Nytt fra Kreta.

 


Tiden går og vi er snart inne i mai måned. I dag er det skjærtorsdag her i landet, og folk gjør så godt de kan for å få en så fin påske som mulig på tross av alt. Vanligvis reiser man hjem til påske, dette gjelder spesielt for de store byene, hvor de aller fleste har slekt i en landsby, eller en annen del av landet. I år kan man ikke reise fritt, og må holde seg der man er. Dessuten kan det jo ikke være så store samlinger på første påskedag, rundt det grillede lammet. 

På mandag åpner kafeer og spisesteder igjen etter en laaaang vinter. Det har vært stengt over hele landet siden først i november, og det har aldri skjedd før. Det har vært tøffe tider for de som driver i denne næringen, og de er sjeleglade for at de endelig kan åpne igjen. Nå i første omgang er det de som baserer seg på de lokale som åpner. Her kan du se litt av den forberedelsen som foregår i havna, i Splantzia og i Koum Kapi. Dette er jo steder hvor folk drikker en kaffe, og går ut på kveldstid.

Koum Kapi i dag,

fra torget i Splantzia,forberedelser i havna,Vi har hatt portforbud etter 21, nå blir det utsatt til 23, og alt må stenge 22.45. Det er nummer 6 som gjelder for restaurant/kafebesøk, når man sender SMS, eller skriver et eget ark. Det blir tillatt å reise mellom kommunene med nummer 6 i påsken, men ikke ut av fylket. 

I kirkene kan det være 1 person pr 25 kvm inne, og 1 pr 10 kvm meter ute. Langfredag vil det ikke bli noen prosesjon med "kisten" utenfor kirkens område. Man må ha doble munnbind inne i kirkene og de ansatte må testes på forhånd. 

Lørdag blir Jesu oppstandelse langt til klokken 21, i stedet for midnatt som det alltid har vært. Det er jo en framgang fra i fjor, da det ikke var noen feiring i det hele tatt.

Butikkene holder åpent hele dagen i dag og i morgen, vanlig åpningstider på lørdag, og så er det stengt fram til onsdag 5. mai. For å få en arbeidernes dag, da 1. mai faller på påskeaften, blir det 1 mai feiringer den 4. mai i stedet, og butikkene holder stengt.

det er påskeferie og folk er ute og går


Vaksineringen går bra, nå er det de unge som står for tur, de fra 30- 50 i grupper. Og de veldig gamle som bor hjemme og ikke kan dra til vaksinasjonssentrene, vil bli vaksinert hjemme. Vi har 2. dose neste uke.

Vi har en voldsom varme igjen, overskyet og over 30 grader, med støv i luften. Det er 3. gang på kort tid at vi har denne afrikavinden som fører varme og støv med seg. Vinden snur hele tiden, og vi kler av og på oss etter forholdene.

Alt dette gjelder fram til 15.mai i første omgang, så ser man på tall i forhold til viruset og turismen som er ventet å åpne 15.mai. Om noen kommer er jo avhengig av hvilke land som tillater innbyggerne å reise til Hellas, eller ikke har karantene etter hjemreisen. 

I tillegg til alt dette, er det en skandale her i byen som har nådd landsdekkende nyheter på alle kanaler. Det er et privatdrevet alders og sykehjem som er under lupen etter anmeldelser av overgrep og uverdige forhold på hjemmet. Dette opptar pressen, og folket om dagen, og her i byen er det den store snakkisen. Hvem har rett? Hva har skjedd og hva kommer til å skje? 

Det er trist når eldre mennesker blir dårlig behandlet og det attpåtil blir betalt dyrt for et opphold der. Vi håper sannheten kommer fram, og at det blir en bedring. Dette er et helt nytt foretak og tydeligvis åpnet som en bedrift for å tjene penger på eldre mennesker behov for et sted å bli passet på. Men det har de mest sannsynlig ikke gjort. Kommentarer

 1. Godt å hør at dokker får litt lettelsa i tilværelsen. Skulle gjerne hatt litt av varmen dokkers.😀 Her e det sol, men kun 4 grader.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi får håpe at dere får varmere vær etter hvert.

   Slett
 2. Kan du skrive en guide for hvordan man bør gå frem om man vil flytte til Hellas uten å kunne gresk? 🥰

  SvarSlett
  Svar
  1. god ide, men søk på Google etter ting du lurer på og navnet mitt, kanskje jeg har skrevet noe.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nyheter

Nyheter

Hverdag i byen.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Tur til Agii Apostoli

Søndagstur rundt Maleme

Rapport fra siste uke.

Tur til Halepa

17. november og dens historie og sanger.