Nyttårsaften i Hania

Siste dagen i det gamle året. Etter 60 nyttår er det ikke så spennende og voldsomt lenger for meg og Jorgos. Vi er alene hjemme i år, og da blir det mindre høytidelig. Det har vært et godt år for oss. Ingen store kriser, ingen dødsfall blant slekt og venner heldigvis. Barna og barnebarna har det bra og vi har hverandre.
I Hellas er det tradisjon med en kake med en mynt i, den som får mynten er den heldige i 2018. Nyttårskaken kalles Vassilopita og bakes eller kjøpes til nyttår. Her er min:
Nyttår er viktig i Hellas, og da gis tradisjonelt gavene. Derfor er nyttårsaften en viktig dag for handelstanden. "Alle" er ute å handler inn de siste gavene, spesielt til barna. Gudmødre, gudfedre, besteforeldre, tanter og onkler kjøper leker, bøker eller klær til barna. Forelskede par kjøper gaver til hverandre, og mat og drikke kjøpes inn for 3 dager.
La oss se på grunnen til dette. Αγιος Βασιλειος eller Agios ( Den Hellige)Vassilis som han kalles, var en biskop fra den første tiden i den kristne verden. Han ble født i år 330 e.Kr, og var en ydmyk mann som hele sitt liv hjap de fattige, og delte ut gaver til dem. Han regnes som en av de første filantroper. Han feires 1. januar og på grunn av hans glede over å dele, kom skikken med å gi bort gaver 1. januar.
Agios Vassilis
Vi har jo også den hellige Nikolaos, som feires den 6. januar, han levde på samme måten, og var også biskop i den første kristne kirke( født i 270 e.Kr). De var begge født i dagens Tyrkia, den gangen del av Hellas.
Agios Nikolaos
En blanding av disse to med sine biskopdrakter og gleden over å dele ut gaver til de fattige, har gitt oss julenissen. I Hellas kalles han Agios Vassilis, i den engelsktalende verden Santa Claus (Den Hellige Nicolas), hos oss heter han julenissen siden vi hadde nissene i vår kultur. Coca Cola ga han røde klær og hvitt skjegg sies det.
Jeg tuslet en tur i havna med hundene i formiddag. Mye folk ute, lokale, greske turister og noen utenlandske. Kafeene er fulle hele dagen, og folk koser seg med en avslappende tur i havna.
fullt hus på Pallas,


Remezzo i formiddag,Det er tradisjon at barn og unge går rundt å synger og får litt småpenger både juleaften, nyttårsaften og 5.januar. (6. januar er helligdag). Jeg våknet av barnestemmer i nabolaget som sang kalanda som det kalles. Vi åpner for dem, hører dem synge og gir litt småpenger.
kalanda synges av små barn,
Nede i havna var et søskenpar ute, og i bokhandleren sang fire ungdommer med fløyte og gitar.
flinke ungdommer synger og spiller,
Inne på Agora var det utrolig mye folk, nesten umulig å komme frem. Veldig mange møtes der hvert år og spiser lunsj, særlig menn da, mens konene kjøper mat og styrer med gaver.

masse folk på Agora,
Det grilles ute overalt og folk koser seg sammen.
Utenfor Agora var det musikk og dans og mye folk. Etter 22, blir det fullt liv igjen, men musikk, dans og kaker før fyrverkeriet ved midnatt.
mye folk og flinke dansere,

Tradisjonelt sitter folk hjemme og spiller kort frem til midnatt, men mange liker å stikke innom Agora også. Dessuten er de fleste tavernaer åpne, og har spesiell nyttårs meny, også kalt ρεβειόν revejon. God mat og hyggelig stemning på nyttårsaften.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronaoppdatering

Nyheter

Nyheter

Hverdag i byen.

Bryllupsplanlegger for norsk bryllup i Hania på 90-tallet

Tur til Agii Apostoli

Søndagstur rundt Maleme

Rapport fra siste uke.

Tur til Halepa

17. november og dens historie og sanger.