Septembernytt

September er en deilig måned synes vi som lever her. Druene modner og både vin og tsikoudia blir laget.
Temperaturen synker i luften, men ikke i sjøen, skolen starter opp igjen, og den store massen med turister drar hjem. Alle de greske øyene er jo fulle av greske turister i hele august. Her i vår familie er det Michelle som drar tilbake til jobb, lillesøster og hund på Høvik. Hun drar i morgen og en lang sommer med døtre hjemme er over. Vi kommer til å ha besøk av både venner og familie resten av sesongen, men ingen boende hos oss mer.
Michelle med to Jorgos-er, kjæreste og far,
Ja, skolene starter opp igjen på mandag og mange er de foreldre, besteforeldre og barn som gleder seg over at den endeløse (3 måneder)ferien er over. I den forbindelse må det sies at kirken er tilstede  på hver skole med en prest. Det kalles αγιασμός ajiasmos, og foregår på første skoledag. tidspunktet settes etter når presten kan komme, (han påtar seg flere skoler) og man finner det i lokalavisen. Undervisningen begynner dagen etter.
De aller minste som starter opp på førskolen er 3/4 år gamle og førsteklassingene er 5/6 år gamle! Lykken er å starte på skolen, men det er jo ikke alltid like gøy å gå der senere for alle.
Hos oss skal lille Jannis på 4 1/2 starte på førskolen og alle gleder seg! Ny sekk, sko, og klær, kjempespennende og mamma gleder seg til å få ham ut av huset noen små timer.
Ellers er de nye ordførerne og de nye lokalpolitikerne innsatt i alle kommuner hvor de ble skifte.
ny ordfører i Hania,t.v. overtar etter den forrige t.h.
Her i byen har den nye unge ordføreren startet opp, og vi er spente på utviklingen utover. Den nye ansvarlige for  den sosiale delen av kommunen, forsikrer om at de vil fortsette å støtte både privat, frivillig og kommunal støtte til de som trenger det i kommunen. De finnes mange gode tiltak, suppekjøkken, utdeling av matvarer, klær, gratis språkkurs osv til de som virkelig trenger det. jeg håper virkelig at de holder ord.
De som skulle gå Samaria ravinen og tok første bussen fra Hania i morges, møtte en stengt ravine, men ble informert leser jeg om at det foregikk en brannøvelse etter at et pinjetre brant ned på torsdag. Bra at de tar sikkerheten i ravinen alvorlig.
Dette er jo den tiden på året da store branner er fryktet og forventet dessverre.
En hotelleier i Kissamos, synes at det er så tragisk med alle vikarlærerne som har fått jobb, men ikke finner bolig på grunn av AirBnB, og tilbyr gratis rom på sitt hotell. Så positivt at noen tenker sånn. Hotellet hans heter Hostel Stylianos og vi klapper for sånne typer!
kul hotelleier med kul kaps!
   På strendene på Nordkysten av Hania fylke, er det mange Caretta- Caretta skilpaddereir. Nå om dagen klekkes eggene, og små nye skilpadder finner veien til sjøen!
bildet er fra Alkionides Hotel i Platanias. Anna Papadaki
Til sist to videoer som er lagt ut om dagen: Halvmaratonen i Iraklio er kjent for sine smarte videoer for å tiltrekke seg folk i alle aldre. Det er mulig å løpe: 5, 10 og 21km. Det går av stablen 6. oktober og er en folkefest.
https://www.cretehalfmarathon.com/

Hania fylke lager stadig spennende turistvideoer for å reklamere for fylket vårt. Denne er for å støtte vinterturisme: Ps. jeg ser at det ikke er kommet engelsk tekst enda.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Nyheter fra Kreta

Livet på Kreta i heten.

Siste nytt

Julikvelder i byen.

Julihverdag i Maleme

Tur til Falassarna

Lokale nyheter

Siste nytt

Kveld i Hania

Tanker fra gården