Hjemme igjen

 


Jeg er tilbake i Hania etter 2 1/2 uke i gamlelandet. Har reist litt rundt, vært i min fars by Rjukan med den mellomste Michelle, besøkt venner i Moss og vært kaninvakt i Slemmestad hos den eldste. Ellers har jeg oppholdt meg på Høvik og hatt en flott ferie. Fjell og fjord, truffet barn, barnebarn, familie og venner, kan det bli bedre? Jeg har gått mye, badet i 12 grader i Oslofjorden, vært på fire museer og teater. 

På turen nedover, var flyet nesten fullt, vi fly på 4 timer, og hadde en fin tur. Det er alltid trist å reise fra dem der oppe. Barnebarna vokser så fort og jeg går jo glipp av mye av deres utvikling, men til sommeren kommer de hit, billettene er kjøpt og gjett om de gleder seg!

Deilig følelse å se De hvite fjellene, med snø på toppene enda og byen der oppe fra. 


Det ble rett ned til torget i Splantzia etter hjemkomst, til påskeaften midnatts gudstjeneste, Anastasi  Ανάσταση, oppstandelsen. Den blir feiret med brask og bram ved midnatt. Vi var sammen med Jorgos søster og hennes familie. Han sendte opp litt fyrverkeri og alle var glade og fornøyde, selv om Jannis på  7 var litt redd.


lysene tennes utenfor kirken ved midnatt,

kirken er tømt for folk, alle er utenfor,



søsknene Verganelaki  de eldre,











Michelle hadde kommet ned fredag for å ferie gresk påske med oss, men mest med kjæresten. Vi feiret jo norsk påske sammen først vi. 

Vi gamle dro ut til Maleme og stekte påskelammet i ovnen. jeg nøt å være der ute igjen, det blomstrer og dufter så vakkert av blåregn, som kalles påskeblomst, pashalia,Πασχαλιά på gresk. Jeg satt rett ut i stolen min og kjente at jeg måtte hvile kroppen min helt etter reisen. Været var strålende og jeg bare hvilte meg med fuglesang og sol.






I dag, andre påskedag, er det Jorgos navnedag og veldig mange feirer. Den er bevegelig og flyttes etter når påsken faller. I landsbyen Asi Gonia, Ασή Γονιά, feires dagen med velsigning av sauer og lam ved Agios Jorgios  Άγιος Γιωργιος kirken.



Først fikk jeg meg et deilig bad, 21 grader, i badetrappen i Koum Kapi,(23 i luften) og så gikk vi ut for å spise lunsj med Michelle og Jorgos, hennes kjæreste. De var fullt av folk i Koum Kapi i formiddag, andre påskedag er det mange som drar på kafe og treffer venner, og mye folk i havna. Første påskedag er det mest familiesamling, ofte med grilling av et helt lam ute enten i en landsby eller i hagen. Spising av rødmalte egg, påskekaken tsoureki, τσουρέκι vin og musikk.















Denne påsken var nesten normal, fremdeles munnbind å se, men avslappet og mye folk samlet i og utenfor kirkene, i prosesjoner på fredag og ute i byen i dag. Det sies dessuten at koronapasset snart ikke er nødvendig for å handle og å gå på kafe/taverna. Grunnen til at det ikke er slutt på munnbind inne, er at dødstallene fremdeles ligger på rundt 60 pr døgn, høye tall, mens smitten går ned. 125 nye smittetilfeller registret i Hania i dag.

Ha en god uke, καλή εβδομάδα. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hjemme igjen.

Siste dagene i mars

Spilia

Nyheter

Småprat

Hippiene på Matala stranda.

Kathara Deftera i Nea Hora

25. mars Hellas nasjonaldag

Imbros ravinen

Det greske alfabetet.