Jordskjelv på Kreta

 


Jeg vet at de fleste av dere har hørt om jordskjelvet her på Kreta og sitter med spørsmål. I går morges var det et stort jordskjelv på 5.8 sør for Iraklio i kommunen Minoa Pediadas. Skjelvet var denne gangen under øya, ikke i havet som vanlig er her, og det føltes på store deler av øya.Selv merket jeg ingenting her i Maleme. 

Under selve hovedskjelvet, fikk mange hus sprekker, gamle ubebodde hus raste sammen, og en mann ble drept. Han gikk inn i en liten kirke som var under reparasjon og ble drept av sten fra kirken som falt over ham. Vi går aldri inn, bare ut under og etter et skjelv!
Grunnen til at så mange hus fikk store sprekker, er at de ikke var jordskjelvsikrede. I dag bygges alt jordskjelvsikret og alle offentlige bygg bør være det. Eldre boliger derimot, er sjelden sikre. De er bygget av sten eller sement og raser sammen fortere enn de nyere husene. 

Etter det store hovedskjelvet kom det etterskjelv hele dagen, som naturlig er, og hele natten. På grunn av redsel for nettopp etterskjelv, ble folk bedt om å ikke gå inn i husene sine igjen. Det ble satt opp telt på åpne plasser og der overnattet de. I morges hadde de et stort etterskjelv på 5.4. Flere gamle hus raste da sammen og sprekker blir større.

 

etterskjelv i går

I Hellas er det ofte jordskjelv, jordplater møtes under landet, og de treffer hverandre ofte. Som oftest har vi her på Kreta som skjelv dypt nede i havet, og vi merker lite. Det har vært mange små skjelv lenge nå. De mener at det ikke har noe med dette store skjelvet å gjøre. Det offentlige reagerer raskt siden alle er forberedte på store skjelv, og politikerne var på plass så fort de kunne. 

Grekerne har alltid hjulpet hverandre i nød og katastrofer, og nå strømmer hjelpen til landsbyen Arkalohori som fikk de største skadene og dødsfallet. Landsbyene rundt fikk også skader, men litt mindre. Det samles inn penger, mat, og tepper. Foreløpig står kommunen og Røde Kors for distribuering av hjelp.

Rett etter hovedskjelvet ble alle barneskolebarn sendt hjem fra skolene over hele øya. I Iraklio alle skoleelever. Her i byen hadde vi ett stort skjelv tidlig på 2000 tallet og etter det ble alle skolene og offentlige bygg sikret. Skolene mine barn gikk på var stengt i ett år mens de ble forbedret og barna gikk på skole i brakker. Det er jordskjelvdrilling på skolene og alle bør vite hvor en skal gå etter et stort jordskjelv, til den nærmeste åpne plassen. Siden jordskjelv er så vanlige, er det ingen grunn til å få panikk om du kjenner et lite skjelv, eller hører om det mens du er på ferie eller bor i Hellas. Det er heldigvis langt mellom de store farlige.

Bildene i dagens innlegg er fra de lokale nettavisene. Dette er en dronevideo fra Arkalohori:


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nytt fra Hania

Nyheter

Hverdag i byen.

Rapport fra siste uke.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Søndagstur rundt Maleme

Tur til Halepa

På tur med Erasmus-program

17. november og dens historie og sanger.