Landsbyen Maleme

I dag tenkte jeg å fortelle litt om landsbyen Maleme. Dette er en nokså stor landsby som ligger langs den gamle riksveien langs kysten. Den ble først bosatt på minoisk tid, og man finner en flott minoisk grav her. Man regner med at navnet Maleme, er fra minoisk tid da det fantes en gullgruve her. Gull på gresk het malama. Senere var det bebyggelse i peroioder og etter 1920 ble lansbyen bygget opp på nytt.
Under 2. verdens krig, ble landsbyen hovedpunktet for kampene mellom tyske fallskermsoldater og britiske, australske og newzealandske soldater i mai 1941. Kampene foregikk rundt Maleme flyplass som er den militærflyplass og den ligger i enden av landsbyen. Maleme og omliggende landsbyer ble bombet av tyskerne, og derfor ser en lit av den gamle bebyggelsen.
I dag er landsbyen delt på hver side av veien. På nedsiden ligger det en del bebyggelse som er helårsboliger mellom hotellene.
veien ned til stranda,

legesenteret,


Langs strandpromenaden ligger det også noen kafeer og tavernaer.
slakteren, bilutleie, taverna og SYNKA butikken,

Den store SYNKA butikken, ligger på nedsiden med oppe ved veien. Her handler alle fra området, og
på riksveien,
det er mye folk hele dagen. Det ligger også en slaketer, et apotek, en dagligvarebutikk, noen kafeer og tavernaer langs veien, og de er stort sett åpne hele året. Bussen går forbi hele dagen hele året.


På oversiden av veien, er det veldig sprett bebyggelse, og både småveier, bredere veier, kirker, barneskole, små gamle hus, store nyere hus og noen ferieboliger inni mellom.
på barneskolen går det barn fra hele distiktet, de blir hentet av skolebuss,


en hyggelig nabo,

en av flere hønsegårder,


Landsbyen strekker seg fra Pirgos Psilonerou og til flyplassen. Det ligger en fotballbane her, hvor Platanias fotballlag trener og kamper blir spilt.
fotballbanen nede ved sjøen,Bak landsbyen ligger det olivenlunder og landsbyer, helt til åsene under fjellkjeden Lefka Ori sør for kysten.
Det er mange her som jobber i byen,eller med tursismen litt lenger inn mot byen.
Det er en coop olivenpresse, appelsinlager og en aluminiumsbedrift her i nabolaget.
appelsinlageret og et gammelt hus,

ferieboliger i min gate,

mine nabohus,
Nærmeste nabo er kirken, med kvinneforeningens lokale, Maleme kulturhus. Her er det fullt opp med aktiviteter gjennom hele vinterhalvåret hver helg.


Lørdag formiddag er det danskurs for barn.

Brylluper, barndåp og gudstjenester er det i helgene i kirken. 
Jeg føler meg vel her, men ikke som en del av landsbyen akkurat. Hilser på folk, er blitt kjent med noen, er på nikk med naboene. Det er stille, men ikke øde her midt i landsbyen hvor jeg holder til.
Altså ikke en klassisk liten pittoresk landsby som dem litt lenger fra kysten, men en levende en, med folk i alle aldre, fra mange land og med både flyplass, fotballbane og den tyske krigsminneslunden.


Kommentarer

  1. Min kone og meg har feiret vår ferie mange ganger i dette området. Som du sier har man alt man trenger her. Ønsker man mer liv så går bussen inn til Hania hver halvtime. Når jeg ser dine bilder lengter jeg til en ny tur til dette nydelige og fredelige området. I påska har de ett flott arrangeremang i den store kirken.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja her er det mer enn nok å gjøre og å oppleve.

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nytt fra Hania

Nyheter

Hverdag i byen.

Rapport fra siste uke.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Søndagstur rundt Maleme

Tur til Halepa

På tur med Erasmus-program

17. november og dens historie og sanger.