser dere hvordan han er blitt venner med William, Mons og Boubouka:




I Maleme går vi på lange turer med Cookie og de har det så gøy!! Og jeg koser meg!!











Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Til minne om Bjørn.

Nyheter

Hjemme igjen.

Aprilsøndag i havna

Påsken 2024

På tur med Edith og Arne

Lafonisios dromos

Imbros ravinen

Spilia

Det greske alfabetet.