Kathara Deftera i Maza

På torget i Maza,
I dag har jeg hatt en deilig avslappende dag i godt selskap. Denne dagen som heter Καθαρά Δευτέρα, Kathara Deftera, blir ofte også kalt Κούλουμα, Koulouma. Dette er den første dagen i fasten, dagen etter den siste søndagen i karnevalstiden. Her har det vært karneval overalt, og veldig vellykket i år med strålende vær.
fra Agios Apostolous i dag,

et bakeri i Nea Hora bakte et kjempe laganabrød,
Dette er dagen med spesiell mat og drageflyving. Man spiser sjømat, bønner, salat, taramasalat, spesielt brød som heter λαγάνα, lagana, og χαλβά, halva, som er laget av sesam og sukker/honning. I dag sier man: Χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή hronia polla ke kali Sarakosti. Sarakosti eller νηστία nistia heter fasten og dietten heter νηστίσιμα nistisima,Jeg var i Maleme og Jorgos og hundene kom å hentet meg for å kjøre mot Βρύσσες, Vrisses og treffe Guri og Bjarne. De ville ha oss med til den lille landsbyen Μάζα, Maza og tavernaen der. Det var vårt første besøk der, og vi koste oss. Her ser du trafikken ved Plataniasbroen, og ved Μεγάλα Χωράφια, Megala Horafia rett før Καλύβες, Kalives.
Landsbyen er liten og gammel, og tavernaen ligger ved byens torg. Her er det atmosfære og ro. De har ingen meny, men forteller deg hva dagens retter er, og du kan alltid bestille grillet mat. I dag hadde selvfølgelig bare nistisima, reker, blekksprut og kalamarakia, taramosalat, osv. Og selvsagt bare lagana brød.
grillen er klar,
Guri og Bjarne forteller at man alltid finner plass til alle, de bare setter ut flere bord.


Det er ikke lange veien opp fra Vrisses eller Γεωργιούπολις Georgioupolis. Vil du oppleve autentisk mat og miljø, så kan du jo prøve dette.
Her er bilder fra landsbyen:Etterpå kjørte vi ned til nettopp Georgiopolis for å kikke på drager. Noen familier holdt på, men den gode vinden vi hadde hatt fra morgenen av, hadde stilnet litt.
Det var en del folk der på tur.Psiloritis i det fjerne,vi er på tur,


problemer med dragen,


Her kan du se hvor lite som er igjen av stranda i øyeblikket:

Fra i morgen av er det forøvrig meldt regn og kaldere igjen, men bare forbigående. Vi har vært oppe i 21 grader i dag. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Nyheter fra Kreta

Livet på Kreta i heten.

Siste nytt

Julikvelder i byen.

Julihverdag i Maleme

Tur til Falassarna

Lokale nyheter

Siste nytt

Kveld i Hania

Tanker fra gården