Nyheter

 Vi er snart over i 2022. Vi håper alle på et bedre år, på et år da vi slipper å snakke om korona, smitte, rødt og gult nivå, nye restriksjoner. Et år da vi kan reise fritt og klemme våre venner uten frykt for smitte. Vi trodde at vi skulle ha mindre smitte i denne julen enn i den forrige, men det ble motsatt. Her i landet øker smitten veldig mye for hver dag, og dødstallene er veldig høye. I går hadde vi 60 nye døde, over 20.500 til sammen siden starten av pandemien. Smittetall på over 20.000 de siste dagene med Aten og Tessaloniki mørkerøde. Skremmende tall, skremmende tider. Vi skulle bare bry oss om hverandre, besøke hverandre, gi gaver og være glade i juleferien.

Nye restriksjoner: Alle bør bruke munnbind ute også, ikke bare innendørs. Fra mandag av må man bruke spesielle munnbind FFP2 i dagligvarebutikker, supermarkeder og på offentlig transport . Fra i dag må alle spise og utesteder stenge klokken 24, på nyttårsaften klokken 02. Musikk er ikke tillatt og bare sittende gjester.

De tristeste nyhetene handler om døde immigranter i små båter mellom Tyrkia og Hellas. Dødstallet er 17, unge og barn! De sendes ut i små båter, som så synker. Så tragisk, men de er så mange og det skjer så ofte og det virker som ingen bryr seg lenger. 

de overlevende om bord i en redningsbåt ved Paros,

For øvrig har jeg nyheter om den afghanske familien  Rahimi som ble sendt tilbake til hjemlandet etter mange år i Norge. Så flyktet de igjen, til Iran, Tyrkia og Hellas. De bodde i flyktningleirer både i Tyrkia og i Moria-leiren på Lesvos. Så ble de sendt til Iraklio og jeg ble kjent med dem. Nå er de sendt videre til Tyskland. Jeg hørte ikke noe fra dem og kom ikke i kontakt, men så har jeg fått nytt fra dem. Jeg tenker at det er utrolig slitsomt for dem, nytt språk, nytt land, nye forhold. Barna fikk endelig gå på skole her på Kreta, de lærte gresk og hadde fått venner. De er ett skritt nærmere Norge og drømmen deres og jeg håper de får all den hjelp de trenger der de er nå. Jeg kan ikke støtte dem økonomisk lenger og jeg vil takke alle som hjalp til og støttet dem! De satte veldig pris på det. Jeg skal holde dere oppdatert, hvis jeg hører noe nytt.

Min venninne Katerinas barnebarn lille Mike ble ett år i forgårs. Wibeke og jeg besøkte dem på dagen med gaver til den lille:


Men midt i alt dette, er folk glade for å gi hverandre gaver. Her gis det jo gaver både på juleaften og nyttårsaften, så butikkene holder åpne hele dagen i dag og i morgen til sent. Det er julebasar-boder over alt, hvor man kan kjøpe håndlagde ting som kaker, syltetøy og dette som heter gouri og er noe man henger opp, eller har stående inne i huset for å beskytte i det nye året.


Pengene går til organisasjoner som hjelper syke og fattige barn og unge. Dessuten har Santa Run som jeg før har nevnt en innsamling av julegaver til barn. De har julegaversekker som folk henter og fyller med nye, ikke brukte, gaver. Sekkene blir så levert ut til barnehjemmet og trengende familier på nyttårsaften. Det har vært stor interesse og er et flott initiativ.

Her er Wibeke med sin tomme sekk og da hun leverte den med gaver:




Når det gjelder gaver, fikk også barna fra landsbyen som ble ødelagt under jordskjelvet i Arkalohori oktober gaver fra veldedige organisasjoner i Iraklio. En av guttene svarte at han ønsket seg en ny lire, det lokale strengeinstrumentet. Han hadde mistet alt, men savnet liren mest. Håper at han fikk en ny, han ville så gjerne fortsette å spille.

For øvrig begynner arbeidene med å restaurere Agora, markedhallen på nyåret. Mange av butikkene har funnet et annet lokale i nærheten og flytter ut mens arbeidene pågår. Det er meningen å gjør en del av gangen og ikke stenge det hele. Holder dere oppdatert. Hallen er over hundre år gammel og taket må i alle fall repareres. Vi får se hvor lang tid det tar før de er helt ferdige.

Vi våknet opp til et jordskjelv i går, hele huset ristet. Det var et skjelv i sjøen sør for Iraklio, 5.7 med dybde 60 m, og ingen skader. Vi er jo vant til det, og sjelden skjer det skader som den i høst, men det er ekkelt og mange synes det er skummelt. I det siste har det vært ekstra mange små.




Til slutt en liten videosnutt med den lokale formen for kalanda κάλαντα, som synges juleaften og nyttårsaften formiddag: 


Godt nyttår, så snakkes vi neste år!


Kommentarer

  1. Takk for god blogging. Godt Nytt År.

    SvarSlett
  2. Rigtig godt nytår og tusind tak for dine super gode opslag som jeg læser med stor glæde🍾💐❤️

    SvarSlett
    Svar
    1. tusen takk, hyggelig at du har glede av bloggen.

      Slett
  3. Ønsker deg og dine et riktig godt nyttår! Takk for dine opplysende blogginnlegg, veldig kjekt å lese.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Hippiene på Matala stranda.

Kathara Deftera i Nea Hora

Rapport fra Maleme

Siste dagene i februar.

Småprat

Nyheter

Elefterna- Margarites

Tur rundt Kamisiana

Nyheter

Søndagstur med Platanias kommune.